Suha usta - Xerostomia

Suha usta – uzroci i posljedice te kako ih se riješiti

Suha usta, koja se nazivaju i kserostomija, nisu oralno stanje opasno po život. Javlja se kada žlijezde slinovnice u ustima ne proizvode dovoljno sline da bi usta bila vlažna.

Suha usta umanjuju kvalitetu života osobe jer utječu na jednostavne svakodnevne aktivnosti, poput kušanja hrane, jela, govora i gutanja. Neliječena kserostomija također može dovesti do stvaranja karijesa i propadanja zuba.

Kserostomija se prirodno javlja tijekom sna i obično izaziva loš zadah ujutro. Odrasli koji spavaju otvorenih usta imaju veću vjerojatnost da će imati suha usta. Kronična suha usta, s druge strane, uzrokovana su bolestima, lijekovima ili problemima sa žlijezdama slinovnicama.

Veza između sline i karijesa

Određene komponente sline – poput kalcija, fosfata i bikarbonata – ključne su za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Slina sprječava propadanje zuba štiteći caklinu i kontrolirajući stvaranje kiseline uzrokovane bakterijama zubnog plaka.

Kad kiselina ošteti zubnu caklinu, slina popravlja zaštitnu površinu zuba remineralizacijom. Slina također, između ostalog, štiti od bolesti desni i karijesa.

Kad se proizvodnja sline s vremenom smanji, veća je vjerojatnost da će doći do suhoće usta, što može dovesti do propadanja i gubitka zuba.

Što uzrokuje suha usta?

Suha usta izravno su povezana s autoimunim uništavanjem žlijezda slinovnica (Sjogrenov sindrom). Ovo stanje također može biti neizravno povezano s liječenjem tumora, lijekovima na recept, konzumiranjem droga, starenjem ili drugim oralnim zdravstvenim stanjima.

Uobičajeni uzroci suhoće usta su:

 1. Kemoterapija: slina može postati gušća zbog kemoterapije što može isušiti usta.
 2. Terapija radijacijom: Radijacijska terapija koja se koristi za liječenje karcinoma vrata, glave, lica ili žlijezda slinovnica može povećati suhoću usta.
 3. Lijekovi na recept: Neki lijekovi na recept mogu izazvati suhoću usne šupljine, a to uključuje antidepresive, lijekove protiv tjeskobe, relaksante mišića, lijekove protiv bolova, dekongestive i lijekove za visoki krvni tlak.
 4. Starenje: Kako ljudi stare, povećava se rizik od suhoće usta.
 5. Bolesti: Sjogrenov sindrom napada žlijezde koje stvaraju suze i sline. HIV/AIDS uzrokuje natečene žlijezde slinovnice, što također može rezultirati suhoćom usne šupljine. Druge bolesti povezane sa suhim ustima uključuju dijabetes, hipertenziju, limfom i hepatitis C.
 6. Oštećenje živaca: Oštećenje živaca na vratu ili glavi uzrokovano ozljedom ili operacijom može smanjiti proizvodnju sline.
 7. Zloupotreba droga: Prekomjerna uporaba marihuane ili amfetamina može uzrokovati simptome suhoće usta.
 8. Pušenje: Pušenje usporava brzinu stvaranja sline u ustima, što dovodi do suhoće usta.
 9. Alkohol: Prekomjerna konzumacija alkohola dovodi do dehidracije, što također može uzrokovati suha usta.

Simptomi suhoće usta

alito cattivo, neugodan zadah

Simptomi se mogu razviti iznenada ili postupno, ovisno o načinu života pacijenta. Uobičajeni znakovi suhoće usta su:

 • Suha usta, grlo i jezik
 • Gusta slina
 • Suhe ili ispucale usne
 • Loš zadah, osobito ujutro
 • Grebanje ili bol u grlu
 • Promuklost
 • Nenormalne promjene glasa ili poteškoće u govoru
 • Promjene u percepciji okusa
 • Poteškoće pri jelu, žvakanju i gutanju

Kako se riješiti problema suhih usta?

Kserostomija se može preokrenuti promjenama načina života. Ovisno o ozbiljnosti stanja, postoje prirodni načini za smanjenje suhoće usta, uključujući:

 • Redovito pijte vodu kako biste ostali hidrirani
 • Ograničite dehidrirajuće navike, poput konzumiranja kave i alkohola
 • Potražite umjetne zamjene za slinu
 • Koristite tekućinu za ispiranje usta bez alkohola
 • Izbjegavajte određene lijekove, poput dekongestiva i antihistaminika
 • Prestanite s pušenjem
 • Dišite na nos
 • Izbjegavajte slatka pića i hranu, poput slatkiša i zašećerenih napitaka
 • Žvačite žvakaću gumu bez šećera (pomaže povećati protok sline)
 • Cucajte tvrde bombone bez šećera
 • Koristite pastu za zube s fluorom
 • Često nanosite stik ili kremu za usne

Rizici i posljedice kronične suhoće usta

Ako imate suha usta, posjetite svojeg stomatologa već danas. Ako se ovo stanje ne liječi, mogu se razviti ozbiljniji stomatološki problemi:

Karijes

Karijes
Uznapredovali karijes koji je probio u pulpu zuba

Karijesi nastaju interakcijom između bakterija, cakline zuba i šećera. Suha usta povećavaju rizik od karijesa jer se zubni plak teže uklanja. Ovo stanje također snižava razinu pH u ustima, čineći je kiselijom.

Uobičajene mogućnosti saniranja karijesa, ovisno o težini stanja, uključuju kompozitne ispune, inlay, onlay i overlay ispune te zubne krunice. Ako se karijes ne liječi, infekcija napreduje dublje u strukture zuba, što može dovesti do upale korijenskih kanala i na koncu gubitka zuba.

Erozija zuba

Jedan od najčešćih rizika od suhoće usta je zubna erozija, koja nastaje kada kisele tvari istroše zubnu caklinu. Kako se smanjuje proizvodnja sline, zubi su manje zaštićeni od kiselina koje uzrokuju propadanje zubnog tkiva.

Bolest desni

Uobičajeni rizik neliječenih suhih usta je gingivitis (upala desni), a zatim i parodontitis (teška bolest desni koja uz desni napada i kosti čeljusti).

koliko traje upala zubnog mesa
Suha usta mogu uzrokovati upalu desni

Rane u ustima

Ranice u ustima, čirevi i afte česte su posljedice koje uzrokuju suha usta.

Oralni drozd

Pacijenti sa suhim ustima skloniji su razvoju oralnog drozda, gljivične infekcije koja se razvija na sluznici u ustima i grlu.

Ukoliko imate pitanja ili vas muče problemi sa suhim ustima, slobodno nam se obratite, naš stručni tim predložit će optimalnu terapiju prilagođenu vašim potrebama.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!