Parodontitis

Zašto je parodontitis opasan?

U prijašnjim smo blog objavama pisali o razlozima upale zubnog mesa i gingivitisu. Ako upala zahvati dublje potporne strukture zuba tada nastaje parodontitis, u narodu poznatiji kao parodontoza.

Gingivitis je lako izlječiv, ali parodontitis, na žalost, ukoliko se ne liječi na vrijeme u većini slučajeva rezultira ispadanjem zubi.

Paradontolog Rijeka

Paradontologija, Rijeka: Razvoj paradontne bolesti i promjena na zubnom mesu

Simptomi paradontitisa

Jedan od simptoma koji ukazuje na parodontitis je i povlačenje zubnog mesa.

Mjesto na kojem nastane razmak između zuba i zubnog mesa naziva se parodontni džep. Na tom mjestu nakupljaju se bakterije te bolest napreduje puno brže. Kao rezultat stvaranja parodontnog džepa dolazi i do gubitka potporne kosti zuba zbog čega oni postaju pomični. U konačnici dolazi i do gubitka zuba zbog potpuno razorenog parodonta.

Nije rijetko da čujemo od starijih kako su izgubili zdravi zub. Zub je stvarno bio bez ispuna i karijesa, no obolio je njegov parodont.

Oblici paradontitisa

Postoji nekoliko oblika parodontitisa. Uglavnom prolaze bez jačih simptoma, kroničnog su toka što znači da napreduju sporo, pa najčešće ne bole što rezultira pogrešnim zaključkom kako je sve u redu. Ono što možete zamjetiti je promjena boje, krvarenje zubnog mesa pri četkanju ili spontano, te neugodni zadah koji se javlja zbog prisutnog gnoja u parodontnim džepovima.

U krajnjoj fazi osjetit ćete pomičnost zuba, no tada je već prilično kasno za terapiju. Naravno postoje i agresivniji oblici sa izraženim simptomima i bolovima. No tada se obično pacijenti jave stomatologu za razliku od kroničnih oblika koje zanemaruju, a rezultat može biti isti – gubitak zuba i kosti.

Gubitak zuba

Kako se liječi parodontitis?

Kod upale dubljih struktura parodonta, terapija je sljedeća. Osim utvrđivanja dubine parodontnih džepova potrebna je i rentgenska snimka čeljusti kako bi se na njoj vidio opseg gubitka kosti, tj. da li on zahvaća sve zube ili je lokaliziran samo na pojedine zube. Utvrdivši opseg i zahvaćenost parodonta upalom kreće se na adekvatnu terapiju.

Prva faza liječenja

U početnoj fazi otklanja se kamenac, liječe se zubi s karijesom, otklanjaju se i zamjenjuju stari i loši ispuni. Ako je potrebno otklanjaju se protetski nadomjesci koji uzrokuju upalu.

Dakle, početna terapija je identična terapiji gingivitisa. Zatim se uklanjaju zubi koji se zbog prevelikog gubitka kosti uzrokovanog parodontitisom ili iz nekih drugih razlog više ne mogu spasiti. Cilj je kao i kod gingivitisa otkloniti sve zakutke i mjesta koja omogućuju zadržavanje plaka i nagomilavanje bakterija koje onda uzrokuju i podržavaju upalu.

Stomatolog vas treba upoznati s metodama četkanja i pomoćnim sredstvima za održavanje oralne higijene, te je vrlo bitno da ih što prije usvojite.

Druga faza liječenja

U drugoj fazi se kreće na terapiju parodontnih džepova. Cilj je jednom od metoda ukloniti sve bakterijske naslage koje su se nagomilale na površini korijena zuba i u okolnom tkivu kako bi se na kraju omogućilo zacijeljivanje tkiva. Naknadne kontrole i eventualna dodatna terapija su vrlo bitne. Na taj bi se način stanje održavalo i omogućilo djelomično ili potpuno zacijeljenje potpornih tkiva zuba. O učestalosti posjeta odlučuje stomatolog ovisno o vrsti parodontitisa i o opsegu zahvaćenosti tkiva.

Liječenje gingivitisa i parodontitisa uglavnom je usmjereno na odstranjenje svega što izaziva lokalnu iritaciju i sprječavanje odlaganja bakterijskog plaka koji je i inicijator upalnog procesa gingive.

U pojedinim slučajevima indicirana je primjena antibiotika, a u težim oblicima i metronidazola. Kad je posrijedi recesija gingive, treba reći kako ona nakon nekog vremena ulazi u mirnu fazu.

Kako prevenirati upalu zubnog mesa?

Higijenu usne šupljine treba provoditi redovito i na pravi način, pravilno odabranom četkicom uz obvezno korištenje zubnog konca.

Kod recesije gingive preporučljivo je zube prati vertikalno, rotirajućom metodom, tj. kružnim pokretima i pokretima od zubnog mesa prema kruni zuba, a horizontalno četkanje zubnog mesa je kontraindicirano.

Za očuvanje potpornog aparata zuba od velike je važnosti prevencija, tj. redovita i stalna briga. Preventivna stomatologija usmjerena je ne samo na prevenciju oralnih bolesti nego i na liječenje ranih znakova s namjerom da se spriječi širenje bolesti.

Kako bi se prevencija u praksi i ostvarila, valja istaknuti dobru edukaciju kao i suradnju pacijenta i stomatologa, ponajprije u smislu razvoja povjerenja, nakon čega, naravno, slijede redoviti pregledi, uz čišćenje zuba i liječenje zapuštenog zubala na vrijeme, prije nego što početni procesi uzmu maha i naprave nepopravljivu štetu.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!