Corone in zirconio / keramičke krunice

Zašto su cirkonske keramičke krunice najbolje rješenje za nadomjestak zuba?

Nakon implantata, kao najčešće rješenje u nadoknadi nedostajućih zuba koriste se keramičke krunice i mostovi, koje su estetski i funkcionalno najsličnije prirodnim zubima. Do nedavno su metal keramičke krunice bile najbolje riješenje, ali zadnjih godina dominiraju estetski superiornije tzv. bezmetalne keramičke krunice.

Metal keramičke krunice

Osnova metal keramičke krunice je metal, na koji se peče keramika. Metalna baza osigurava čvrstoću krunice, a keramika joj daje odličnu estetiku. Da bi rezultat bio boja što sličnija prirodnom zubu potrebno je prvo metal prekriti materijalom koji će onemogućiti da on prosijava svojom sivom bojom, dakle “zamaskirati” ga. Tek nakon što je ona nanesena moguće je “slagati” keramiku po bojama kako već zahtjeva koji slučaj.

Velika prednost ovih krunica je što je svaku moguće potpuno individualizirati, tj. prilagoditi situaciji kako bi se što bolje uklopila u zubni niz. Moguće je imitirati i najsitnije detalje poput smeđih ili bijelih točkica, prugica, sitna udubljenja ili izbočenja, napukline u strukturi, dakle sve one detalje koje nalazimo na prirodnim zubima. Do nedavno su ove krunice bile vrhunac estetskog zbrinjavanja zuba. Napretkom tehnologije dobili smo estetski superiornije rješenje, tzv. bezmetalne keramičke krunice.

Presjek metal-keramičke i cirkon-keramičke krunice
Metal keramička krunica naspram cirkon keramičke krunice

Cirkonske keramičke krunice

Ideja je bila da se metalna baza zamijeni s materijalom po boji sličnijoj boji zuba kako posebna boja kojom se metal trebao “zamaskirati” više ne bi bila potrebna. Tu u igru dolaze cirkonske krunice. Novi materijali od kojih se izrađuju baze su cirkon-oksid i aluminij-oksid.

Oboje su bijelo-žute boje i posjeduju jednu izuzetno bitnu osobinu ključnu za njihovu estetiku, a to je transparentnost. Transparentnost je mogućnost da djelomično propuštaju svjetlost što je vrlo slično prirodnom zubu. Izuzetne su čvrstoće i na njih se odmah može peći keramika. S obzirom da su transparentne, da imaju mjesta za više keramike, rezultat je savršena estetika. Osim toga, bezmetalne krunice se izrađuju kompjuterski, pa je čitav rad puno precizniji u nalijeganju na zub, spoju s gingivom, boji.

Nakon što ste se odlučili za vrstu krunice, stomatolog treba pripremiti zub. Zub se treba stanjiti i skratiti kako bi, zajedno s gotovom krunicom, bio jednake veličine kao i prirodni zub.

keramičke krunice naspram metal keramičkih krunica
Usporedba metal keramičkih i cirkon keramičkih krunica

Za svaku vrstu krunice postoje i određena pravila preparacije zuba. Nakon što je zub prebrušen uzima se otisak, koji se onda šalje u laboratorij gdje tehničari kreću u izradu.

Gotov rad vraća se u ordinaciju, te ukoliko su svi zadovoljni, rad se cementira.
Za sve krunice vrlo je bitna precizna izrada kako bi odnos prema zubu na koji se ona stavlja i zubnom mesu bio savršen. Na prebrušeni zub krunica mora precizno nalijegati. Rub bi trebao ići malo ispod zubnog mesa, te on nikako ne smije odstajati, jer će to rezultirati upalom i povlačenjem zubnog mesa. Krunica bi trebala biti u kontaktu i sa susjednim zubima kako se između ne bi zadržavala hrana.

Osim precizne izrade za dugovječnost rada vrlo je bitna i kvalitetna oralna higijena. Naravno, neophodne su i redovite kontrole u dogovoru sa stomatologom.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!