koliko traje upala zubnog mesa

Koliko traje upala zubnog mesa?

Često pitanje naših pacijenata je “koliko traje upala zubnog mesa?”. Upala zubnog mesa, odnosno gingivitis, česta je pojava koja se u većini slučajeva može spriječiti kvalitetnijom oralnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu. Upalu desni uzrokuje nakupljanje bakterija u ustima i duž desni. Kad redovito četkate zube, koristite interdentalne četkice i profesionalno očistite zube u stomatološkoj ordinaciji, uklanjate velik dio tih bakterija i sprječavate gingivitis.

No, ako se ne brinete baš dobro o svojim zubima ili se borite sa zdravstvenim stanjem koje čini upalu desni vjerojatnijom, vaše desni mogu postati upaljene i crvene. To dovodi ne samo do nelagode, već i do potencijalno dugotrajnog oštećenja vaših zubi i potpornih struktura. Gingivitis je stanje koje se ne smije ignorirati nego treba liječiti.

Što uzrokuje gingivitis?

Prije svega, što uzrokuje gingivitis? Gingivitis je vrsta upale desni koju uzrokuju bakterije koje žive duž linije desni. U vašim ustima ima mnogo različitih vrsta bakterija i ne postoji samo jedna vrsta koja dovodi do ovog stanja. Krovni izraz za raznolikost bakterija i sluzi u ustima je plak.

A ako ne prakticirate kvalitetnu oralnu higijenu, u znatno većem ste riziku od upale zubnog mesa. Na primjer, ako redovito ne četkate ili ne čistite interdentalnim četkicama, veća je vjerojatnost da ćete patiti od gingivitisa. Ali i bez obzira na to, određene su osobe jednostavno sklonije gingivitisu od drugih. Trudnice, žene u menopauzi, dijabetičari i pojedinci oboljeli od leukemije češće pate od upale desni.

Upala zubnog mesa
Faze upale zubnog mesa

Koji su simptomi upale desni?

Da biste započeli liječenje, morate prepoznati simptome. Vaše desni neće nužno biti bolne. Prvo, desni će vam biti crvene, natečene i krvarit će kada ih četkate. A ukoliko upalu ignorirate, mogu se pojaviti bijele ili žute ranice u ustima.

Kako se liječi i koliko traje upala zubnog mesa?

Nakon što shvatite da imate gingivitis, koliko će vremena proći dok ne nestane? Gingivitis neće proći sam od sebe i svakako će biti potreban posjet stomatologu. Simptomi će ovisiti o ozbiljnosti gingivitisa i razlogu zašto ste uopće dobili gingivitis. Na primjer, ako ste dijabetičar i stoga imate veći rizik od razvoja gingivitisa, morat ćete osigurati da liječnik pravilno liječi vaš dijabetes, kao i sam gingivitis. Ako imate nedostatak vitamina C, liječnik će vam trebati pomoći vratiti razinu vitamina C kako bi vam pomogao u liječenju gingivitisa i spriječio ponavljanje upale.

Upala zubnog mesa
Krvarenje iz desni kao simptom gingivitisa

Postoji nekoliko načina za liječenje gingivitisa. Oporavak možete pomoći redovitim četkanjem zubi, ispiranjem toplom vodom i solju te nježnom masažom desni. Osim toga, možda će vam biti propisani lijekovi koji će vam pomoći u procesu ozdravljenja, stoga ih uzimajte kako vam preporuči stomatolog.

Kako sami možete pridonijeti bržem prolasku upale

Ako već niste, dobra je ideja posjetiti stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišćenja zubi. Ali to je tek početak. Liječenje bolesti desni zahtijeva stalnu njegu:

  1. Koristite inerdentalne četkice svaki dan: Inerdentalne četkice su jednako važne za borbu protiv bolesti desni kao i četkanja zubi, ali morate ih koristiti ispravno kako biste postigli najbolji rezultat.
  2. Odaberite odgovarajuću četkicu za zube: Bilo da više volite običnu, električnu ili ultrazvučnu četkicu za zube, odaberite onu s malom glavom i mekim vlaknima. Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.
  3. Četkajte zube najmanje dva puta dnevno: Četkajte zube ujutro, nakon jela i prije spavanja.
  4. Prilagodite svoju tehniku ​​četkanja. Četkicu za zube držite pod kutem od 45 stupnjeva i nježno pritiskajte dok četkate sve površine zubi. Obratite posebnu pozornost na teško dostupna područja, poput zubnih krunica, uskih kutova ili zbijenih zuba. Dvije minute su preporuka, ali trebali biste ih četkati dok god zubi i desni nisu potpuno čisti. 
  5. Posvetite se svojem oralnom zdravlju. Gingivitis se može brzo iznova vratiti. Odgovarajuće četkanje i čišćenje zubnim koncem postavite kao prioritet kako biste spriječili bolest desni na duge staze.
Pravilno četkanje i održavanje oralne higijene

Koliko traje upala zubnog mesa u ozbiljnijim slučajevima?

Ukoliko se upala desni ne liječi, s vremenom će bakterije prodrijeti u dublje slojeve sluznice i na kraju i do kosti i tada će upala prijeći u parodontitis.

Ovisno o težini upale, možda će biti potrebno dubinsko čišćenje, odnosno kiretaža zuba.

Ključ brzog oporavka od gingivitisa je njegovo rano dijagnosticiranje. Poznavanje simptoma, brz odlazak stomatologu i pridržavanje njegovih uputa pomoći će vam da se na vrijeme oporavite. Najbolji način liječenja je prevencija. Održavanje dobre oralne higijene i briga o općem zdravlju pomoći će vam da izbjegnete gingivitis.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć u liječenju upale desni, ne ustručavajte se kontaktirati nas.

Ukoliko vas zanima više o tematici upale zubi, preporučujemo ove članke:

Kiretaža zuba
Zašto je paradontitis opasan?
Kako izabrati četkice I ostala pomagala za kvalitetno održavanje oralne higijene?Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji 23. i 24. studenog.