IMATE NEPRAVILNE ZUBE?

ISPRAVITE IH! BEZ OBZIRA NA DOB.

ORTODONCIJA
Rijeka

U današnje vrijeme ispravljanje nepravilnosti zubi i čeljusti moguće je napraviti u svakoj životnoj dobi pa svatko može imati lijepe i pravilne zube – sve su češći ortodontski pacijenti stariji od 50 godina! Ortodontskom terapijom ne rješavaju se samo estetski već i funkcionalni i zdravstveni problemi poput povećanog trošenja zuba ili bolova u mišićima i zglobovima.


Dođite u Smile studio, napravite ortodontsku dijagnostiku i upoznajte se s mogućnostima terapije za vas ili vaše dijete.

Ortodont, Rijeka: Ortodonska terapija s bravicama

Ortodont, Rijeka: Ortodontska terapija s udlagama

ORTODONTSKA TERAPIJA

1. PRVI PREGLED

Prilikom prvog pregleda u Smile Studiu naš ortodont vas upoznaje s problemom, mogućim rješenjima i alternativama.

2. DRUGI PREGLED

Na drugom pregledu uzet ćemo vam otiske te nakon detaljne analize vaših modela i RTG snimaka, predložiti ćemo detaljni plan ortodontske terapije i izračunati troškove.

3.POČETAK ORTODONTSKE TERAPIJE

Nakon prihvaćanja ponude, započinjemo ortodontsku terapiju.

VRIJEME TRAJANJA TERAPIJE ovisi o vrsti anomalije kao i o vrsti ortodontske naprave (aparatića) koja se koristi za samu terapiju, a najčešće je to period od 18 +/- 6 mjeseci.

KONTROLE Za vrijeme trajanja terapije važno je dolaziti na redovite kontrole kod ortodonta. Učestalost dolaska određuje ortodont, obično svakih 6 – 10 tjedana.

4. ZAVRŠETAK TERAPIJE I RETENCIJA

Nakon završene ortodontske terapije zubi imaju tendenciju vratiti se u položaj u kojem su bili prije terapije, stoga je vrlo važno nositi reteiner.

STOMATOLOGIJA ZA DJECU

Koje su koristi od ortodontske terapije?

Prednosti ortodontske terapije su mnogostruke. Korigiranjem urođenih dentalnih i skeletnih anomalija uspostavlja se pravilan zagriz. To se odražava na estetici osmijeha i lica, ali je i uvijet za zdravlje potpornog aparata zuba i cijelog žvačnog sustava.
Konkretnije, ortodontska terapija povećava samopoštovanje i kvalitetu života smanjujući rizik nastanka mišićnih i zglobnih bolova, karijesa i povlačenja zubnog mesa te trošenja i opterećenja zuba.

Kako ću znati koje je rješenje za mene?

Svaki je pojedinac jedinstven po izraženosti ortodontske anomalije, mišićnim, skeletnim i kraniofacijalnim osobinama, dobi kao i po odgovoru na ortodontsku terapiju. Samo detaljna i sveobuhvatna dijagnoza može dovesti do pravilnog plana terapije i postizanju optimalnih individualnih rezultata.

Dijagnostički proces započinje kliničkim pregledom tijekom kojeg se procjenjuje izraženost problema, potrebu i optimalno vrijeme započinjanja terapije, kao i spremnost pacijenta po pitanju motivacije, oralne higijene i sanacije zuba. Na osnovi dijagnostičnih nalaza (klinički pregled, anamneza, sadreni modeli, RTG i drugi) provodi se detaljna analiza iz kojeg proizlazi individualni plan terapije.

Svi aspekti problema i specifičnosti terapije (uzroci i osobitosti ortodontske anomalije, ciljevi i predložena rješenja, moguće alternative, prednosti, eventualni limiti i rizici tretmana, osobine naprave i njezina nošenja kao i financijski aspekti terapije) raspravit će se s pacijentom prije početka same terapije.

Je li nošenje aparatića neugodno?

Nošenje fiksne ili mobilne naprave, nije bolno, međutim u prvih dana moguć je blagi osjećaj pritiska i nelagode. Na početku terapije svaki pacijent dobiva detaljne upute i profesionalni set za održavanje oralne higijene.

Koliko dugo moram nositi fiksni aparatić?

Trajanje fiksne terapije je individualno, ovisi o problemu, dobi i reakciji na terapiju no najčešće traje između 18 i 24 mjeseca. Duljina terapije ovisi o:
· vrsti anomalije – što se zubi trebaju više pomaknuti, terapija duže traje, npr. ako su se vadili premolari
· dobi pacijenta – terapija je najbrža kod mlađih pacijenata u fazi rasta i razvoja. Sa starenjem se smanjuje broj koštanih stanica te prokrvljenost tkiva i terapija duže traje
· redovitom dolasku na kontrolne preglede
· broju ispadnutih bravica – svaka bravica koja ispadne produžuje terapiju za 4 – 6 tjedana jer se zub počne vraćati u početni položaj i ne može se postaviti nova, jača žica nego se vraćamo na početne žice.

Koliko vremena dnevno moram nositi mobilni aparat?

Mobilni aparat se mora nositi minimalno 14 sati na dan.

Koliko često moram dolaziti na kontrolu?

Kontrolni pregledi najčešće se provode u intervalima od 6-8, ponekad i 10 tjedana. Hitna stanja su rijetka, naročito ako se slijede sve upute o nošenju naprave.

Hoće li rezultati terapije biti trajni?

Ovisno o vrsti anomalije, zubi imaju veću ili manju tendenciju povratka u stanje prije terapije. Kako bi se povećala stabilnost postignutih rezultata fiksnim napravama, preporuča se noćno nošenje retainera – posebnog mobilnog aparata koji više ne djeluje silom na zube, nego ih samo zadržava u postignutom položaju.

Kad treba dovesti dijete na pregled ortodontu?

Prvi ortodontski pregled preporuča se u dobi od 7-8 godina, ali i ranije ukoliko se zamijeti neki ortodontski poremećaj. Rana terapija ima nebrojene prednosti jer se često uspije riješiti anomaliju prije nego se ona u potpunosti razvije, izbjegavajući na taj način dugotrajnije, kompliciranije i skuplje tretmane. U doba rasta se djelotvornije ispravljaju skeletne malformacije i problemi zagriza, smanjuje se potreba vađenja trajnih zuba i kirurških zahvata. Također, suradnja malog pacijenta je nerijetko kvalitetnija nego u doba puberteta. Promatrajući dijete od najranije dobi ortodont može pratiti razvoj eventualnih anomalija i izabrati optimalno vrijeme za njihovu korekciju.

Što ako je dijete već starije?

Kod adolescenata pravilan postav trajnih zuba nabolje se postiže upotrebom fiksnih ortodontskih sustava. U periodu puberteta moguće su i manje korekcije zagriza. Suvremeni dijagnostički postupci i moderni estetski i samoligirajući sustavi omogućuju učinkovitiju, bržu, ugodniju i estetski prihvatljiviju terapiju.

A odrasli?

Ortodoncija sve češće rješava probleme i u odrasloj dobi, kako u korekcijama estetske i funkcijske prirode, tako i u pripremi za protetsko, implantološko ili kirurško liječenje. Pacijenti s parodontološkim oboljenjima ili problemima temporomandibularnog zgloba također mogu imati koristiti od ortodontskog tretmana.

Što ako mi se tijekom ortodontske terapije pokvari zub ili nastane kamenac?

Zubi se moraju sanirati ako se primjeti karijes. Ukoliko je to potrebno ortodont će skinuti žicu i bravicu kako bi stomatolog mogao učiniti potrebnu terapiju na zubu na kojemu je karijes. Zubni kamenac se može otkloniti i ako imate fiksni aparatić.

Inače, ortodontska terapija može započeti samo kada su svi zubi sanirani i kada je očišćen zubni kamenac.

ŠTO KAŽU NAŠI PACIJENTI

5.0
207 reviews
facebook logogoogle logo
5
204
4
0
3
0
2
1
1
2

JAVITE NAM SE VAŠIM PITANJIMA

POŠALJITE UPIT ILI NAS NAZOVITE NA +385 (0)51 678 678 ILI 678 679

Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!