Prva iskustva su najvažnija

Strpljenje, pažnja, povjerenje

STOMATOLOGIJA ZA DJECU
Rijeka

Posebno mjesto u Smile studiu zauzimaju naši mali pacijenti. Naime, djeca zahtijevaju poseban tretman, ne samo po metodama koje primjenjujemo liječeći ih, već i po pristupu. Kod rada s djecom vrlo je važno pridobiti njihovo povjerenje kako bi naš mali pacijent pristao sjesti na stolicu, otvoriti svoja usta i dozvolti nekom doktoru da mu čudnim vrtećim spravama ulazi u njih. To je povjerenje, uz redovite kontrole i oralnu higijenu, ključ za zdravlje zubi za cijeli život.

Zdrave navike stječu se u najranijem djetinjstvu

Vrlo je važno da roditelj od najmanjih nogu nauči dijete da se briga oko zubi mora voditi te da redovito održava oralnu higijenu. Pranje zubića kod male djece mora biti igra, u kojoj s vrlo mekanom četkicom i bez paste za zube dijete stiječe naviku koja je za njegovo oralno zdravlje najvažnija karika.

Već između 2. i 3. godine života roditelj bi trebao organizirati posjet stomatologu kako bi se dijete upoznalo s ordinacijom, stomatološkim aparatima, a najbitnije je upoznavanje i uspostavljanje dobrog odnosa sa svojim stomatologom.

Strpljenjem i pažnjom do povjerenja

U Smile studiu redovito ordinira „zubić vila“ koja sa svojom specijalnom „čarobnom“ stolicom, „čarobnom“ slamčicom i ostalim „čarobnim“ pomagalima pomaže najmlađima da se opuste i surađuju. Bitno je naglasiti da je potrebno mnogo strpljenja da se uspostavi kvalitetna suradnja u odnosu dijete-terapeut, tako da je ponekad potrebno nekoliko dolazaka da bi dijete imalo dovoljno povjerenja da otvori usta i dozvoli terapeutu da nešto napravi. Roditelj mora razumijeti da to nije gubitak vremena, već da je i sam razgovor sa svojim doktorom ili vožnja na „čarobnoj stolici“ veliki korak naprijed u postizanju kvalitetnog odnosa baziranog na povjerenju. Također je bitno naglasiti da prvi posjet stomatologu nikako ne bi trebao biti onda kada dijete boli zub ili kada primjetite neku „crnu točkicu“ ili „rupicu“ jer je tada potrebno odmah reagirati terapijom kako bi zub prestao boliti, što znači da preskačemo onu najvažniju stepenicu, a to je stvaranje povjerenja.

Djeca s lošim iskustvom prvog odlaska stomatologu kasnije osjećaju strah od stomatologa, a najvažniji nam je cilj da svako dijete postane pacijent koji, ne samo da se ne boji stomatologa, već se veseli svakom posjetu našoj ordinaciji.

Treba li mliječne zube liječiti?

Roditelji su često mišljenja da mliječne zube ne treba liječiti jer će ionako brzo ispasti. To je naravno potpuno pogrešno – zdravlje mliječnih zubi itekako je bitno jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Također imaju veliku ulogu u pravilnom razvoju obje čeljusti. Bilo bi idealno kada bi se mliječni zubi mogli zadržati do trenutka njihova ispadanja, odnosno do smjene trajnim zubima. Iz navedenih razloga bitno ih je popravljati. Ukoliko se zubi ipak krivo postave, odnosno postoji neka od ortodontskih anomalija, pokušati ćemo je čim prije prepoznati kako bi nošenje ortodontskog aparata bilo što kraće, a uspješnost terapije bolja.

Kako da spriječim nastanak karijesa kod moga djeteta?

U Smile studiu posebnu brigu vodimo o prevenciji kako uopće ne bi došlo do zubnog kvara i kako bi malog pacijenta oslobodili loših iskustava. Idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba i čini je otpornijom tako da zube premazujemo preparatima flora. Pečaćenje dubokih fisura (usjeklina na kruni zuba) na stražnjim zubima također sprječava nastanak karijesa te omogućuje bolju higijenu. Imajte u vidu da je vrlo važno pečaćenje prvih trajnih zuba, odnosno „šestica“, te savjetujemo roditeljima da dovedu mališane u ordinaciju čim primijete da su ti zubići niknuli.

Kada je vrijeme da svoje dijete prvi puta odvedem stomatologu?

Prvi posjet stomatologu trebao bi biti između 2.i 3. godine života kada izađu svi mliječni zubi.

Koliko često moram svoje dijete voditi stomatologu?

Imajte na umu da redovitim posjetima ordinaciji (kontrolni pregledi svakih 3-6 mjeseci) naši će stomatolozi moći na vrijeme uočiti i liječiti najmanji karijes ili prepoznati ortodontsku anomaliju već u najranijoj dobi djeteta te je liječiti ortodontskim aparatićima.

ŠTO KAŽU NAŠI PACIJENTI

5.0
207 reviews
facebook logogoogle logo
5
204
4
0
3
0
2
1
1
2

JAVITE NAM SE VAŠIM PITANJIMA

POŠALJITE UPIT ILI NAS NAZOVITE NA +385 (0)51 678 678 ILI 678 679

Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!