Utjecaj sline na dentalno zdravlje

Slina je često podcijenjena komponenta oralnog zdravlja, iako igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Kako bismo vam približili važnost utjecaja sline na dentalno zdravlje, danas vam donosimo članak u kojem smo istražili na koje sve različite načine slina doprinosi dentalnom zdravlju, te kako nedostatak sline može utjecati na naše zube i desni.

Štitnik za zube

Slina djeluje kao prva linija obrane protiv karijesa i erozije zuba. Naime, slina sadrži minerale poput kalcija i fosfata koji pomažu u remineralizaciji zuba, procesu koji popravlja oštećenja nastala kiselinama koje proizvode bakterije u plaku. Neutralizirajući kiseline, slina smanjuje rizik od demineralizacije zuba i nastanka erozije, što sprječava karijes.  

Prirodni čistač

Zahvaljujući protoku i viskoznosti, slina pomaže u čišćenju usne šupljine, odnosno uklanjanju ostataka hrane i mikroorganizama. Na taj način slina sprječava nakupljanje plaka i formiranje kamenca, ključnih faktora u razvoju bolesti desni i karijesa. 

Borac protiv mikroba

Slina sadrži razne enzime i proteine koji imaju antibakterijska i antifungalna svojstva. Evo o kojim se enzimima i proteinima radi i na koji način utječu na zdravlje usne šupljine:  

  • Lizozim je enzim koji razgrađuje stanične zidove bakterija, što dovodi do njihovog uništenja. Lizozim djeluje protiv širokog spektra bakterija, pružajući prvu liniju obrane protiv mikrobnih napada.
  • Mucin: Iako tehnički nije enzim, mukin je protein koji pomaže u lubrikaciji i zaštiti usne šupljine.  
  • Imunoglobulin A je antitijelo prisutno u slini koje igra ključnu ulogu u imunološkoj obrani usne šupljine. Ono veže patogene, sprječavajući njihovo prianjanje na zubne površine i sluznicu. 

Ovi enzimi i proteini djeluju zajedno kako bi održali oralno zdravlje i zaštitili usnu šupljinu od patogenih mikroorganizama. Njihova prisutnost u slini je ključna za prevenciju infekcija, održavanje zdrave oralne mikroflore i potporu procesima zacjeljivanja. 

Lubrikant i potpora zdravlju desni

Osim što štiti zube, slina igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mekih tkiva usta, uključujući desni. Slina smanjuje trenje i na taj način omogućava lagano kretanje hrane preko desni i zubi tokom žvakanja, smanjujući trenje i mehaničko irititanje. Kao lubrikant slina Pomaže u održavanju vlažnosti u ustima sprječavajući suhoću koja može dovesti do razvoja problema s desnima kao što su upale, iritacije i povećana osjetljivost.  

Kako nedostatak sline utječe na oralno zdravlje?

Suha usta nazivaju se još i kserostomija. Radi se o stanju koje nastaje kada žlijezde slinovnice ne proizvode dovoljno sline. Nedovoljna proizvodnja sline može biti posljedica različitih faktora, uključujući određene lijekove, radioterapiju, bolesti kao što su Sjögrenov sindrom, ili jednostavno – starenje. Nedostatak sline može imati brojne negativne posljedice na dentalno zdravlje, uključujući: 

  • povećani rizik od karijesa i bolesti desni zbog nedostatka remineralizacije i čišćenja 
  • poteškoće pri jedenju, gutanju i govoru 
  • loš zadah zbog nakupljanja bakterija 
  • veći rizik od oralnih infekcija 

Kako spriječiti suha usta i povećati proizvodnju sline?

Za one koji pate od suhih usta, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći u poticanju proizvodnje sline. Prvu stvar koju preporučamo je pijenje veće količine vode tokom cijeloga dana kako biste održali hidrataciju. Međutim, pazite da to bude voda, a ne slatki sokovi ili kazirana pića. Također, kava se ne ubraja u ovu kategoriju ;) Sljedeći način na koji možete potaknuti proizvodnju sline je žvakanje žvakaćih guma bez šećera ili sisanje bombona bez šećera kako biste stimulirali protok sline u ustima. Ukoliko ne pomaže ni prvo ni drugo, postoji treći način, a to je korištenje ovlaživaća usta ili umjetne sline. Ako konzumirate određene lijekove koji utječu na povećanje suhoće usta, porazgovarajte sa svojim liječnikom o potencijalnoj promjeni lijeka.  

Možemo zaključiti kako slina igra ključnu ulogu u održavanju dentalnog zdravlja. Njeno prisustvo u usnoj šupljini štiti zube i desni od bolesti, pomaže u održavanju čistoće usta, te ima važnu ulogu u prirodnoj obrani od mikroba. Stoga je važno poduzeti korake za održavanje zdrave proizvodnje sline, čime se osigurava dugotrajno zdravlje i dobrobit našeg oralnog okruženja. Ako primjećujete kako su vam usta stalno suha, a ništa od navedenih savjeta ne pomaže, rezervirajte termin kod svog stomatologa i zajedno pronađite rješenje kako biste zaštititli svoje zube i desni.  Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!