inlay

Inlay i onlay ispune – kvalitetno rješenje za veća oštećenja zuba

Vjerujemo da ste svi čuli za plombe ili kompozitne ispune. Današnji blog posvetit ćemo “super plombama” odnosno keramičkim ispunima.

Postoje tri vrste keramičkih ispuna: inlay, onlay i overlay a razlikuju se po veličini. Radi se o rijetkom i malo upotrebljavanom riješenju, pa je zato i većini nepoznato.

Pa što su onda keramički ispuni? To su ispuni napravljeni u laboratoriju, izrađuju ih zubni tehničari a nadoknađuju nedostajuće dijelove zuba kod većih oštećenja.

Inlay, onlay i overlay keramički ispuni

Ovisno o veličini i načinu sidrenja za zub ovisi i naziv ovakvog ispuna

Inlay

Inlay (eng. in=u) je ispun koji se stavlja u zub. On nadomješta centralni dio zuba, dok su bočne stijenke pritom sačuvane.

Onlay

Onlay (eng. on=na) je nešto veći ispun, stavlja se na zub i njime osim središnjeg dijela nadoknađujemo jednu ili više bočnih stijenki.

Overlay

Overlay ispun pokriva mnogo veći dio okluzalne ili oštre površine, pokrivajući dvije ili više kvržica na zubnoj kruni.

Proces izrade

Pošto se ovi ispuni izrađuju u zubotehničkom laboratoriju metodologija izrade je potpuno drugačija od načina izrade klasičnih ispuna koji se izrađuju i modeliraju direktno u ustima.

Ukoliko je nedostatak zubnog tkiva veći, te je postignut  dogovor s pacijentom, potrebno je preparirati zub. Nakon šta je očišćen karijes i zub prepariran na način da se kasnije u ili na njega može u završnoj fazi postaviti ispun, uzima se otisak. Otisak odlazi u laboratorij gdje se izrađuje inlay, onlay ili overlay. Kada tehničar završi svoj rad gotovi ispun vraća se u ordinaciju. Isprobava se u ustima, uspoređuje s bojom i oblikom zuba i ako je sve u redu ispun se cementira u prethodno pripremljen zub.

Izrada ovakvog ispuna je duža i pacijent mora doći minimalno dva puta u ordinaciju, no u konačnici je rezultat najkvalitetnija metoda nadomještanja zubnih struktura, kako u kvaliteti materijala, tako i u estetskom smislu.

Prednosti keramičkih ispuna

Detaljna izrada

Prednost ove metode je što tehničar ima mnogo vremena za izradu. Stoga je u konačnici rezultat savršeno izmodeliran ispun koji u potpunosti imitira boju i prirodne dijelove zuba.

Trajnost

Druga velika prednost ovih ispuna je njihova trajnost. Porculan i kompoziti koji se upotrebljavaju imaju bolja mehanička svojstva od klasičnih bijelih ispuna. Iz tog razloga mogućnost stvaranja mikro pukotina svedena je na minimum.

Šira primjena

U odnosu na kompozitne ispune, keramičkim ispunima moguće je popraviti veća oštećenja zuba. Uz to, za razliku od ljuskica i krunica, keramički ispuni su manje invazivno rješenje jer ne zahtijevaju puno brušenja zuba.

Ako imate dodatnih pitanja ili želite provjeriti jesu li keramičke ispune pravo rješenje za vaše potrebe, obratite nam se s povjerenjem, tu smo radi vas.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!