oporavak nakon ugradnje implantata

Oporavak nakon ugradnje implantata – Što očekivati?

Ugradili ste implantat ili više njih i sad se pitate što vas očekuje nakon zahvata, te što smijete raditi, a što ne. Oporavak nakon ugradnje implantata je vrlo važan dio cijelog procesa.

Rijeka, Zubni implantat: Proces ugradnje zubnog implantata.

Postoperativni oporavak 

Bol – nakon zahvata i nakon što prestane djelovati učinak anestezije u većini slučajeva pacijenti osjećaju blagu nelagodu u području na kojem je napravljen zahvat. No, u najvećem broju slučajeva nema potrebe za uzimanjem bilo kakvih tableta za bolove. U vrlo malom postotku neki imaju potrebu uzeti tabletu za bolove, ali samo prvi dan. Nakon tog prvog dana vrlo su rijetki slučajevi da netko mora uzimati nešto protiv bolova.

Oteklina će biti prisutna prva dva dana nakon zahvata, ali zatim bi se trebala postupno smanjivati. Preporuča se odmah nakon zahvata staviti hladne obloge na lice, a prema potrebi ih stavljati i narednih nekoliko dana. Veličina otoka ovisit će o veličini zahvata i o tome koliko ćete hladiti.

Krvarenje obično prestaje vrlo brzo, nekoliko sati od zahvata.

Održavanje oralne higijene 

Najbitniji dio nakon zahvata svakako je održavanje oralne higijene. Savjetuje se nekoliko dana ne dirati četkicom područje na kojem je napravljen zahvat. Ostale zube obavezno četkati i održavati oralnu higijenu.

Ukoliko je stomatolog preporučio, mogu se koristiti vodice za ispiranje usta kroz određeni period.

PREHRANA 

Što se prehrane tiče, ona bi se kroz par dana nakon zahvata trebala svoditi na mekaniju hranu. Tvrdu, hrskavu i žilavu hranu koja može uzrokovati pucanje šavova trebalo bi izbjegavati. Također, ne preporučuje se konzumiranje pretople hrane i napitaka te se savjetuje piti dosta tekućine.

Utjecaj loših navika na implantat 

Pušenje nije preporučljivo prije i tjedan dana nakon operacije jer može produžiti vrijeme zacjeljivanja i uzrokovati komplikacije. Isto vrijedi i za konzumaciju alkohola, pogotovo jer će  nakon zahvata najvjerojatnije biti ordinirani antibiotici.

Slijedite sve dodatne upute koje ćete dobiti od stomatologa kako bi rezultat ugradnje implantata bio što bolji i kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Ukoliko još niste ugradili implantat i zanima vas je li to dobar izbor za vas, pročitajte naš blog o mogućnostima nadoknade zube implantatima  i o postotku upješnosti implantološke terapije.

Ukoliko još niste ugradili implantat i zanima vas je li to dobar izbor za vas, pročitajte naš blog o mogućnostima nadoknade zube implantatima  i o postotku upješnosti implantološke terapije.

Preporučamo za čitanje:Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!