Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali

Dobra higijena i čišćenje zubnih implantata – je li važno i zašto?

Kao i kod prirodnih zubi, čišćenje zubnih implantata osigurava vam da implantate koji nose keramičke krunice, mostove i proteze zadržite što je dulje moguće. Nakon obroka ostaci hrane raspadaju se bakterijskim djelovanjem, stoga ako nemate običaj redovito čistiti usta, bakterije će se razmnožavati i mogle bi imati destruktivan učinak na zubno meso i kost oko implantata. Za razliku od toga, dobro održavani  implantati služit će vas doživotno.

Zanima vas najbolji način za čišćenje zubnih implantata? U ovom blogu pišemo o tome zašto i kako održavati higijenu implantata, koja sredstva koristiti i kako izgleda pravilan proces čišćenja.

Sredstva za čišćenje zubnih implantata

Loša oralna higijena implantata može dovesti do problema kao što je crvenilo, krvarenje, bolnost zubnog mesa, a posljedično i do upale kosti oko implantata tzv. periimplantitis. Čišćenje implantata i zuba dva puta dnevno jedan  je od osnovnih načina za održavanje oralnog zdravlja. Slijede osnovna (obavezna) i dodatna sredstva koje treba koristiti za čišćenje zubnih implantata.

Osnovna sredstva:

1. Zubna četkica

2. Interdentalne četkiceDodatna

1. Dentalni tuš

2. Vodica za ispiranje usta

3. Četkice za implantate


Proces čišćenja implantata

Ujutro je dovoljno zube i implantat očistiti zubnom četkicom. Četkica može biti klasična ručna, električna ili ultrasonična. Bitno je da prema tvrdoći četkica bude ultra mekana.


Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali

Navečer je osim četkicom zube, implantat potrebno očistiti interdentalnim četkicama. Ovaj dio je vrlo bitan jer njima uklanjamo nakupljene bakterije u prostorima između zubiju. Kako je svaki prostor između susjednih zuba i implantata različit potrebno je upotrebljavati interdentalne četkice različitih veličina. U Smile Studiu nakon svake završene implantološke terapije izrađujemo individualiziranu kartu interdentalnih četkica u kojoj je naznačeno koju veličinu četkice treba upotrebljavati između kojih zuba tj. implantata.


Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali


Osim navedenih osnovnih sredstava navečer možete dodatno očistiti zube i implantat dentalnim tuševima i četkicama za implantate. O načinu korištenja dodatnih sredstava savjetujte se sa stomatologom.

Cijeli proces i tehnike četkanja koje podučavamo naše pacijente napravljen je prema iTop standardima.

Unatoč pedantnom čišćenju implantata, preporučljivo je razviti naviku posjećivanja stomatologa. Vaš stomatolog ima širok spektar opreme i može preciznije procijeniti vaše dentalno zdravlje. Na taj ćete način osigurati da vam čisti zubni implantati služe dulje vrijeme. O ostalim faktorima koji utječu na dugovječnost implantata pročitajte u blogu Dugovječnost implantata – je li zubni implantat rješenje za cijeli život?

Čišćenje zubnih implantata vrlo je važan dio održavanja vašeg zdravlja zubi i pruža vam priliku da spasite zube i osigurate njihovu dugovječnost. Ako trebate pomoć u vezi s čišćenjem zubnih implantata, možete nam se obratiti putem kontakt forme.