Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali

Dobra higijena i čišćenje zubnih implantata – je li važno i zašto?

Čišćenje zubnih implantata osigurava vam da implantate koji nose keramičke krunice, mostove i proteze zadržite što je dulje moguće, što vam je zasigurno i cilj.

Zašto je higijena usne šupljine toliko važna kod implantata?

Nakon obroka ostaci hrane se raspadaju bakterijskim djelovanjem, a ukoliko redovito ne čistite zube, te iste bakterije će se razmnožiti i negativno utjecati na zubno meso i kost oko implantata.

Loša oralna higijena može dovesti do problema kao što je crvenilo, krvarenje, bolnost zubnog mesa, a posljedično i do upale kosti oko implantata tzv. periimplantitis.

Čišćenje implantata i zuba dva puta dnevno jedan  je od osnovnih načina za održavanje oralnog zdravlja, a uz dobro održavanu higijenu usne šupljine,   implantati će vas služiti doživotno.

zubne proteze

Sredstva za čišćenje zubnih implantata

Kako bi vam bilo lakše održavati implantate, savjetujemo korištenje nekoliko osnovnih (obaveznih) i dodatnih sredstva.

Osnovna sredstva

  1. Zubna četkica
  2. Interdentalne četkice
Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali
Zubne četkice

Dodatna sredstva

  1. Dentalni tuš
  2. Vodica za ispiranje usta
  3. Četkice za implantate

Proces čišćenja implantata

Ujutro je dovoljno zube i implantat očistiti zubnom četkicom. Četkica može biti klasična ručna, električna ili ultrasonična. Bitno je da prema tvrdoći četkica bude ultra mekana.

Navečer je osim četkicom zube, implantat potrebno očistiti interdentalnim četkicama. Ovaj dio je vrlo bitan jer njima uklanjamo nakupljene bakterije u prostorima između zubiju.

Kako je svaki prostor između susjednih zuba i implantata različit potrebno je upotrebljavati interdentalne četkice različitih veličina.

Karta interdentalnih četkica za zube
Različite veličine interdentalnih četkica

Izrada karte interdentalnih četkica

Ukoliko se pitate kako znate koju veličinu interdentalne četkice koristiti, ne brinite, u Smile Studiu nakon svake završene implantološke terapije izrađujemo individualiziranu kartu interdentalnih četkica u kojoj je naznačeno koju veličinu četkice treba upotrebljavati između kojih zuba tj. implantata.

Također, cijeli proces i tehnike četkanja koje podučavamo naše pacijente napravljen je prema iTop standardima.

Osim navedenih osnovnih sredstava navečer možete dodatno očistiti zube i implantat dentalnim tuševima i četkicama za implantate, a o načinu korištenja dodatnih sredstava savjetujte se sa stomatologom.

Redovne posjete stomatologu

Unatoč pedantnom čišćenju implantata na svakodnevnoj bazi, i dalje je važno redovito posjećivati svoga stomatologa.

Vaš stomatolog ima širok spektar opreme i može preciznije procijeniti vaše dentalno zdravlje. Na taj ćete način osigurati da vam čisti zubni implantati služe doživotno. O ostalim faktorima koji utječu na dugovječnost implantata pročitajte u blogu Dugovječnost implantata – je li zubni implantat rješenje za cijeli život?

Čišćenje zubnih implantata vrlo je važan dio održavanja vašeg zdravlja zubi i pruža vam priliku da spasite zube i osigurate njihovu dugovječnost. Ako trebate pomoć u vezi s čišćenjem zubnih implantata, javite nam se.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!