dugovjecnost implantata

Dugovječnost implantata – je li zubni implantat rješenje za cijeli život?

Ukoliko vam nedostaju jedan ili više zuba, vjerojatno razmišljate o načinima kako ih nadomijestiti. Najbolje rješenje za nadomjestak zuba u današnje vrijeme su  implantati. Hoće li jednom postavljeni zubni implantat trajati cijeli život? Trebaju li se implantati mijenjati i nakon koliko godina se mijenjaju? Ukoliko želite saznati više o životnom vijeku implantata, pročitajte ovaj tekst do kraja.

Životni vijek implantata

Zubni implantati sastoje se od tri glavna dijela – implantata, suprastrukture (abutmenta)  i protetskog nadomjestka. Više o njima možete pročitati u našem prijašnjem blogu „Zubni implantat i ostali dijelovi implantološkog kompleta“.

Abutment i protetski nadomjestak najosjetljiviji su na oštećenja, tako da možda neće trajati toliko dugo kao sam implantat.

Na dugovječnost  implantata utječu mnogi čimbenici, kao što su:

Ishrana

Jedenje meke hrane prvih tjedan dana nakon operacije daje čeljusnoj kosti vremena da zacijeli i da se poveže s implantatima.

Oralna higijena

Održavanje zubne proteze

Dobra oralna higijena pomaže da implantat bude bez bakterija i plaka koji mogu uzrokovati infekcije. Ako se ne održava dobra oralna higijena i dođe do infekcije zubnog mesa oko implantata ona može zahvatiti i kost oko implantata (peri-implantitis) što na kraju može dovesti do gubitka implantata.

Općenito zdravlje

Neka zdravstvena stanja, poput reumatoidnog artritisa i dijabetesa, kao i neki lijekovi, mogu usporiti zacjeljivanje i spriječiti povezivanje implantata s kosti (osteointegracija).

Pušenje

Pušenje smanjuje protok krvi u desni, što može usporiti proces ozdravljenja i utjecati na cjelokupno zdravlje desni. Istraživanaja su pokazala da pušači imaju povećani rizik gubitka implantata zbog lokalnog i općeg utjecja pušenja na naše tijelo.

Genetika

Iako su zubni implantati još uvijek opcija, svi koji imaju genetsku predispoziciju za bolesti desni moraju se posebno potruditi kako bi izbjegli infekcije desni koje smanjuju životni vijek zubnog implantata.

Redovan odlazak stomatologu

Redovna stomatološka kontrola može produžiti životni vijek zubnih implantata. Profesionalno čišćenje koje obavljaju stomatolozi može očistiti plak i bakterije s teško dostupnih mjesta. Stomatolozi mogu rano otkriti i liječiti infekcije i druge oralne probleme, prije nego što utječu na dugovječnost implantata.

Dugovječnost  implantata

Studije su pokazale da je oko 93-98% uspješno postavljenih zubnih implantata i dalje u potpunosti funkcionalno čak i nakon 10 godina. Zubni implantat može trajati cijeli život ako ostane bez upale i ako su komponente pravilno odabrane i kvalitetno ugrađene. No, stupanj uspješnosti donje i gornje čeljusti donekle se razlikuje, jer su uvjeti uglavnom bolji u donjoj čeljusti.

Stopa uspješnosti od preko 95% je sjajna, ali također znači i da nije svaki implantat trajan. Komplikacije poput peri-implantitisa mogu dovesti do ranog gubitka implantata. Zbog trajnog preopterećenja ili nepravilnog opterećenja može doći do pucanja implantata i implantat mora biti uklonjen.

Stoga, ukoliko se odlučite za ugradnju implantata, važno je da povjerenje pružite pouzdanom stomatološkom studiju jer je kvaliteta ugrađenih materijala te stručnost specijaliste od iznimne važnosti.

Ako imate još nekih pitanja vezanih uz implantate slobodno nam se javite.

Ovdje pročitajte i naše druge blogove o implantatima:Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!