očekivanja od dentalnih implantata Aspettative degli impianti dentali

Nerealna očekivanja od dentalnih implantata

Dentalni implantati sve više dobivaju na popularnosti posljednjih godina. Posebice kod pacijenata kojima nedostaje nekoliko ili svi zubi u čeljusti. Dentalna industrija većinom pruža  detaljne i kvalitetne informacije o implantatima. Od materijala od kojeg se izrađuju, preko postupka izrade pa sve do funkcije implantata te brige nakon zahvata. Ipak, mnogi ljudi nisu dovoljno dobro informirani o toj temi. Na jednom Sveučilištu u Hong Kongu provedeno je istraživanje o očekivanjima pacijenata od dentalnih implantata. U ovom blogu vidjet ćemo koji su bili ciljevi ovog istraživanja i do kojih zaključaka se došlo.

Cilj istraživanja

Istraživači su imali za cilj procijeniti prikupljanje informacija od strane javnosti te njihove percepcije u vezi s dentalnim implantatima. Osim toga, zanimali su ih i učinci tih percepcija na potražnju za terapijom i odlučivanje o implantološkoj terapiji.

Uspješnost ugradnje dentalnih implantata

Tijek istraživanja

Studija je ispitala uzorak od 28 odraslih osoba (35-64 g.) koji nikada nisu obavljali posao u stomatološkoj djelatnosti. Za uključivanje u studiju sudionici su morali imati najmanje jedan zub koji nedostaje i morali su čuti za zubne implantate, ali nikada ih nisu dobili niti su obavili ikakve stomatološke konzultacije u vezi sa zubnim implantatima.
Bili su podijeljeni u šest fokus grupa i morali su razgovarati o zubnim implantatima i svojem znanju o njima. Sve su grupne rasprave doslovno prepisane i podvrgnute tematskoj analizi sadržaja slijedeći utemeljeni teorijski pristup.
Kineski istraživački tim otkrio je da su sudionici informacije o zubnim implantatima dobivali na različite načine, poput informativnih ploča za pacijente, tiskanih oglasa, društvenih mreža i osobnih veza.

Rezultati istraživanja

Prema istraživačima, sudionici su očekivali da će zubni implantati pacijentima vratiti izgled, funkciju i kvalitetu života do apsolutne normalnosti. Smatrali su zubne implantate univerzalnim rješenjem za sve slučajeve nestalih zuba. Uz to, precjenjivali su njihovu funkciju i dugovječnost, a podcijenili su stručnost potrebnu za postavljanje implantata. Od potrage za zubnim implantatom odvratili su ih visoki troškovi, invazivnost postupka, potencijalni rizici i moguće komplikacije.

Iako su implantati najmodernije i najkvalitetnije rješenje za nadomjestak zuba, nisu univerzalno rješenje i nije ih moguće svima ugraditi. Mogu biti doživotno rješenje, ali moguće su komplikacije zbog nekih drugih stanja u tijelu. Naravno, nikako ne treba zanemariti i dobru oralnu higijenu jer bez nje ništa nije dugotrajno. Za ugradnju implantata potrebni su vještina, znanje i iskustvo i stoga vodite računa kome dajete svoje povjerenje. Ali ne brinite se jer dolaskom u Smile Studio prepuštate se u ruke stručnjaka.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!