Zubobolja

Upala zubnog mesa i kako je prevenirati

Uvriježeno je mišljenje da zub podupire samo kost. Istina je da je ona vrlo bitna, no građa čitavog aparata je mnogo složenija. Sastoji se od gingive (zubnog mesa), sistema potpornih vlakana, cementa zuba i kosti, zajedničkog naziva – parodont. Upala zubnog mesa naziva se gingivitis, a ako upala zahvaća dublje strukture (parodont) govorimo o parodontitisu (parodontoza). Iako je gingivitis reverzibilno stanje (lako se može izliječiti), bez pravovremene reakcije može dovesti do parodontitisa što u nekim slučajevima rezultira ispadanjem zubi. Smatra se da je gingivitis najčešća bolest usne šupljine i da od nje boluje čak 95% stanovništva.

Upala zubnog mesa razvija se kroz 4 faze:

  1. Zdrav potporni aparat zuba – zub je smješten čvrsto u kosti, a zubno meso je svijetlo-ružičaste boje.
  2. Gingivitis – stvaranje plaka i karijesa dovodi do upale zubnog mesa zbog razmnožavanja bakterija. Zubno meso je bolno i crveno.
  3. Rani parodontitis – zubno meso se povlači, stvaraju se parodontni “džepići”, postoji mali gubitak kosti.
  4. Uznapredovali parodontitis – prisutna je jaka upala, dolazi do većeg gubitka kosti i ispadanja zubi.

Simptomi upale zubnog mesa- gingivitisa

Ako dođe do upale, javljaju se promjene u boji i teksturi zubnog mesa. Od svijetlo ružičaste boje, ono postaje sve crvenije dok na kraju ne prijeđe u tamno crvenu boju. Dolazi do oticanja i osjetljivosti zubi na toplo i hladno. Uz to, moći ćete primijetiti i krvarenje zubnog mesa, u početku kod pranja zubi, korištenja zubnog konca i pri zagrizu tvrde ili žilave hrane, dok razvojem bolesti krvarenja mogu postati i spontana.

Važno je napomenuti da kod pušača izostaje krvarenje, jedan od glavnih simptoma gingivitisa, stoga se bolest ne otkrije na vrijeme.

Ako imate neki od ovih simptoma, savjetujemo da se javite svom stomatologu.

Upala zubnog mesa - uzroci

koliko traje upala zubnog mesa

Glavni uzrok upale je loša oralna higijena. Neredovito, nepravilno i nedovoljno temeljito četkanje zuba dovest će do stvaranja plaka. Plak je bijelo-žućkasta nakupina na površini zuba na kojoj se razmnožavaju bakterije i ukoliko se ne održava redovita oralna higijena plak se mineralizira te od njega nastaje zubni kamenac. Bakterije proizvode toksine koji napadaju tkivo i uzrokuju povlačenje zubnog mesa te dolazi do upale i propadanja tkiva. U roku od 24 sata stvori se 4 milijuna bakterija na područje od 1 milimetra zuba, a svakim danom taj se broj udvostruči. Plak će se najprije javiti na teško dostupnim i nepristupačnim mjestima koja preskačemo četkajući zube (područje između zubi). Osim zbog neodržavanja higijene zubne šupljine, upala zubnog mesa može se javiti iz brojnih drugih razloga.

U određenim razdobljima života kao što su pubertet, trudnoća ili menopauza, može doći do upale desni zbog pojačanog djelovanja spolnih hormona koji utječu na to da zubno meso postaje osjetljivije i lako se povlači. Također, uzrok upale zubnog mesa može biti i korištenje pojedinih lijekova ili pak neadekvatni ispuni i loše napravljeni ortodontski aparatići, krunice ili mostovi.

Kako spriječiti gingivitis

Pravilno četkanje zubi (kružnim pokretima), održavanje oralne higijene (pranje zubi 2 puta dnevno po 2 minute te posvećivanje pažnje kako zubima tako i desnima), izbor odgovarajuće četkice (sa mekanim vlaknima i ne starija od 3 mjeseca) kako bi se spriječilo nastajanja plaka, karijesa te samim time bakterija. Osim običnih četkica, savjetujemo i upotrebu interdentalnih četkica, te  vodica za ispiranje usta. Najbitniji faktor u sprječavanju parodontnih bolesti je prevencija. Savjetujemo preventivni odlazak stomatologu dva puta godišnje jer, znate kako se ono kaže, bolje spriječiti nego liječiti.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.