zubni kamenac

Zubni kamenac nije samo estetski problem

Gotovo svi ste već čistili zubni kamenac i znate kako izgleda. Većina isto tako misli da se radi samo o estetskom nedostatku, jer čini zube tamnijima. No vanjska površina zuba tamni i zbog taloženja pigmenta iz hrane, pića (vino, kava), a osobito je tamnjenje tj. nakupljanje naslaga izraženo kod pušača.

Osim estetskog nedostatka bitnije je znati da kamenac izaziva upalu zubnog mesa (gingive) i dubljih potpornih dijelova zuba (parodonta). Krenimo od početka kako bi saznali kako nastaje i što je zubni kamenac.

Plak - osnova za zubni kamenac

Kao osnova za stvaranje zubnog kamenca je plak. Plak je vrlo tanka, oku nevidljiva naslaga bakterija i ostataka hrane na površini zuba. Moguće ju je ukloniti samo mehaničkim čišćenjem (npr. četkicom za zube ).

Plak je obilniji i lakše se stvara kod osoba koje uzimaju kašastu, mekanu i ljepljivu hranu kao što su slatkiši, bijeli kruh, čokolada. Suprotno tome, tvrda i sirova hrana kao što su crni kruh, sirovo voće i povrće svojom konzistencijom, ali i mehaničkim učinkom tijekom žvakanja smanjuju stvaranje plaka. Lakše nastaje na površinama koje nisu dostupne čišćenju, odnosno na mjestima gdje četkica ne prolazi.

Plak tijekom nekoliko dana sazrijeva i mijenja svoj sastav. Ne primjer šest dana stari plak sadržava oko 100-300 milijuna mikroorganizama na miligram težine. Impozantna brojka!!

Naravno da ovakva količina bakterija brzo uzrokuje i upalu zubnog mesa. Kao pokušaj našeg organizma da se obrani od ovakve najezde bakterija je kalcifikacija plaka, što rezultira nastankom zubnog kamenca. Postoji nekoliko teorija kako do toga dolazi no zajedničko je svima da dolazi do odlaganja minerala u plak. Pokušaj ovakve obrane nije u opće efikasan, jer je njegova površina gruba i hrapava, što još više pospješuje zadržavanje bakterija, a time i upalu gingive i parodonta.

Vrste zubnog kamenca

Slika 1. Prije i nakon postupka uklanjanja zubnog kamenca

Prije i nakon postupka uklanjanja zubnog kamenca

Postoje dvije vrste kamenca koje se razlikuju po svojem sastavu i mjestu gdje nastaju.

Jedna vrsta je zubni kamenac koji nastaje iznad nivoa zubnog mesa, obično na površinama zuba koje se nalaze nasuprot izlazištima sline iz žlijezda slinovnica, što je na unutarnjoj površini donjih prednjih zuba, te na vanjskoj površini gornjih kutnjaka. Bijeložute je boje. Odlaže se i na drugim površinama, koje naravno pogoduju stvaranju plaka ,pa nije rijetko da se nađe i na zubnim protezama.

Druga vrsta je kamenac koji se stvara ispod zubnog mesa. Tamno smeđe ili zelenocrne je boje, vrlo je tvrd i čvrsto prianja uz površinu korijena zuba, pa se teže čisti od onog koji nastaje iznad zubnog mesa. Obično se nalazi kod kroničnih upalnih procesa parodonta. U postojanje ovakvog kamenca možete posumnjati ako vam rub zubnog mesa nije svijetlo roze boje već taman, sivkast što je rezultat prosijavanja kamenca kroz gingivu.

Bitno ja zapamtiti da zubnog kamenca nema bez plaka, a plaka nema bez dobrog održavanja oralne higijene (četkanja zuba, upotreba interdentalnih četkica…), pa je prevencija njegovog nastanka isključivo u vašim rukama.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji 25. i 24. siječnja.