Upala živca zuba

Pulpa odnosno “živac” je unutrašnji, mekani dio zuba koji među ostalim sadrži krvne žile i živčane niti. Cijeli kompleks služi da bi se zub hranio i ima svoju obrambenu funkciju.

Pulpa se brani odlaganjem minerala na unutarnjim stijenkama komore i to najviše na stijenkama prema kojima prodiru bakterije odnosno mjestu nastanka karijesa. Ujedno nam pulpa putem živčanih niti javlja da li postoji nekakvo oštećenje,  na način koji nam baš nije drag, a to je bol. Možda je to ipak dobro jer nas prisiljava da nešto napravimo, odnosno da posjetimo stomatologa.

Napredovanjem karijesa bakterije dolaze sve bliže živcu, da bi u konačnici i ušle u taj prostor.

Od karijesa pa do granuloma: Saznajte kako se karijesi formiraju, kako mogu napredovati do ozbiljnijih problema.

Što kada bakterije prodru u pulpu?

Ulaskom bakterija u pulpu počinju promjene koje u konačnici uzrokuju njeno propadanje, odumiranje, a s time počinju i neugodniji simptomi. Dok se u početnim fazama karijesa, kod većine ljudi, javlja osjetljivost na hladno i slatko s prodorom bakterija u pulpu javlja se jača bolnost na iste podražaje ali i na toplo. Nakon nekog vremena bol se počinje i zadržavati minutu, pola sata, sat i duže. Na kraju se bol počinje javljati i bez podražaja, traje dugo i vrlo je jaka, gotovo neizdrživa. Obično boli dio lica ili čitava polovica i teško je odrediti točno mjesto nastanka.

Rijeđi su slučajevi kada su bakterije uništile “živac” a da osoba nije pretrpjela nikakve bolove.

Napredovanje upale

Propadanjem živca uslijed bakterijske upale ne završava njihovo daljnje napredovanje. Upala živca zuba napreduje dužinom korijena da bi završila na njegovom vršku. Tada se obično ponovno javljaju jaki bolovi. Razlika je ta što zub počinje boljeti na pritisak i lako je odrediti od kojeg zuba potječe. Ukoliko se i ovakvo stanje zanemari bakterije se nagomilavaju na vršku korijen da bi onda uzrokovalu jaku upalu okolnog tkiva, stvaranjem gnoja i gnojne kesice. Vidjeli ste kao izgledaju ljudi koji su natekli od zuba. To je upravo posljedica jedne takve upale.

Sve ove situacije zahtijevaju hitnu stomatološku pomoć kojom se može na brz i efikasan način otkloniti bol, no nakon toga potrebna je i terapija kojoj je cilj suzbiti upalu, otkloniti bakterije i zaraženo tkivo, te u konačnici očuvanje zuba.

Smile Studio
MasterDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.