Liječenje upale zuba

Liječenje upale zuba – endodontska terapija

Unutrašnji, mekani dio zuba koji među ostalim sadrži krvne žile i živčane niti naziva se pulpa. Pulpa služi za prehranu zuba i osjet boli. Bol je znak da s vašim zubom nešto nije u redu i da morate posjetiti stomatologa. Kako i kada se provodi liječenje upale zuba, pročitajte u nastavku.

Što je upala živca zuba, odnosno pulpitis?

Kako nastaje karijes tako se pojavljuju i bakterije koje ulaze u pulpu, što dovodi do njenog propadanja i odumiranja te se počinju pojavljivati neugodni osjećaji poput osjetljivosti na hladno, toplo, slatko, te bol. Nakon nekog vremena osjećaj boli javlja se češće i postaje neizdrživ.

Nakon što bakterije prouzroče propadanje živca upala se širi dalje i završava u vršku korijena. Tada se ponovno javljaju jaki bolovi i zub boli na dodir. Ako se takvo stanje zanemari, bakterije mogu uzrokovati upalu kosti oko vrška korijena i stvaranje gnoja.

Liječenje upale zuba

Ukoliko je karijes tek došao do pulpe, tzv. živca, moguće je pokušati s terapijom prekrivanja pulpe s posebnim preparatom. Cilj je da se pulpa oporavi i da nakon provedene terapije zadrži svoju funkciju.

Ako je karijes već jako uznapredovao, odnosno, kada su bakterije ušle u pulpu, potrebno je ići na liječenje upale zuba – endodontsku terapiju, tzv. “vađenje živca”.

U prvoj fazi ove terapije potrebno je odrediti točnu dužinu zuba, do vrška korijena jer to je prostor u kojem se vrši terapija. Cilj je odstraniti sve komadiće pulpe, bakterije iz kanala te ga pripremiti na način da se kasnije taj prostor može napuniti.

U drugoj fazi punimo obrađeni korijenski kanal u kojem se nalazila pulpa. Vrlo je važno da ga ispunimo do vrška korijena. Ukoliko to ne učinimo, ostaje šuplji prostor između vrška korijena i punjenja koji brzo nasele bakterije koje će zatim uzrokovati upalu. Prvi simptomi ovakve upale obično se javljaju tek nakon nekog vremena.

Za kraj postoji mogućnost da su bakterije iz karijesa razorile cijelu pulpu i dospjele do vrška zuba uzrokujući upalu u kosti. U tom slučaju potrebno je pristupiti već opisanoj endodontskoj terapiji nakon koje će doći do nestanka kroničnih upalnih promjena (granuloma) i do stvaranja nove kosti. Prvi rezultati terapije i stvaranja kosti mogu se vidjeti na rentgenu tek za 6 mjeseci.

U kojoj god fazi pulpitis bio prisutan, savjetujemo hitnu stomatološku pomoć kako bi se što prije počelo sa određenom terapijom. Najvažnije je očuvati zub tako što ćemo suzbiti upalu, otkloniti bakterije i zaraženo tkivo.