Karijes

Pulpitis – koji su simptomi i kako se liječi

Pulpitis je stanje u kojem se inficira (upali) najdublji sloj zuba, pulpa. Infekcija ne započinje unutar pulpe, već na površini zuba zbog karijesa ili ozljede. Ukoliko se karijes ne liječi, bakterije postepeno prodiru sve dublje u zub, od cakline preko dentina do pulpe koja sadrži živce i krvne žile koje zub opskrbljuju krvlju. U pitanju je ozbiljno stanje koje se nipošto ne smije zanemariti.

Pulpitis može biti reverzibilan ili nepovratan (ireverzibilan). Reverzibilni pulpitis može se lako liječiti, u slučajevima kada infekcija nije znatno zahvatila pulpu. Međutim, ireverzibilni pulpitis ukazuje na ozbiljnu infekciju unutar zubne pulpe, a liječenje je mnogo složenije.

Stadiji karijesa

Simptomi koji ukazuju na pulpitis

Ukoliko se brinete imate li pulpitis, obratite pozornost na sljedeće simptome:

  1. Blaga do jaka zubobolja: Vjerojatno ćete stalno osjećati blagu bol u jednom zubu. Pojavljuje se u valovima pa nestane. Ova vrsta boli obično je pulsirajuća i ukazuje na reverzibilni pulpitis. Međutim, u slučaju nepovratnog pulpitisa, možete osjećati bol u zubu toliko jaku da vas može držati budnima cijelu noć.

  1. Povećana osjetljivost zuba: Pulpa u vašem zubu sadrži mrežu osjetnih živaca koji prenose signale iz zuba u mozak. Kad je pulpa zaražena, ti se osjetni živci oštećuju i stoga su osjetljiviji na bilo koji oblik osjetljivosti. Primijetili biste da je jedan od vaših zuba bolniji ili osjetljiviji od ostalih kada se dotakne ili dođe u dodir s nečim vrućim, hladnim ili čak slatkim.

  1. Zub s blagom promjenom boje: To je obično rijetko, ali u nekim slučajevima pulpitisa pacijenti mogu primijetiti blago potamnjen zub. To je uzrokovano infekcijom unutar zuba.

Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, savjetujemo da se odmah obratite stomatologu.

Liječenje pulpitisa

Liječenje reverzibilnog pulpitisa ne zahtijeva vrlo složen tretman. To je zbog toga što infekcija nije zahvatila pulpu kao u slučajevima reverzibilnog pulpitisa. Uklanja se izvor infekcije iz okoline pulpe i pacijent se izliječi.

Međutim, za nepovratni pulpitis, glavni tretman se naziva čišćenje korijenskog kanala. U pitanju je endodontska terapija koja uključuje bušenje rupe u zubu i uklanjanje zaraženog tkiva. Zatim se unutrašnjost zuba temeljito sterilizira, prije nego što se napuni posebnom ispunom te zapečati. 

Endodontska terapija

U znatno uznapredovalim slučajevima, ponekad se dogodi da endodontska terapija ne daje rezultate. Kako bi spasili zub koji je i dalje pod upalom nakon što su iscrpljene sve mogućnosti konzervativnog liječenja korijenskog kanala, pristupamo kirurškom zahvatu koji se zove apikotomija. Više o ovom zahvatu pročitajte OVDJE

Neka vas liječenje pulpitisa ne plaši. Primit ćete lokalnu anesteziju koja će vam pomoći da se opustite tijekom zahvata. Stoga, ako sumnjate na pulpitis, odmah posjetite svojeg stomatologa. Kako biste spriječili pulpitis, svakako održavajte kvalitetnu oralnu higijenu. Također, vodite računa o svojem oralnom zdravlju i redovito posjećujte stomatologa.

Naime, zakazivanje redovitih posjeta stomatologu može pomoći da se identificiraju bilo kakva područja zahvaćena karijesom dok je još u početnom stadiju i ni blizu pulpe. Ako škrgućete zubima, razmislite o nošenju udlage za zube dok spavate. Čak i uz odgovarajuće metode prevencije, može doći do boli ili osjetljivosti zuba. Što prije o tome obavijestite stomatologa. Uz ranu dijagnozu, jednostavan tretman može održati vaš pulpitis reverzibilnim, umjesto da pređe u ireverzibilno stanje. 

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!