Bol ispod zubne krunice - Dolore sotto la corona dentale

Što kada se javi bol ispod zubne krunice

Mnogi vjeruju da, budući da je njihov zub pokriven zubnom krunicom, više nije podložan bolestima. Međutim, to uopće nije slučaj. Podložni su jednako kao i bilo koji drugi zub. Mnogo je čimbenika koji mogu uzrokovati bol u zubima, osjetljivost ili komplikacije sa zagrizom. Samim time može se pojaviti i bol ispod zubne krunice.

Više o samim zubnim krunicama možete pročitati u našem članku Krunice za zube. U nastavku vam donosimo četiri najčešća razloga zbog kojih se javlja bol ispod zubne krunice kod naših pacijenata i radnje koje u tom slučaju treba poduzeti. 

Upala živca 

Ako prije postavljanja zubne krunice na vašem zubu nije izvedeno čišćenje korijenskog kanala, zub još uvijek ima živac. Do upale živca može doći nakon pripreme zuba za krunicu ili most,  zaostalog karijesa ispod starog ispuna ili novonastalog karijesa. 

Znakovi upale mogu biti bol kad zagrizete, osjetljivost na toplo i hladno te spontani bolovi. Ako imate bilo koji od tih simptoma, odmah se obratite stomatologu. Rješenje za ovaj problem je endodontska terapija, odnosno čišćenje korijenskog kanala zuba. 

Karijes 

Stadiji karijesa

Pogledajte video prikaz nastanka karijesa i napredovanja do razvoja granuloma.

Većina osoba pretpostavlja da s postavljanjem zubne krunice prestaje rizik od karijesa na tom zubu. Međutim, budući da je zub ispod zubne krunice još uvijek živ, na rubu zuba i krunice može se stvoriti novi karijes. On nastaje nakupljanjem zubnih naslaga. Ako karijes duboko prodre u zub može doći do živca što za posljedicu ima njegovo odumiranje i infekciju. U tom će slučaju biti potrebno čišćenje korijenskog kanala zuba.  

Stomatolog će izbušiti malu rupu u krunici kako bi kroz nju pristupio upaljenom živcu i očistio ga zajedno s okolnim tkivom u korijenu zuba. To može zahtijevati višestruki odlazak stomatologu prije nego što se u potpunosti riješi problem. Najbolji način za izbjegavanje karijesa ispod zubne krunice je pravilna oralna higijena te redovni stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje zubi. Obratite se našem timu ako sumnjate na karijes ispod zubne krunice ili ako vam je vrijeme za temeljito čišćenje, odnosno pjeskarenje zubi.

Lom krunice 

Puknuta zubna krunica

Puknuta zubna krunica može biti neugodna i u nekim slučajevima uzrokovati blagu bol. Uzrok može biti noćno škrgutanje zubima, tzv. bruksizam. Time se stvara pritisak na krunicu što bi moglo rezultirati puknućem. Jedan od uzroka loma može biti i slučajno zagrižen tvrdi komad hrane kao što je koštica, komadić kosti ili nešto slično. Svaka osjetljivost na toplinu, hladnoću ili zrak može biti posljedica direktnog izlaganja zuba ispod krunice kroz pukotinu.  

Ako primijetite da vam je zubna krunica napukla, slomljena ili u potpunosti pomaknuta, javite se svojem stomatologu kako biste zakazali pregled. Iako puknuće krunice nije hitan slučaj, osim ako bol nije intenzivna i ne ometa vaš svakodnevni život, krunica će se svakako morati popraviti u sljedećih nekoliko dana. 

Povlačenje zubnog mesa 

Ako zub ispod krunice počne biti osjetljiv na vruće, hladno i/ili zrak, to bi moglo biti zato što su se desni oko zuba povukle s vremenom, otkrivajući dio korijena. Neadekvatno napravljena krunica, grubo četkanje zubi ali i neki fiziološki procesi mogu dovesti do povlačenja desni. Sluznica koja se počinje povlačiti osjetljivija je na nakupljanje naslaga i može dovesti do upale desni. Dentin je tvrdo, žuto tkivo ispod cakline. Ovo žuto tkivo je izloženo kada se desni povuku. Možete utvrditi da je došlo do povlačenja ako vidite žuto područje pored bijele krunice. Ako se to dogodi, vaš stomatolog će predložiti odgovarajuće rješenje. 

Kako izbjeći bol ispod zubne krunice 

Trebate se osjećati ugodno nakon postavljanja zubne krunice i ne smije vam uzrokovati bol. Bol zuba ne treba zanemarivati. Upale, karijesi, slomljena krunica i drugi problemi mogu se pogoršati bez terapije i s vremenom uzrokovati ozbiljnije probleme i intenzivnije liječenje. Da biste pomogli da vaše zubne krunice traju, pridržavajte se ispravne oralne higijene.  

Četkajte zube na pravilan način, barem 2 puta dnevno po dvije minute i upotrebljavajte interdentalne četkice kako vam je preporučio stomatolog. Njega zuba s krunicom treba biti ista kao i njega ostalih zuba. A ako osjetite bol, obratite se svojem stomatologu da vas pregleda i procijeni što nije u redu. 

Zubne krunice u Smile Studiu 

Ako smatrate da vam je potrebna zubna krunica ili trebate zamijeniti postojeću, postupak je jednostavan. Prije postavljanja krunice, zub je potrebno izbrusiti. Zatim stomatolog uzima otisak zuba kako bi se mogla izraditi krunica po vašoj mjeri. Naše krunice izrađene su CAD/CAM tehnologijom za najvišu preciznost i kvalitetu izrade. 

Jednom kad je vaša krunica spremna, cementira se na zub i može trajati 10 godina ili duže uz ispravnu njegu i oralnu higijenu. U Smile Studiu već dugi niz godina brinemo o zdravlju i ljepoti osmjeha naših pacijenata. Zatražite prvi pregled i postanite dio naše Smile obitelji.

Smile Studio
SmileMarketingŽelite riješiti upalu zubnog mesa?

Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.