koliko traje upala zubnog mesa

Koliko traje upala zubnog mesa?

Često pitanje naših pacijenata je “koliko traje upala zubnog mesa?”.  Upala zubnog mesa, ili gingivitis, je česta pojava koja se u većini slučajeva može spriječiti kvalitetnijom oralnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu. Kako upalu zubog mesa uzrokuje nakupljanje bakterija u ustima i duž desni, kad redovito četkate zube, koristite interdentalne četkice i profesionalno očistite zube u stomatološkoj ordinaciji, uklanjate velik dio tih bakterija i sprječavate gingivitis. No, ako se ne brinete baš dobro o svojim zubima ili se borite sa zdravstvenim stanjem koje čini upalu desni vjerojatnijom, vaše zubno meso može postati upaljeno. To dovodi, ne samo do nelagode, već i do potencijalno dugotrajnog oštećenja vaših zubi i potpornih struktura. Upala zubnog mesa je stanje koje se ne smije ignorirati nego čim prije liječiti.

Što uzrokuje upalu zubnog mesa?

Prije svega, objasnimo što uzrokuje upalu zunog mesa? U vašim ustima živi na milijune različitih vrsta bakterija koje u kombinaciji sa slinom u uslima čine plak koji se tada nakuplja na zubima i uz liniju zubnog mesa.  A ako ne prakticirate kvalitetnu oralnu higijenu, u znatno većem ste riziku od upale zubnog mesa. Na primjer, ako redovito ne četkate ili ne čistite interdentalnim četkicama, veća je vjerojatnost da ćete patiti od upale. Ali i bez obzira na to, određene su osobe jednostavno sklonije upalama zubnog mesa u odnosu na druge. Primjerice, trudnice, žene u menopauzi, dijabetičari i pojedinci oboljeli od leukemije puno češće pate od upale zubnog mesa.

Upala zubnog mesa
Faze upale zubnog mesa

Koji su simptomi upale zubnog mesa?

Da biste započeli liječenje, morate prepoznati simptome. Vaše zubno meso neće nužno biti bolno. Prvo, desni će vam biti crvene, natečene i krvarit će kada ih četkate. A ukoliko upalu ignorirate, mogu se pojaviti bijele ili žute ranice u ustima.

Koliko dugo traje upala zubnog mesa i kako se liječi?

Nakon što shvatite patite od upale zubnog mesa, koliko će vremena proći dok ne nestane i može li proći sama od sebe uz dobru higijenu? Upala nažalost, neće proći sama od sebe i svakako će biti potreban posjet stomatologu. Simptomi će ovisiti o ozbiljnosti upale zubnog mesa i razlogu zašto ste  je uopće dobili. Na primjer, ako ste dijabetičar i stoga imate veći rizik od razvoja uplate zubnog mesa, morat ćete osigurati da liječnik pravilno liječi vaš dijabetes, kao i samu upalu. Ako patite od nedostatka vitamina C, liječnik će vam trebati pomoći vratiti razinu vitamina C kako bi vam pomogao u liječenju upale zubnog mesa i spriječio njeno ponavljanje.

Postoji nekoliko načina za liječenje upale zubnog mesa. Oporavak možete pomoći redovitim četkanjem zubi, ispiranjem toplom vodom i solju te nježnom masažom desni. Osim toga, možda će vam biti propisani lijekovi koji će vam pomoći u procesu ozdravljenja, stoga ih uzimajte kako vam preporuči stomatolog.

Kako mogu pridonijeti bržem prolasku upale zubnog mesa?

Ako već niste, dobra je ideja posjetiti stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišćenja zubi. Ali to je tek početak. Liječenje bolesti desni zahtijeva stalnu njegu:

  1. Koristite inerdentalne četkice svaki dan: Inerdentalne četkice su jednako važne za borbu protiv bolesti desni kao i četkanja zubi, ali morate ih koristiti ispravno kako biste postigli najbolji rezultat.
  2. Odaberite odgovarajuću četkicu za zube: Bilo da više volite običnu, električnu ili ultrazvučnu četkicu za zube, odaberite onu s malom glavom i mekim vlaknima. Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.
  3. Četkajte zube najmanje dva puta dnevno: Četkajte zube ujutro, nakon jela i prije spavanja.
  4. Prilagodite svoju tehniku ​​četkanja. Četkicu za zube držite pod kutem od 45 stupnjeva i nježno pritiskajte dok četkate sve površine zubi. Obratite posebnu pozornost na teško dostupna područja, poput zubnih krunica, uskih kutova ili zbijenih zuba. Dvije minute su preporuka, ali trebali biste ih četkati dok god zubi i desni nisu potpuno čisti. 
  5. Posvetite se svojem oralnom zdravlju. Gingivitis se može brzo iznova vratiti. Odgovarajuće četkanje i čišćenje zubnim koncem postavite kao prioritet kako biste spriječili bolest desni na duge staze.
Pravilno četkanje i održavanje oralne higijene

Što ako se upala zubnog mesa ne liječi?

Ukoliko se upala desni ne liječi, s vremenom će bakterije prodrijeti u dublje slojeve sluznice i na kraju i do kosti i tada će upala prijeći u parodontitis. Ovisno o težini upale, možda će biti potrebno dubinsko čišćenje, odnosno kiretaža zuba.

Ključ brzog oporavka od upale zubnog mesa je njegovo rano dijagnosticiranje. Poznavanje simptoma, brz odlazak stomatologu i pridržavanje njegovih uputa pomoći će vam da se na vrijeme oporavite. Najbolji način liječenja je prevencija. Održavanje dobre oralne higijene i briga o općem zdravlju pomoći će vam da izbjegnete upalu.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć u liječenju upale desni, ne ustručavajte se kontaktirati nas.

Ukoliko vas zanima više o tematici upale zubi, preporučujemo ove članke:

Kiretaža zuba
Zašto je paradontitis opasan?
Kako izabrati četkice I ostala pomagala za kvalitetno održavanje oralne higijene?Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!