četkice, spazzolini

Kako izabrati četkice i ostala pomagala za kvalitetno održavanje oralne higijene?

Prevencija je bolja od liječenja, a najbolji način prevencije je redovito i kvalitetno održavanje oralne higijene. Na tržištu postoji mnoštvo preparata i alata koji nam u tome pomažu. Osim pasti za zube i klasičnih četkica koje svi koristimo, tu su i vodice za ispiranje usta, konci za zube, interdentalne četkice i tuševi za zube. Što su sve te stvari i kada se koriste? Što nam je neophodno u održavanju zdravlja i higijene usne šupljine? Donosimo vam objašnjenje u nastavku.

Pasta za zube

Pasta za zube ima različitih vrsta, obične ili one sa specijalnom, pa i terapeutskom namjenom. Ukoliko nemate problema sa zubima i parodontom, tada možete kupiti bilo koju pastu za zube, a neka vam odabir ovisi o okusu same paste, izgledu ambalaže ili cijeni.

Ukoliko pak imate problema s preosjetljivošću zubi ili problema s parodontom, tada će vam vaš stomatolog savjetovati koju od terapeutskih pasti za zube da izaberete.

Paste za izbjeljivanje trebalo bi izbjegavati, jer većina takvih pasta ima u svom sastavu abrazivne čestice, koje mogu oštetiti zubnu caklinu.

Pasta za zube
Kod pasti za zube izbjegavajte paste za izbjeljivanje

Četkice za zube

Vrlo često pitanje je koju vrstu četkica upotrebljavati. Na tržištu ih ima zaista mnogo, od mekih, srednjih, tvrdih i različitih dužina. Neke su s prirodnim vlaknima, a neke s umjetnim.

Najbitnije stavke pri izboru odgovarajuće četkice za zube su veličina njene glave i vlakna. Glava četkice ne bi trebala biti prevelika kako bi mogla doseći sva područja zubnih lukova.

Po tvrdoći najpogodnije su meke četkice. Pogrešno je vjerovanje da će tvrđa četkica bolje očistiti zube. Štoviše, tvrđe dlačice se teže savijaju i stoga ne mogu dobro očistiti područje ispod desni i između zuba.

Interdentalne četkice

Interdentalne četkice su najdjelotvornije sredstvo za čišćenje prostora između dva zuba jer mogu dosegnuti sve kutove i konkavne površine međuzubnih prostora. Kao što znate ovo je prostor koji klasična četkica ne može očisiti i u kojem se upravo zbog toga najčešće razvija karijes. Interdentalne četkice omogućuju kontrolu plaka i na mjestima do kojih konac ne može doći i zbog toga je naša preporuka da ove četkice koriste svaku večer zajedno s klasičnom četkicom.

Postoje različite veličine četkica i  proizvođači ih najčešće obilježavaju različitim bojama. U izboru veličine za pojedini prostor bi vam trebao pomoći vaš stomatolog. U našoj oridnaciji možete izraditi individualiziranu kartu u kojoj  za svaki interdentalni prostor odredimo veličinu četkice.

Interdentalne četkice
Različite veličine interdentalnih četkica

Vodice za usta

Na tržištu postoje različite tekućine za ispiranje usta. Njihova upotreba bi trebala biti ograničena, odnosno bilo bi najbolje koristiti ih ako vam ih je stomatolog preporučio. I nikako ih ne bi trebali shvatiti kao jedino sredstvo za održavanje oralne higijene.

Ove tekućine mogu se koristiti samo kao nadopuna uz četkicu i interdentalne četkice.

Oralni tuševi

Oralni tuš koristi se za čišćenje ostataka hrane i plaka među zubima i ispod linije desni. Jednostavan je za korištenje i ugodniji za zubno meso, ali on predstavlja dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene. Posebno se preporuča kod nošenja aparatića, mostova i implantata.

Zaključak i savjeti

Nakon svega navedenog, naša je preporuka da uz svakodnevnu upotrebu paste i četkice za zube koristite i interdentalne četkice. Konac koristite samo za prostore koje ne možete očisiti interdentalnim četkicama. Oralni tuševi mogu biti nadopuna kod održavanja oralne higijene. Vodice za ispiranje savjetujemo koristiti samo po preporuci stomatologa u sklopu određenih terapija. 

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.