krunice za zube, corone dentali

Krunice za zube – u kojim slučajevima ih izrađujemo i kako ih održavati?

Nakon implantata, kao najčešće rješenje u nadoknadi nedostajućih zuba koriste se keramičke krunice za zube. U narodu se za krunice često koristi izraz “navlake”. One su estetski i funkcionalno vrlo slične prirodnim zubima.

Što je krunica?

Krunica je fiksni nadomjestak koji prekriva cijelu vanjsku površinu zuba, poput košuljice kojom želimo promijeniti izgled.

Pošto krunica ima određenu debljinu, koja ovisi od vrste materijala, zub je prije “oblačenja” potrebno pripremiti. To znači da ga je potrebno smanjiti i stanjiti kako bi u konačnici bio jednake veličine kao i prirodni zub.

Kada izrađujemo krunice za zube?

  • u slučaju većeg oštećenja krune jednog zuba
  • radi sprječavanja mogućeg loma krune zuba, ukoliko veličina ispuna premašuje određeni udio
  • prilikom ispravljanja narušenoga estetskog sklada zuba s preostalim zubima i tkivima usne šupljine, a u vezi s njihovim oblikom, bojom, položajem ili veličinom.

U slučaju da je oštećenje krune zuba toliko opsežno da je iskoristiv samo korijen, prije izrade krunice zub treba izliječiti, napuniti i napraviti odgovarajuću nadogradnju.

Vrste nadogradnje zuba

Nadogradnja može biti:

  • individualno lijevana metalna
  • konfekcijska (metalna i kompozitna)

Lijevanu nadogradnju  izrađuje tehničar u laboratoriju, a konfekcijska (metalna i kompozitna), je gotov tvornički proizvod.

Neovisno o tipu nadogradnje, fiksacija se provodi cementiranjem nadogradnje u kanal zuba, nakon čega slijedi izrada krunice.

Uklanjanje karijesa kod krunica

Samu krunicu karijes ne može zahvatiti, ali zub ispod krunice može. Taj je problem moguće riješiti na dva načina:

Prvi je skidanje krunice i liječenje zuba, a drugi je bušenje krunice kako bi se došlo do izvora upale.

U slučaju upale važno je brzo reagirati i što prije posjetiti stomatologa kako bi se problem otkrio i počeo sanirati u što ranijoj fazi. Javite se stomatologu ukoliko osjetite da se krunica klima, prisutna je jaka osjetljivost zuba, osjećate neugodan okus ili miris na mjestu krunice ili ako je prisutna oteklina.

vijek trajanja krunice

Pogrešno je mišljenje da će jednom napravljena krunica trajati zauvijek.

Iako je njen predviđeni vijek 15-20 godina, određene navike mogu ga prilično skratiti. Prije svega, najvažnija je oralna higijena. Redovitim i pravilnim četkanjem zubi, kao i redovitim preventivnim kontrolama, životni vijek krunice može se produžiti.

Loše navike kao što su grickanje noktiju , te bruksizam (noćno škrgutanje zubima) mogu dovesti do puknuća krunice zbog prevelike sile na zub.

Smile Studio
SmileStudio

Tags:


Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.