Zubne krunice – višestruko rješenje za nadomjestak oštećenog ili izgubljenog zuba 

Zubne krunice su rješenje koje možemo koristiti u velikom broju slučajeva i upravo ovaj široki spektar njihove upotrebe čini ih vrlo popularnom opcijom. Bilo da se radi o spasu zuba koji je previše oštećen ili nadomještanju zuba koji u potpunosti nedostaje, zubne krunice su materijal za kojim ćemo posegnuti. Nedostatak zuba, nakon implantata koji se preporučuju kao dugotrajno i doživotno rješenje, najčešće se rješava upravo uz pomoć krunica i mostova, koje su estetski i funkcionalno najsličnije prirodnim zubima. 

Kako sve možemo koristiti zubne krunice?

Za početak idemo objasniti što su točno zubne krunice i kako ih sve koristimo: 

 • Zubne krunice koristimo u slučajevima kada je zub previše oštećen da bi ga se moglo nadomjestiti zubnom ljuskicom i potrebno nam je čvršće i sigurnije rješenje. U ovom slučaju zubna krunica koristi se kao kapica koja prekriva zub i osim što će mu pružiti zaštitu, nadomjestiti će njegov estetski izgled. Zub i dalje postoji samo iz nekog određenog razloga više nije funkcionalan već nam služi kao potpora za samu zubnu krunicu
 • Zubne krunice se također koriste kao završni dio implantata, također kao kapica koja u ovom slučaju ne prekriva postojeći zub, već sjeda na implantat koji je usađen na mjesto zuba kojeg nema.
 • Treći način korištenja zubne krunice je izrada zubnog mosta koji je druga opcija za nadomjestak izgubljenog zuba ili više zubi. Kod mosta, ako se radi o nedostatku jednog zuba iskoristiti ćemo tri krunice jednu do druge, na način da ćemo dvije krunice staviti na zdrave zube koji se prethodno bruse i služe nam kao nosači, dok će treća krunica služiti kao most između ta dva zuba i stajati na mjestu gdje zuba nemamo. 

Od čega se izrađuju i koliki je životni vijek trajanja zubne krunice?

Zubne krunice možemo izraditi od nekoliko različitih materijala od kojih je svako poseban i ima određene prednosti i nedostatke. Prema materijalu izrade koristimo:

 • Metal keramičke krunice 
 • Cirkon keramičke krunice 
 • Staklo keramičke krunice 

Više o usporedbi materijala, te njihovim prednostima i nedostatcima pročitajte u članku.(link na članak o razlikama novi koji radim) Pogrešno je mišljenje da će jednom napravljena krunica trajati zauvijek. Iako je njen predviđeni vijek 15-20 godina, određene navike mogu ga prilično skratiti. Prije svega, najvažnija je oralna higijena. Redovitim i pravilnim četkanjem zubi, kao i redovitim preventivnim kontrolama, životni vijek krunice može se produžiti.  

U kojim se slučajevima zubne krunice ne mogu koristiti?

Zubne krunice su često korištene upravo zbog svoje široke primjene I rijetke su situacije kada ih ne možemo koristiti. Postoji samo nekoliko situacija u kojima nećemo moći koristiti krunice za zube, a to su:  

 • Djeca i adolescenti: Mliječni zubi i zubi koji još uvijek rastu nisu dobri kandidati za zubne krunice, jer se njihova čeljusna struktura još uvijek mijenja. U tim slučajevima, zubar će vjerojatno razmotriti druge mogućnosti liječenja. 
   
 • Alergija na materijale: Iako su rijetke, neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju na metal koji se koristi za izradu zubnih krunica, ali ovaj problem vrlo lako možemo izbjeći korištenjem bezmetalnih krunica.  

 
Kako u većini slučajeva ožemo koristiti zubne krunice, ipak uvijek se preporuča odraditi konzultacije i inicijalni pregled sa svojim sa svojim stomatologom, kako biste utvrdili najbolju opciju zubnih krunica za vašu specifičnu situaciju i potrebe. 

Koji je proces ugradnje krunice

Zahvat postavljanja krunice odrađuje se u nekoliko koraka. Ono što je najvažnije spomenuti jest činjenica da zahvat ne boli ni u jednoj fazi rada, pogotovo kod pripreme zuba odnosno brušenja zuba jer se izvodi pod lokalnom anestezijom. 

Proces ugradnje zubne krunice možemo podijeliti u 4 koraka: 

 1. Inicijalni posjet i pregled stanja zubi 
 2. Priprema zuba i uzimanje otiska
 3. Proba zubne krunice
 4. Fiksiranje protetskog rada 

 Za svaku vrstu krunice postoje i određena pravila preparacije zuba. Ako se odlučite za ugradnju krunice za zube krećemo sa terapijom tako da ćemo najrpije pobrusiti zub nakon čega se uzima se otisak, koji se onda šalje u laboratorij gdje tehničari kreću u izradu same zubne krunice od materijala za koji ste se odlučili.  

Gotov rad vraća se u ordinaciju, te ukoliko su svi zadovoljni, rad se cementira. Za sve krunice vrlo je bitna precizna izrada kako bi odnos prema zubu na koji se ona stavlja i zubnom mesu bio savršen. Rub bi trebao ići malo ispod zubnog mesa, te on nikako ne smije odstajati, jer će to rezultirati upalom i povlačenjem zubnog mesa. Krunica bi trebala biti u kontaktu i sa susjednim zubima kako se između ne bi zadržavala hrana. Osim precizne izrade za dugovječnost rada vrlo je bitna i kvalitetna oralna higijena, a neophodne su i redovite kontrole u dogovoru sa stomatologom.

Koja je cijena zahvata postavljanja krunice za zube?

U Smile studiu možete izraditi krunice već od 200,00 EUR. U cijenu je uključena priprema zuba za postavljanje krunica, proba i fiksiranje finalnog rada. Morate imati na umu da cijenu formira i sam materijal od kojeg ćemo izraditi krunice kao i opseg rada koji ovisi od slučaja do slučaja. 
 

Nadamo se kako smo vas bolje upoznali sa zubnim krunicama i omogućili vam da i lakše sami odlučite koja je krunica savršena za vas. Ukoliko imate pitanja uvijek nam se možete obratiti i dogovoriti besplatni pregled i konzultacije kako bi zajedno došli do optimalnog rješenja 

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.