Metal keramičke ili cirkon keramičke – koje su zubne krunice najbolje za mene?

Zubne krunice su rješenje koje možemo koristiti u velikom broju slučajeva i upravo ovaj široki spektar njihove upotrebe čini ih vrlo popularnom opcijom. Bilo da se radi o spasu zuba koji je previše oštećen ili nadomještanju zuba koji u potpunosti nedostaje, zubne krunice su materijal za kojim ćemo posegnuti. Nedostatak zuba, nakon implantata koji se preporučuju kao dugotrajno i doživotno rješenje, najčešće se rješava upravo uz pomoć krunica i mostova, koje su estetski i funkcionalno najsličnije prirodnim zubima.

Od kojih materijala se izrađuju zubne krunice?

Sada kad smo saznali za što se sve mogu koristiti zubne krunice, reći ćemo nešto više o materijalima od kojih se izrađuju. Postoji nekoliko materijala od kojih možemo izraditi zubne krunice i svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke. Prema materijalu od kojeg se izrađuju, zubne krunice možemo podijeliti u:

  • Metal keramičke
  • Cirkon keramičke
  • Staklo keramičke

Prve na tržištu pojavile su se metal keramičke krunice. Do nedavno su upravo ove vrste krunica bile najbolje riješenje na tržištu, ali zadnjih godina stvari su se promijenile dolaskom novijih i optimalnijih materijala.

Metal keramičke krunice

Usporedba meta keramičke i cirkon keramičke krunice

Osnova metal keramičke krunice je metal, na koji se peče keramika. Metalna baza osigurava čvrstoću krunice, a keramika joj daje odličnu estetiku. Da bi rezultat bio boja što sličnija prirodnom zubu potrebno je prvo metal prekriti materijalom koji će onemogućiti da on prosijava svojom sivom bojom, dakle “zamaskirati” ga. Tek nakon što je nanesen, moguće je “slagati” keramiku po bojama kako već zahtjeva koji slučaj.

Velika prednost ovih krunica je što je svaku moguće potpuno individualizirati, tj. prilagoditi situaciji kako bi se što bolje uklopila u zubni niz. Moguće je imitirati i najsitnije detalje poput smeđih ili bijelih točkica, prugica, sitna udubljenja ili izbočenja, napukline u strukturi, dakle sve one detalje koje nalazimo na prirodnim zubima. 

Metal keramičke krunice su cjenovno najpristupačnije, ali imaju najviše nedostataka, koji uključuju lošije estetske karakeristike (prije svega zbog ne transparentnosti metalne baze), mogućnost vidljivog tamnog ruba i eventualnu nelagodu alergijske reakcije.

Cirkonske krunice kurnice

Cirkonske krunice

Cirkonske krunice su donijele revoluciju u stomatologiji, donijevši  promjene na polju estetike, preciznosti i bio kompatibilnosti. Zahvaljujući bijelo/žutoj boji cirkona i djelomičnoj transparentnosti omogućile su puno bolju estetiku, individualizaciju boje i oblika.

S ovim krunicama započela je era CAD-CAM tehnologije – kompjuterizirane tehnologije dizajniranja i izrade krunica čime se postiže veća prezicnost i bolja prilagodba obliku zuba.

Cirkon predstavlja biokompatibilni materijal s kojim nisu zabilježene alergijske reakcije i na čijoj se površini zadržava puno manji broj bakterija. To u konačnici ima za rezultat manju mogućnost upale zubnog mesa i kosti oko zuba.

Od ostalih karakteristika koje bi  izdvojili je izrazito veliku tvrdoća cirkona, zbog čega se može koristiti od pojedinačne krunice do mostova kojim se povezuju svi zubi.

Staklo keramičke krunice

Staklo keramičke krunice su krunice sa izrazito dobrom transparentnošću (boljom i od cirkona) zbog čega su najviše slične prirodnim zubima. Zbog toga one predstavljaju najbolje estetsko rješenje. Nedostatak ovog materijala je što nema veliku čvrstoću zbog čega ga možemo koristiti samo na pojedinačnim krunama ili eventualno na malim mostovim (do 3 zuba).

Tablica usporedbi materijala krunica

Jasno je zašto su zubne krunice vrlo četo korišteni protetski nastavak u dentalnoj medicini. Ukoliko smatrate kako ste idealan kandidat za ugradnju krunica javite nam se i rezervirajte svoj besplatni pregled i konzultacije. Rado ćemo odgovoriti i na sva vaša dodatna pitanja kako bismo zajedno došli do optimalnog rješenja za vaš problem. 

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!