Mliječni zubi

Među roditeljima postoje izrazito oprečni stavovi o brizi oko mliječnih zuba. Neki roditelji pridaju veliku pažnju mliječnim zubima, zabrinjavaju se zašto njihovom djetetu još nije niknuo zub, a prijateljevom je, zabrinuti su za pojavu crnih mrlja na mliječnim zubima, a s druge strane se ponekad čuje mišljenje da mliječni zubi uopće nisu važni, pa se takvi roditelji ne brinu previše o djetetovim zubima u toj dobi.

Da li su mliječni zubi važni?

Da razjasnimo da li su mliječni zubi bitni i zašto. Mliječni zubi su vrlo bitni i bilo bi idealno kada bi se mogli zadržati do trenutka njihova ispadanja odnosno smjene trajnim zubima. Kao prvo imaju veliku ulogu u razvoju obje čeljusti. Svojim rastom i funkcijom stimuliraju rast kosti, a ujedno i „čuvaju“ mjesto za svoje nasljednike, trajne zube. Iz navedenih razloga bitno ih je popravljati.

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Idealno vrijeme za prvi posjet stomatologu bilo bi između 2,5 i 3 godine i to prije nego se zubi počnu kvariti i dijete počne osjećati bol. Ukoliko čekate da se pojavi problem i bol, dijete je već uplašeno kod prvog susreta sa stomatologom. Kod takvih situacija je suradnja djeteta i stomatologa teška, a ponekad i nemoguća. Zato što prije dođite s djetetom kod stomatologa kako bi se upoznali. Tako će dijete upoznati ambijent ordinacije, osjećati se ugodno u tom prostoru, a stomatologa prihvatiti kao prijatelja. Ako se ispune ovi uvjeti onda je suradnja znatno lakša, dijete rado dolazi kod stomatologa, a lakše je i roditeljima. Uz to, redovitim dolaskom manji su kvarovi i brže se saniraju.

Kada niču mliječni zubi?

U pravilu između 4. i 10. mjeseca života djeteta niču prvi središnji sjekutići i to najčešće donji pa gornji. Kratko nakon toga niču i bočni sjekutići istim redosljedom. Nakon pauze od 2-3 mjeseca niču donji pa gorni kutnjaci, iza kojih niču očnjaci. I na kraju, između 19. i 30. mjeseca drugi mliječni kutnjaci. Između mliječnih zuba najčešće se nalaze razmaci koji vas ne trebaju zabrinjavati. Oni su normalni i poželjni jer trajni zubi su širi od mliječnih, pa ovakvi prostori kompenziraju manje i uže mliječne zube.

Briga o mliječnim zubima

Održavanje higijene mliječnih zuba trebalo bi započeti rano, s prvom navršenom godinom života. Kroz igru bi trebalo četkati zube minimalno 2 puta na dan sa zubnim pastama koje sadrže fluor. Zašto fluor? Kroz više od 30 godina istraživanja i korištenja fluora, došlo se do zaključka da je on najučinkovitije sredstvo u prevenciji i borbi protiv karijesa. Fluor smanjuje topljivost tvrdih zubnih tkiva („jača“ caklinu), a kao što znate kod karijesa dolazi do otapanja tvrdih struktura, pa je ono u ovom slučaju otežano. Kod već započetih demineralizacijskih procesa (otapanja cakline), fluor ubrzava remineralizaciju (ponovnu mineralizaciju), otežava stvaranje plaka, kao početnog procesa koji vodi do karijesa, te kao posljednje, smanjuje gustoću sline čime je čini više protočnom što za posljedicu ima bolje oplahivanje i čišćenje zubnih površina.

Ne zaboravite da je karijes bolest nedovoljno čistih zubi, da bez šećera nema karijesa te da je samo čist zub zdrav zub i kao takav se najčešće ne razboli. A za pravilni odnos prema higijeni zubi najvažnije su navike koje se steknu još u djetinjstvu.

Pročitajte više o stomatologiji za djecuDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.