Mliječni zubi | Smile Studio
18412
post-template-default,single,single-post,postid-18412,single-format-standard,bridge-core-2.5.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Mliječni zubi

Među roditeljima postoje izrazito oprečni stavovi o brizi oko mliječnih zuba. Neki roditelji pridaju veliku pažnju mliječnim zubima, zabrinjavaju se zašto njihovom djetetu još nije niknuo zub, a prijateljevom je, zabrinuti su za pojavu crnih mrlja na mliječnim zubima, a s druge strane se ponekad čuje mišljenje da mliječni zubi uopće nisu važni, pa se takvi roditelji ne brinu previše o djetetovim zubima u toj dobi.

Mliječni zubi su važni?

Da razjasnimo da li su mliječni zubi bitni i zašto. Mliječni zubi su vrlo bitni i bilo bi idealno kada bi se mogli zadržati do trenutka njihova ispadanja odnosno smjene trajnim zubima. Kao prvo imaju veliku ulogu u razvoju obje čeljusti. Svojim rastom i funkcijom stimuliraju rast kosti, a ujedno i „čuvaju“ mjesto za svoje nasljednike, trajne zube. Iz navedenih razloga bitno ih je popravljati.

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Najbolje bi bilo između 2,5 i 3 godine bez obzira da li postoji pokvaren zub. Zapravo, bilo bi bolje da kvara još nema. Najgore rješenje je čekati da pokvareni zub uzrokuje bol pa onda doći kod stomatologa. Pri tom je dijete već uplašeno i još se prvi puta susreće s stomatologom kao osobom i terapeutom. Kod ovakvih situacija je suradnja i mogućnost da se nešto napravi u pravilu teška, a ponekad i nemoguća.

Zbog toga bi bilo najbolje da dijete dovedete u ordinaciju u periodu od 2,5- 3 godine kako bi se upoznali, kako bi dijete upoznalo ambijent ordinacije i kako bi se na kraju osjećalo ugodno u tom prostoru, a stomatologa prihvaćalo kao osobu koju zna ili još bolje kao prijatelja. Ako se ispune ovi uvjeti onda je suradnja puno lakša, dijete lakše dolazi kod stomatologa pa je i roditeljima lakše. Uz redovite posjete stomatologu kvarovi su manji, brže se saniraju pa dijete obično sve podnosi s lakoćom.

Čuvanje i održavanje higijene mliječnih zubiju

Održavanje higijene mliječnih zuba trebalo bi započeti rano, sa prvom navršenom godinom života. Kroz igru bi trebalo četkati zube minimalno 2 puta na dan sa zubnim pastama koje sadrže fluor. Zašto fluor?

Kroz više od 30 godina istraživanja i korištenja fluora, došlo se do zaključka da je on najučinkovitije sredstvo u prevenciji i borbi protiv karijesa. Naime on dijeluje na nekoliko načina. Kao prvo smanjuje topljivost tvrdih zubnih tkiva („jača“ caklinu), a kao što znate kod karijesa dolazi do otapanja tvrdih struktura, pa je ono u ovom slučaju otežano. Kod već započetih demineralizacijskih procesa (otapanja cakline), fluor ubrzava  remineralizaciju (ponovnu mineralizaciju), otežava stvaranje plaka, kao početnog procesa koji vodi do karijesa, te kao posljednje smanjuje gustoću sline čime je čini više protočnom što za posljedicu ima bolje oplahivanje i čišćenje zubnih površina.

Osim korištenja zubnih pasta trebalo bi u ranoj dobi započeti i s primjenom otopina Aminfluorida (koje opet sadrže fluor) ili sad već na tržištu i drugih preparata s sličnim djelovanjem. Ovakve otopine trebaju se koristiti jednom tjedno i to na način da se premažu zubi navečer nakon redovitog četkanja zuba. Dijete nakon toga bez ispiranja ide na spavanje.

Nicanje mliječnih zubi

Ukupno ima 20 mliječnih zuba, po deset u svakoj čeljusti. Niču u vremenu od 6. mjeseci do 2,5 godine života djeteta. Približiti ću vam u kratko redoslijed nicanja mliječnih zuba, no treba zapamtiti da je on individualan i da postoje ponekad odstupanja u redoslijedu i vremenskom periodu. Ako sumnjate u nedostatak i zakašnjeno nicanje pitajte uvijek stomatologa koji će vas oslobodit dvojbe ako ona postoji.

U pravilu između 4 i 10 mjeseca života djeteta niču prvi središnji sjekutići i to najčešće donji pa gornji. Kratko nakon toga niču i bočni sjekutići istim redoslijedom. Nakon pauze od 2-3 mjeseca niču donji pa gorni kutnjaci iza kojih niču očnjaci i na kraju između 19 i 30 mjeseci drugi mliječni kutnjaci. Između mliječnih zuba se najčešće nalaze razmaci koji vas ne trebaju zabrinjavati. Oni su normalni i poželjni jer trajni zubi su širi od mliječnih, pa ovakvi prostori kompenziraju manje i uže mliječne zube.
Nakon nicanja, mliječni zubi bi trebali izdržati do smjene trajnim koja u pravilu počinje u šestoj i traje do dvanaeste godine života.

 Pročitajte više o stomatologiji za djecu