Što su mliječni zubi i zašto je važno brinuti se o njima?

Mliječni zubi često su predmet zanemarivanja kada je u pitanju dentalna higijena. Mnogi roditelji smatraju da nisu bitni jer će na kraju ionako ispasti kako bi ustupili mjesto stalnim zubima. Međutim, pravilna njega i očuvanje mliječnih zuba su ključni za buduće oralno zdravlje djeteta. U ovom članku objasnit ćemo što su mliječni zubi, kako se za njih brinuti i zašto je njihova higijena toliko važna.

Što su mliječni zubi i zašto su važni?

Mliječni zubi su prvi set zuba koji rastu u dječjim ustima. Počinju rasti između šestog i dvanaestog mjeseca i obično ih ima ukupno 20. Oni služe kao ‘vodiči’ za rast stalnih zuba, pomažući u pravilnom usmjeravanju i pozicioniranju. Iako se možda čini kako je njihova zadaća “samo” napraviti mjesta za stalne zube, postoje mnogi razlozi zbog kojih su mliječni zubi iznimno važni u razvoju djeteta.

Utjecaj na razvoj govora kod djeteta

Mliječni zubi igraju ključnu ulogu u razvoju pravilne artikulacije i izgovora. Mliječni zubi služe kao fizička osnova koja omogućuje djetetu da formira zvukove koji su temeljni za govor. Mliječni zubi utječu na artikulaciju odnosno na sposobnost da se pravilno i jasno izgovaraju slova i slogovi. Na primjer, zubi igraju ključnu ulogu u stvaranju zvukova poput ‘t’, ‘d’, ‘s’ i ‘z’. Ako su mliječni zubi nepravilno postavljeni, oštećeni ili izgubljeni prerano, to može otežati pravilno formiranje ovih i drugih zvukova, što dovodi do loše artikulacije.

Izgovor je kvaliteta i jasnoća zvukova koji se formiraju prilikom govora. Zubi, posebno prednji, su instrumentalni u kontroliranju protoka zraka i položaju jezika, koji su oba ključna za jasan i točan izgovor. Problemi sa zubima mogu stvoriti navike koje dovode do nejasnog izgovora i mogu čak utjecati na razumijevanje djeteta. Ako se identificiraju problemi s mliječnim zubima, rana intervencija može pomoći u ispravljanju problema prije nego što oni ozbiljno utječu na razvoj govora. To može uključivati ortodontsku terapiju ili logopatiju, ovisno o specifičnom problemu

Razvoj Čeljusti i nezaobilazna uloga mliječnih zuba u pravilnom rastu i strukturi

Mliječni zubi služe kao ‘vodiči’ za stalne zube koji će uslijediti. Ako su mliječni zubi zdravi i pravilno postavljeni, veća je vjerojatnost da će i stalni zubi rasti na pravilnom mjestu, što je ključno za pravilnu strukturu čeljusti. Jedna od najvažnijih funkcija mliječnih zuba je zadržavanje prostora za stalne zube. Ako se mliječni zub izgubi prerano zbog karijesa ili traume, susjedni zubi mogu se početi pomicati, uzrokujući nedostatak prostora za izlazak stalnog zuba. To može rezultirati nepravilnim položajem zuba i deformacijama čeljusti.

Zdravi mliječni zubi pomažu i u stimulaciji pravilnog rasta kosti čeljusti. Oni potiču žvakanje, koje je fizička aktivnost neophodna za razvoj čeljusnih mišića i kosti. Slabi ili oštećeni mliječni zubi mogu ograničiti žvakanje i time utjecati na razvoj čeljusti. Pravilno postavljeni mliječni zubi pomažu u oblikovanju pravilnog zagriza, što je ključno za funkcije kao što su žvakanje i govor. Nepravilnosti u rastu mliječnih zuba mogu dovesti do problema sa zagrizom koji mogu zahtijevati ortodontsku intervenciju u budućnosti.

Uloga mliječnih zuba u žvakanju i dobroj prehrani

Žvakanje je prvi korak u procesu probave. Ono pomaže u mehaničkom razbijanju hrane na manje komade koji su lakše probavljivi i omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari. Ako dijete ima problema sa zubima, to može ometati pravilno žvakanje i time utjecati na kvalitetu njegove prehrane.

Djeca s zdravim mliječnim zubima su više skloni konzumirati raznoliku hranu, uključujući povrće i voće, što je temelj za zdrave prehrambene navike. S druge strane, djeca s problemima sa zubima često izbjegavaju određene vrste hrane koje su teže za žvakanje, čime se smanjuje njihova prehrambena raznolikost a svi znamo kako je pravilna ishrana od vitalne važnosti za razvoj i učenje. Hranjive tvari su esencijalne za pravilan rad mozga i mogu utjecati na dječju sposobnost koncentracije i učenja. Problemi sa žvakanjem mogu dovesti do nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari, što može utjecati na dječje kognitivne funkcije.

Kako mliječni zubi doprinose razvoju samopouzdanja kod djece

Njega i očuvanje zdravlja mliječnih zuba često se promatraju samo kroz funkcionalnu i zdravstvenu prizmu. Međutim, estetski aspekti također su iznimno važni, posebno u kontekstu razvoja djetetovog samopouzdanja i socijalne kompetencije.

Iako su djeca manje svjesna socijalnih normi i očekivanja nego odrasli, oni ipak mogu osjetiti kako ih drugi percipiraju. Lijep osmijeh sa zdravim zubima često se smatra znakom brige, zdravlja i pozitivnosti, što može pomoći djetetu u interakcijama s vršnjacima i odraslima, a samopouzdanje je ključno za djetetov socijalni i emocionalni razvoj. Ako se dijete osjeća dobro u vezi sa svojim izgledom, vjerojatnije je da će biti samouvjereno i otvoreno prema novim iskustvima i ljudima. Zdravi i lijepi mliječni zubi mogu pridonijeti tom osjećaju samopouzdanja, omogućujući djetetu da se slobodnije izražava i komunicira.

Djeca koja se osjećaju dobro u svojoj koži, uključujući i izgled svojih zuba, često su sklonija socijalizaciji i stvaranju pozitivnih odnosa. To je ključno za razvoj emocionalne inteligencije i drugih socijalnih vještina koje su neophodne za uspjeh u životu.

Zdravlje stalnih zuba i povezanost sa zdravljem mliječnih zuba

Ako su mliječni zubi zdravi i pravilno postavljeni, veća je vjerojatnost da će i stalni zubi rasti u pravilnom položaju. S druge strane, prerani gubitak mliječnih zuba može dovesti do problema s prostorom i pozicijom stalnih zuba. Zdravi mliječni zubi manje su podložni karijesu i infekcijama koje mogu imati negativan utjecaj na stalne zube koji rastu ispod njih. Infekcije mogu se proširiti i na kost i desni, što može ometati razvoj i zdravlje stalnih zuba.

Njega mliječnih zuba služi kao temelj za razvoj dobrih oralnih higijenskih navika koje će se nastaviti kroz cijeli život. Djeca koja su naučila kako se pravilno brinuti za svoje zube dok su još mala, vjerojatno će nastaviti te dobre navike i u odraslom dobu.

Kako se brinuti za mliječne zube

Dentalna higijena mliječnih zubi ne razlijuje se puno od obične dentalne higijene koju odrasli primjenjuju svaki dan, a to je:

  • Pranje zuba: Čim prvi zubi počnu izbijati, trebali biste ih čistiti mekom dječjom četkicom za zube i vodom.
  • Upotreba paste: Korištenje male količine paste s fluorom može početi nakon što dijete navrši dvije godine
  • Redovni pregledi: Prvi stomatološki pregled trebao bi se obaviti do prvog rođendana djeteta, a kasnije je poželjno uspostaviti redovite posjete stomatologu barem svakih 6 mjeseci
  • Naučiti tehnike: Naučite djecu pravilnim tehnikama pranja zuba što je ranije moguće
  • Izbjegavanje noćnog hranjenja: Noćno dojenje ili bočica sa slatkim tekućinama mogu dovesti do propadanja zuba.

Zašto je važna dentalna higijena mliječnih zuba?

Nepravilna higijena mliječnih zuba može dovesti do brojnih problema kao što su karijes, infekcije i čak gubitak zuba, što može negativno utjecati na rast i položaj budućih stalnih zuba. Također, loša dentalna higijena može dovesti do komplikacija u općem zdravstvenom stanju djeteta, uključujući probleme s srcem i probavnim sustavom. Briga o mliječnim zubima mnogo je više od estetske prakse; to je investicija u cjelokupno zdravlje i dobrobit vašeg djeteta. Pravilna higijena i redoviti stomatološki pregledi su ključni elementi u očuvanju oralnog zdravlja koji će imati pozitivne implikacije kroz cijeli život stoga se potrudite da ih vaše dijete usvoji odmalena.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!