Dentalni problemi kod djece - Problemi dentali nei bambini

Dentalni problemi kod djece – koji su najčešći

Djetinjstvo je vrijeme odrastanja ispunjeno igrom, avanturama i istraživanjima. Međutim, godine odrastanja ispunjene su i povremenim problemima sa zubima – igra u parku može završiti slomljenim zubom ili zanemareni plak može rezultirati karijesom. Mnogi dentalni problemi kod djece isti su poput onih koji pogađaju odrasle, ali zubi vašeg djeteta i dalje se razvijaju, a mekši su i osjetljiviji od svojih trajnih nasljednika. Neliječeni dentalni problemi kod djece mogu uzrokovati nepravilan razvoj zuba, što dovodi do ozbiljnijih problema kako dijete odrasta.

Razumijevanje uobičajenih dječjih stomatoloških problema i zašto se oni događaju pomoći će vama i vašem djetetu da znate kako ih spriječiti. U nastavku pročitajte više o stomatološkim problemima kod djece kako biste se bolje pripremili i osigurali da vaše dijete ima dobro oralno zdravlje.

Najčešći dentalni problemi kod djece

1. Osjetljivost zuba

Zub ima vanjski sloj cakline koji ga štiti od bakterija. Ako se caklina istroši, zub postaje osjetljiviji na infekcije i karijes. To također uzrokuje osjetljivost zuba, što dovodi do lagane nelagode i boli kada dijete jede ili pije nešto toplo ili hladno. Iako se osjetljivost zuba može dogoditi bilo kome, djeca su joj sklonija jer mliječni zubi imaju tanju caklinu u odnosu na trajne zube.

Osjetljivi zubi su problem koji može biti neugodan i ometajući, često remeti djetetov fokus i rutinu. Neki od različitih razloga zbog kojih zubi vašeg djeteta mogu biti preosjetljivi uključuju:

  • Karijes
  • Novoiznikli trajni zubi
  • Trošenje cakline
  • Škrgutanje zubima (bruksizam)
  • Puknuta ili nedostajuća ispuna (plomba)
  • Ortodontska terapija

 

U slučaju osjetljivih zuba, postoji niz tretmana koji mogu pomoći u smanjenju boli i nelagode za vaše dijete. Ako je osjetljivost uzrokovana problemom povezanim sa zubima, poput karijesa, trebali biste odmah posjetiti svog stomatologa kako biste spriječili da se problem pogorša.

2. Karijes

Stadiji karijesa

Većina male djece ne zna četkati bez nadzora. Ako tome pridodamo činjenicu da većina djece unosi hranu bogatu šećerima, pojava karijesa može biti značajan problem. Studije pokazuju da gotovo 45% djece u dobi između 2 i 5 godina starosti ima barem jedan zub s karijesom.

Roditelji bi trebali nadgledati i pomagati djeci da četkaju zube sve dok sami ne mogu čvrsto uhvatiti i kontrolirati četkicu. Pazite da vaša djeca svakodnevno uklanjaju naslage, bakterije i ostatke hrane sa svojih zuba i na taj način ćete prevenirati ranu pojavu karijesa. Ako se ipak razvije, potrebna je terapija koja uključuje uklanjanje i čiščenje karijesom pogođenog dijela zuba i punjenje ispunom (tvrdim kompozitnim materijalom). Budući da je karijes teško identificirati u ranim fazama, poželjno je redovito posjećivanje dječjeg stomatologa.

3. Dječje bolesti desnih

Iako su infekcije i bolesti desni češće kod odraslih, mogu se dogoditi i djeci. Bolesti desni su češće i intenzivnije u djece sa slabijom oralnom higijenom. Često uključuju bol u ustima, povlačenje desni i otekline. Ako su desni vašeg djeteta natečene i crvene, poželjno je da se obratite dječjem stomatologu koji će vam osigurati prikladnu terapiju i pomoći u izbjegavanju ozbiljnijih problema u budućnosti.

4. Ortodontski problemi

Krivi zagriz, tzv. malokluzija, oralno je stanje u kojem su zubi iskrivljeni, “prenatrpani” i nisu pravilno poravnati. Može biti nasljedna ili se pojaviti zbog produženog sisanja palca. Posebno je izražena kod djece u dobi između 6 i 12 godina. Poželjno je dijete odvesti kod specijalista ortodonta već oko sedme ili osme godine života.

5. Ozljede zuba

Bavljene sportom, gruba igra s braćom i sestrama ili pad s bicikla, sve su to situacije u kojima se može dogoditi ozljeda zuba. Te nezgode mogu rezultirati okrhnućem, napuknućem ili čak pucanjem zuba. U težim okolnostima zub može biti u potpunosti izbijen. 

Većina roditelja ove probleme ne shvaća ozbiljno jer vjeruju da će puknuti zub na kraju zamijeniti trajni zub. Međutim, ovisno o težini i vrsti ozljede, stomatolog bi trebao pomoći u sanaciji zuba i izbjegavanju daljnjih problema.

Dentalni problemi kod djece - Problemi dentali nei bambini

Pored navedenih i najčešćih, mogu se javiti i drugi dentalni problemi kod djece poput lošeg zadaha, afti itd. Bez obzira kakav je problem u pitanju, najbolja prevencija je kvalitetna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu. Smile Studio je obiteljska stomatološka ordinacija koja ima dugogodišnje iskustvo u skrbi o oralnom zdravlju djece. Ako imate bilo kakvih pitanja obratite nam se s povjerenjem.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!