Gingivektomija i gingivoplastika

Kako gingivektomija i gingivoplastika pomažu riješiti probleme sa zubnim mesom

Gingivektomija i gingivoplastika različiti su stomatološki kirurški zahvati koji se koriste za liječenje problema vezanih uz zubno meso.  
 
Glavna razlika između ova dva zahvata je u tome što se gingivektomijom uklanja oboljelo tkivo desni koje okružuje džep zubnog mesa (parodontalni džep), dok se gingivoplastika izvodi za preoblikovanje tkiva desni obično iz kozmetičkih (estetskih) razloga. 

Kada se izvodi gingivektomija? 

Kao što smo naveli, jedan od najčešćih razloga za gingivektomiju je odgovor na parodontalnu bolest. Parodontalnu bolest definiramo kao uznapredovali oblik gingivitisa odnosno bolesti desni pri kojem je upalom zahvaćeno zubno meso i kost.

Gingivektomija se izvodi kako bi se uklonilo oboljelo tkivo desni kod pacijenta, što pomaže zaustaviti razvoj bolesti, omogućava pravilno zacjeljivanje desni ali i da bi se stvorili bolji uvjeti za čišćenje.  

Kada se izvodi gingivoplastika? 

Primarna upotreba gingivoplastike je kozmetičko preoblikovanje linije desni. Mnogi ljudi imaju asimetrično oblikovane ili prevelike desni što ne predstavlja veliku zabrinutost za zdravlje, ali zato može dati izgled manjih ili deformiranih zuba. Ovim zahvatom se uspostavlja simetrija i ljepši oblik linije zubnog mesa.

Gingivoplastika se često koristi i kada se želi povećati dužina prednjih zuba iz kozmetičkih razloga. Ovaj zahvat se može raditi sa oblikovanjem kosti oko zuba (tzv. osteoplastika).

Što očekivati u liječenju ​​tijekom gingivektomije ili gingivoplastike?

Ako se spremate na zahvat gingivektomije ili gingivoplastike, najbolje je očekivati ​​sljedeće korake: 

  • Vaš stomatolog će izvršiti početno čišćenje i tehnike uklanjanja plaka. Ako je kamenac prisutan ispod površine zubnog mesa, on će se ukloniti postupkom koji nazivamo kiretaža zuba. 
  • Kako bi se smanjila bol i oteklina tijekom zahvata, vaš će stomatolog primijeniti lokalni anestetik na područje gdje će se operacija odvijati. Ovaj postupak učinit će da vaše desni utrnu tijekom operacije. 
  • Prije nego što vaš stomatolog  počne s gingivektomijom, pomoću sonde će odrediti dubinu džepova desni.  
  • Tijekom samog kirurškog procesa, odstranit će se  oboljelo tkivo desni. Ovaj korak je ključni aspekt koji može osigurati da vaši desni vrate svoju normalnu funkciju. 
  • Nakon zahvata, vaš će stomatolog postaviti potreban kirurški zavoj na to područje koji će pomoći u procesu ozdravljenja i spriječiti sve šanse za krvarenje. 

Zaključak 

Ako razmišljate o rješavanju problema s desnima, najbolje je konzultirati se sa svojim stomatologom za optimalne opcije liječenja. U svakom slučaju mi vam uvijek stojimo na raspolaganju, slobodno nam se obratite već danas. Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!