Hrkanje i vaše zdravlje: zdravstveni rizici povezani s hrkanjem i kako ga liječiti za bolje opće zdravlje

Hrkanje može biti mnogo više od jednostavne noćne smetnje koja uzrujava vašeg partnera dok spavate. Iako se često smatra bezazlenim problemom, hrkanje može ukazivati na dublje zdravstvene probleme i povezano je s raznim zdravstvenim rizicima. U današnjem članku razmotrit ćemo te rizike i pružiti savjete o tome liječenju kako bi osigurali bolje opće zdravlje.

Zdravstveni rizici povezani s hrkanjem

Hrkanje može biti znak povremenih problema s disanjem tijekom sna ili može biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je opstruktivna apneja u snu. Evo nekoliko zdravstvenih rizika i problema povezanih s hrkanjem:

 • Sindrom opstruktivne apneje u snu (OSAS): Hrkanje može biti jedan od simptoma OSAS-a, stanja u kojem osoba prestane disati na kratke periode tijekom sna. To može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara.
 • Povećan rizik od srčanih bolesti: Kronično hrkanje može dovesti do povišenog krvnog tlaka, što povećava rizik od srčanih bolesti.
 • Umor i pospanost tijekom dana: Loš san zbog hrkanja može uzrokovati umor i pospanost tijekom dana, smanjujući kvalitetu života.
 • Problemi s koncentracijom i pamćenjem: Nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do problema s koncentracijom, smanjenja produktivnosti i problema s pamćenjem.
 • Problemi u vezi: Hrkanje može uzrokovati napetost u vezi ili braku, jer partner može biti budan zbog buke.

Kako liječiti hrkanje za bolje opće zdravlje

Koliko god možda mislili kako se hrkanje ne može izliječiti, definitivno postoje načini kako ga možete ublažiti, dok u današnje vrijeme čak postoje i udlage kojima hrkanje postaje stvar prošlosti, jednom zauvijek.

Promjene životnog stila

Često čujemo kako osoba koja je dobila nekoliko kila počinje imati problema s hrkanjem. Nažalost, istina je da pretilost povećava rizik od hrkanja no važno je napomenuti da nemaju svi koji hrču imaju problem s pretilošću, a ni sve pretile osobe ne hrču. Međutim, mršavljenje može često pomoći u smanjenju ili eliminaciji hrkanja. Još jedan problem na kojeg lako možete utjecati je konzumacija alkohola. Povećana konzumacija alkohola prije spavanja ili tijekom dana također će pogoršati hrkanje, zbog čega preporučujemo izbjegavanje alkohola, pogotovo prije spavanja.

Promjena položaja spavanja

Položaj tijela tijekom spavanja može imati značajan utjecaj na hrkanje što je opće poznato, pogotovo osobama koje već dugo vremena spavaju kraj nekoga tko hrče, jer prvo što ćete napraviti je probuditi “hrkača” i savjetovati mu da se okrene na bok.  Evo kako različiti položaji spavanja utječu na hrkanje i koji se položaji preporučuju za smanjenje hrkanja:

 • Ležeći na leđima (supina pozicija): Ovo je najčešći položaj koji potiče hrkanje. Kada osoba leži na leđima, gravitacija može uzrokovati da jezik i meko nepce padaju prema stražnjem dijelu grla, sužavajući dišni put. To može povećati vibraciju tkiva pri disanju, što rezultira hrkanjem.
 • Ležeći na boku: Spavanje na boku smatra se jednim od najboljih položaja za smanjenje ili sprječavanje hrkanja. Kada osoba spava na boku, jezik i meko nepce manje su skloni padati prema stražnjem dijelu grla, čime se smanjuje vjerojatnost sužavanja dišnog puta.
 • Ležeći na trbuhu: Iako ovaj položaj može smanjiti hrkanje kod nekih osoba, generalno se ne preporučuje zbog potencijalnog stresa na vratu i kralježnici.

Terapija pozicioniranjem

Terapija pozicioniranjem, poznata i kao pozicijska terapija, koristi se za liječenje osoba koje primarno hrču ili imaju opstruktivnu apneju u snu (OAS) kada leže na leđima (supina pozicija). Spavanje na leđima može uzrokovati da jezik i meko nepce padaju prema stražnjem dijelu grla, što može suziti ili blokirati dišni put. Terapija pozicioniranjem potiče osobu da spava na boku kako bi se smanjila ili eliminirala ova opstrukcija.

Evo kako terapija pozicioniranjem može pomoći:

 • Promjena položaja tijela: Spavanje na boku može otvoriti dišne putove i smanjiti ili eliminirati vibraciju tkiva koja uzrokuje hrkanje. Također, za osobe s OAS, spavanje na boku može smanjiti broj apnejskih epizoda.
 • Upotreba posebnih uređaja: Postoje uređaji koji su dizajnirani da pomognu osobama održavati bočni položaj tijekom sna. To mogu biti prsluci, pojasevi ili jastuci s ugrađenim senzorima koji detektiraju kada osoba prelazi na leđa i daju blagi signal ili vibraciju kako bi osoba promijenila položaj.
 • DIY metode: Neke osobe koriste metodu šivanja teniske loptice na stražnji dio pidžame kako bi spriječile ležanje na leđima.Ovo može zvučati čudno, ali nekim ljudima pomaže. Kada osoba pokuša leći na leđa, nelagoda od teniske loptice potiče je da se vrati na bok.
 • Biofeedback: Neki uređaji koriste biofeedback da bi osoba postala svjesna svog položaja tijekom sna i tako potaknula promjenu položaja kada zauzima nepoželjni položaj.

Terapija pozicioniranjem može biti učinkovita za osobe koje primarno hrču ili imaju OAS kada spavaju na leđima. Međutim, za osobe koje hrču ili imaju OAS u drugim položajima, ova terapija možda neće biti dovoljno učinkovita i mogla bi biti potrebna dodatna intervencija.

Oralni uređaji

Oralni uređaji (također poznati kao dentalni uređaji, intraoralni uređaji ili mandibularne naprave za proširenje) koriste se za liječenje hrkanja i blage do umjerene opstruktivne apneje u snu (OAS). Ovi uređaji su posebno dizajnirani da mijenjaju položaj donje čeljusti, jezika, mekog nepca ili uvule kako bi se otvorio dišni put i smanjila opstrukcija.

Jedan od najefikasnijih uređaja koji 100% zaustavlja hrkanje je Silensor. Silensor je udlaga koja radi na principu da drži donju čeljust u pravilnom položaju te sprječava zapadanje donje čeljusti i jezika prema natrag čime se dišni put drži potpuno otvorenim. Napravljena je po mjeri za svakog pacijenta te je stoga izuzetno udobna za nošenje te ima skoro 100 % djelotvornost u rješavanju problema s hrkanjem i pojavom apneje u snu. Silensor možete izraditi u Smile studiu, a ako vas zanima više o izradi posjetite nas i naručite se za besplatne konzultacije  👉 NARUČI SE ZA BESPLATNI PREGLED

Hrkanje nije samo smetnja kako vama tako i osobama koje spavaju oko vas, već  može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema. Probajte sa savjetima koje smo vam naveli u članku, a ako se hrkanje i dalje nastavlja, obratite nam se kako bi provjerili može li vam Silensor udlaga pomoći kod eliminacije ove normalne, ali dosadne pojave.

Smile Studio
SmileMarketing

Tags:


Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!