apneja

Kako se naspavati ukoliko patite od apneje

U Smile Studiu znamo da naši pacijenti vole dobar san kako bi skupili dovoljno energije za idući dan. Bez dovoljno sna, tokom dana smo iscrpljeni i umorni te se teže nosimo sa svakodnevnim brigama i obavezama. Jedan od razloga lošeg sna i neispavanosti može biti apneja. Apneja može također biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema. U nastavku saznajte koji su njeni simptomi, ali i posljedice.


Vrste apneja

 • Opstruktivna: kolaps mekog tkiva na stražnjem dijelu grla
 • Centralna: mozak ne uspijeva poslati signal mišićima da dišu
 • Kompleksna: kombinacija ove dvije vrste apneje


Simptomi

 1. Hrkanje
 2. Hvatanje zraka ili gušenje
 3. Često buđenje
 4. Buđenje sa suhim ustima ili glavoboljama
 5. Dnevni umor
 6. Debljanje
 7. Gubitak fokusa
 8. Depresija


Opasnosti i posljedice

 • Visoki krvni tlak
 • Kardiovaskularne bolesti
 • Povećani rizik od moždanog udara, dijabetesa i pretilosti
 • Smanjena kvaliteta života
 • Problemi s pamćenjem
 • Povećani rizik od prometnih nesreća


Tko najčešće pati od apneje

Svatko može razviti apneju u snu, čak i djeca. Ipak, najčešće se javlja kod odraslih osoba nakon 30. godine života, s prekomjernom težinom. Kod muškaraca se pojavljuje češće nego kod žena.


Postoji li rješenje?

U Smile Studiu možemo vam pomoći utvrditi uzrok i predložiti moguće liječenje apneje. Za blaže slučajeve dovoljna je promjena načina života, kao što su gubitak kilograma ili prestanak pušenja.

Uobičajeni tretman za apneju tijekom spavanja je oralni uređaj koji je dizajniran da pomogne u održavanju dišnih putova otvorenima. Gurajući čeljust naprijed, uređaj otvara dišni put i onemogućuje hrkanje. Radi se o malenoj udlagi zvanoj Silensor, koju ćemo prema modelu vaše čeljusti u Smile Studiu izraditi u jednom danu. Više o tome kako Silensor djeluje, pročitajte ovdje.

Apneja - apnea - silensor
Apneja – apnea – silensor

Kod težih slučajeva koristi se aparat za upuhivanje zraka tzv. CPAP (Continuous positive airway pressure – stalan pozitivan tlak dišnog puta). Maska se stavlja na usta i tjera kisik kroz grlo dok spavate, a pritisak drži meko tkivo i mišiće grla otvorenima, te tako sprječava hrkanje i apneju. Nedostatak ovog uređaja je što je velik i ukoliko idete na put potrebno ga je rastaviti, staviti u poseban kofer. Silensor je za razliku od ovog uređaja malen i stane u svaku malu torbicu.

Apneja - apnea - CPAP
Apneja – apnea – CPAP

Dobar san izravno je povezan s dobrim zdravljem. Ako pronađete pravi način liječenja apneje, vjerojatno ćete vidjeti poboljšanja u raspoloženju, prehrani, težini, koži i kognitivnim funkcijama. Također, ako dijelite krevet s partnerom, manje ometanja spavanja poboljšava i njihov san. Ako mislite da patite od apneje, posjetite nas!