promjena boje zubi CAMBIAMENTO DEL COLORE DEI DENTI

Promjena boje zubi i prije nego nam izrastu

Svi smo svjesni činjenice kako se u današnje vrijeme puno toga vrti oko fizičkog izgleda. Stoga ne čudi da svi želimo dobro izgledati. Vrlo bitan segment “lijepog izgleda” je i prekrasan osmijeh. Simetrični, zdravi, lijepi i biserno bijeli zubi itekako imaju pozitivan utjecaj na to kako se osjećamo u vlastitoj koži. Na žalost, ponekad zubi promijene boju, a razlozi tome mogu biti različiti. Neke promjene boje zubi javljaju se tijekom razvoja djeteta dok još borave u majčinom trbuhu, a neki se javljaju kasnije tijekom života. U ovom ćemo blogu spomenuti razloge zbog kojih nastaje promjena boje zubi za vrijeme razvoja, u trudnoći majke.

Poremećaji u trudnoći

Budući da razvoj zuba počinje za vrijeme razvoja djeteta unutar majke, bolesti vezani za majku mogu utjecati na dijete. To znači da zbog raznih poremećaja u trudnoći, može doći do promijene boje djetetovih mliječnih, ali i trajnih zuba. Ti poremećaji dešavaju se za vrijeme mineralizacije dentina i cakline. U tom trenutku se različite tvari, kao što su fluor, bilirubin, tetraciklin ili  hematoporfirin ugrađuju u kristale tvrdih zubnih struktura.

Promjena boje zubi zbog dentalne fluoroze

Najčešći poremećaj koji uzrokuje promjenu boje zuba je dentalna fluoroza. Ona se javlja u područjima gdje postoji pretjerana količina fluorida u vodi i hrani. Takva veća količina fluorida koju organizam prima u normalnoj prehrani uzrokuje tijekom embrijskog razvoja i u prvim godinama života promjenu boje zuba. Promjene karakterizira glatka i sjajna površina zuba s bjelkastim ili smeđim pjegama.

zdravlje zubi u trudnoci

Inkompatibilnost RH-faktora majke i djeteta

Jedan od razloga koji uzrokuje obojenje zuba je djetetova i majčina međusobna tzv. inkompatibilnost RH-faktora. Majkama će ovaj izraz vjerojatno biti poznat jer su sve prošle testiranje na RH faktor za vrijeme trudnoće. Inkompatibilnost ovog faktora uzrokuje razaranje eritrocita djeteta. Ovakvi raspadnuti eritrociti nakupljaju se u zubnim strukturama, što se kasnije očituje žućkastom bojom zuba djeteta. U stručnim krugovima ova se pojava naziva fetalna eritroza.

Promjena boje zubi uslijed korištenja nekih antibiotika

Mnogi su već čuli da uzimanje nekih antibiotika za vrijeme i nakon trudnoće može uzrokovati obojenje zuba. Radi se o tetraciklinskim antibioticima. Njihova primjena za vrijeme trudnoće pa sve do osme godine života djeteta uzrokuje žućkasto zlatnu ili sivkastu boju zubi. Razlog tome je što se antibiotik kemijski veže sa spojevima u caklini. Zbog toga se ovaj antibiotik danas više ne upotrebljava u pedijatriji.

Virus rubeola

Infekcija virusom rubeole za vrijeme trudnoće također izaziva promjene u boji zuba. Osim toga, može uzrokovati i zakašnjelo nicanje zuba te mogućnost nedostatka pojedinih zuba. Ova infekcija, na žalost, može imati i puno teže posljedice na plod.

Toliko za sada. U narednim blogovima pozabavit ćemo se uzrocima promjene boje zuba kasnije, tijekom života. Spomenut ćemo i moguća rješenja kojima možemo vratiti blistavi osmijeh na lice. Ako imate dodatnih pitanja ili vas muči boja vaših zubi, obratite nam se s povjerenjem.

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.