Liječenje upale zuba

Liječenje upale zuba – endodontska terapija

Unutrašnji, mekani dio zuba koji među ostalim sadrži krvne žile i živčane niti naziva se pulpa. Pulpa služi za prehranu zuba i osjet boli. Bol je znak da s vašim zubom nešto nije u redu i da morate posjetiti stomatologa. Kako i kada se provodi liječenje upale zuba, pročitajte u nastavku.

Što je upala živca zuba, odnosno pulpitis?

Kako nastaje karijes tako se pojavljuju i bakterije koje ulaze u pulpu, što dovodi do njenog propadanja i odumiranja te se počinju pojavljivati neugodni osjećaji poput osjetljivosti na hladno, toplo, slatko, te bol. Nakon nekog vremena osjećaj boli javlja se češće i postaje neizdrživ.

Nakon što bakterije prouzroče propadanje živca upala se širi dalje i završava u vršku korijena. Tada se ponovno javljaju jaki bolovi i zub boli na dodir. Ako se takvo stanje zanemari, bakterije mogu uzrokovati upalu kosti oko vrška korijena i stvaranje gnoja.

Od karijesa pa do granuloma: Saznajte kako se karijesi formiraju, kako mogu napredovati do ozbiljnijih problema.

Liječenje upale zuba

Ukoliko je karijes tek došao do pulpe, tzv. živca, moguće je pokušati s terapijom prekrivanja pulpe s posebnim preparatom. Cilj je da se pulpa oporavi i da nakon provedene terapije zadrži svoju funkciju.

Ako je karijes već jako uznapredovao, odnosno, kada su bakterije ušle u pulpu, potrebno je ići na liječenje upale zuba – endodontsku terapiju, tzv. “vađenje živca”.

U prvoj fazi ove terapije potrebno je odrediti točnu dužinu zuba, do vrška korijena jer to je prostor u kojem se vrši terapija. Cilj je odstraniti sve komadiće pulpe, bakterije iz kanala te ga pripremiti na način da se kasnije taj prostor može napuniti.

U drugoj fazi punimo obrađeni korijenski kanal u kojem se nalazila pulpa. Vrlo je važno da ga ispunimo do vrška korijena. Ukoliko to ne učinimo, ostaje šuplji prostor između vrška korijena i punjenja koji brzo nasele bakterije koje će zatim uzrokovati upalu. Prvi simptomi ovakve upale obično se javljaju tek nakon nekog vremena.

Liječenje zuba: Kako stomatolozi rješavaju probleme kao što su karijesi, infekcije i oštećenja zuba.

Za kraj postoji mogućnost da su bakterije iz karijesa razorile cijelu pulpu i dospjele do vrška zuba uzrokujući upalu u kosti. U tom slučaju potrebno je pristupiti već opisanoj endodontskoj terapiji nakon koje će doći do nestanka kroničnih upalnih promjena (granuloma) i do stvaranja nove kosti. Prvi rezultati terapije i stvaranja kosti mogu se vidjeti na rentgenu tek za 6 mjeseci.

U kojoj god fazi pulpitis bio prisutan, savjetujemo hitnu stomatološku pomoć kako bi se što prije počelo sa određenom terapijom. Najvažnije je očuvati zub tako što ćemo suzbiti upalu, otkloniti bakterije i zaraženo tkivo.

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.