Uzroci karijesa

Uzroci karijesa i moguće posljedice ako se ne liječi

Svi smo mi pomalo krivi za to da odlazimo zubaru samo kada se pojavi kakva bol ili nekakav problem. Koliko god bilo teško pronaći vremena za rezervirati termin u ovom užurbanom ritmu života, važno je zapamtiti da je kvalitetna briga o zubima doživotno ulaganje. Redoviti pregledi kod stomatologa mogu osigurati da se potencijalni problemi rano otkriju i liječe prije nego što se pogoršaju.

Imajte na umu da ako čekate dok ne osjetite bol povezanu s karijesom, prilična šteta za vaš zub je već učinjena.

Što je karijes?

Karijes je postupno uništavanje vanjskog sloja cakline vašeg zuba, uzrokovano bakterijama, poznatim kao plak, koje se stvaraju na površini zuba. Konzumiranje škrobne hrane ili slatkih pića može uzrokovati da plak na vašim zubima počne proizvoditi štetne kiseline, koje polako izjedaju zaštitni sloj cakline vašeg zuba, te ulaze u zub gdje izazivaju karijes.

Stvaranje karijesa je dugotrajan proces i može proći i nekoliko godina prije nego što uopće shvatite da postoji problem. Karijes kada je maleni ne izaziva nikakve probleme, ali ujedno može izazivati mnogo boli ako ga ne liječite odmah.

Razvoj karijesa

Karijes nikada neće zacijeliti sam od sebe, a bol će se pogoršavati. Postoje i neki drugi problemi koji se također mogu dogoditi:

Karijes će nastaviti napredovati. Što se duže ne liječi, to može učiniti više štete. Vaš stomatolog morat će ukloniti karijes prije nego što se proširi sve do zubnog živca.

Karijes može zahvatiti živac zuba. Nakon što karijes dođe do živca zuba, morat ćete se podvrgnuti terapiji liječenja korijenskih kanala. Ako je oštećenje postalo preveliko, zub će najvjerojatnije trebati vaditi.

Kod vrlo uznapredovalih karijesa bakterije mogu kroz korijen zuba doprijeti i do kosti. Na ovaj način infekcija se može proširiti na vaše tijelo, što će zauzvrat uzrokovati da se razbolite dok ne posjetite svog liječnika. On će liječiti infekciju, ali vaš će stomatolog morati liječiti osnovni uzrok ove bolesti kako se ne bi ponovila.

Bakterije iz karijesa mogu ući u vašu krv. Kada se to dogodi, vaše cjelokupno zdravlje može biti ugroženo.

Razvoj karijesa od površinskog oštećenja cakline do upale živca zuba

Simptomi karijesa

Ako sumnjate da imate karijes, možda ćete osjetiti ili vidjeti neke od sljedećih znakova:

  • Bol koja se pojavljuje kada jedete ili grickate nešto tvrdo ili slatko
  • Osjetljivost na vruće i hladno u ustima, ponekad samo temperatura zraka može uzrokovati bol
  • Tamne mrlje će se pojaviti između ili na vašim zubima
  • Zubobolja koja se pojavljuje niotkuda

Koji su zdravstveni rizici i posljedice ako se karijes ne liječi?

Tupa bol glavni je simptom povezan s karijesom. Ako se karijes proširio, iritacija može izravno pogoditi živac – čineći bol mnogo izraženijom i stvarajući povećanu osjetljivost na toplo i hladno. Ako vam se to dogodi, trebali biste odmah posjetiti svog stomatologa kako biste vidjeli je li moguće liječiti karijes plombom.

Ako se karijes proširio predaleko i živac je izložen, možda će vam trebati čišćenje korijenskog kanala.

Iako je bol najčešći problem uzrokovan karijesom, loše oralno zdravlje može narušiti vaše opće zdravlje i dobrobit stvaranjem ili pogoršanjem zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i pluća, moždani udar ili anksioznost i depresija. Manje, ali još uvijek ozbiljne nuspojave uključuju poteškoće s gutanjem i govorom, kroničnu bol i gubitak sna.

Često je loše oralno zdravlje posljedica loše prehrane i pothranjenosti. Povećana konzumacija šećera i škroba može imati drastične utjecaje na zube i desni te na opće zdravlje i dobrobit. S druge strane, gubitak trajnih (odraslih) zuba i naknadna nelagoda pri žvakanju mogu rezultirati daljnjim nutritivnim problemima, koji mogu eskalirati do kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Bolest desni, koja se također često povezuje s karijesom, također može imati ozbiljne posljedice na cjelokupno zdravlje. Ako se ne liječi, bolest desni može dovesti do uništenja mekih tkiva u ustima, uzrokujući različite neugodne probleme.

Minimizirajte mogućnost stvaranja karijesa

Stvaranje karijesa se može zaustaviti ako ste redoviti i marljivi u pogledu preventivne stomatologije. Nastojte slijediti ove savjete kako biste pomogli u borbi protiv karijesa prije nego što nastane:

  • Perite zube svaki dan, ujutro i prije spavanja navečer
  • Odlazite na redovite stomatološke preglede
  • Ako povremeno uživate u nečemu slatkom – vrijedi isprati usta vodom kako biste isprali sve zaostale šećere.

U Smile Studiu posebnu brigu vodimo o zaštiti vaših zuba od karijesa. Ako vam je potrebno profesionalno čišćenje zubi ili sumnjate da imate karijes, nazovite nas već danas. Možemo odgovoriti na sva vaša pitanja, zakazati vas za pregled, pa čak i pobrinuti se za to oštećenje zuba koje vam uzrokuje toliku bol. Obratite nam se da započnete svoje putovanje do zdravog osmijeha bez karijesa!

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.