Ponavljajuće ranice – Afte

Mnogi su vjerojatno imali neugodna iskustva s malom ranicom ili ranicama po ustima. Oni koji su imali češća iskustva s ovom pojavom sigurno su posjetili stomatologa u potrazi za pomoći i saznali da se ove ponavljajuće ranice zovu afte.

Što su afte i kao nastaju?

Uzrok afti još dan danas nije poznat. Postoji niz teorija i nagađanja, od toga da je uzrok jedna vrsta bakterija pa do toga da se radi o genetski uvjetovanoj pojavi. Ono što se sigurno zna je da postoje činitelji koji pogoduju pojavi ove bolesti.

Brojna klinička iskustva pokazuju da emocionalni stres, gastrointestinalni poremećaji (povećana ili smanjena kiselost želučanih sokova), nedostatak vitamina (osobito onih iz grupe B), hormonalni poremećaji (manjak estrogena u žena), kronične bolesti koje dovode do slabljenja imunološkog sustava i alergija mogu imati stanovitog udjela u pojavi afti.

Od ovog poremećaja pati veliki broj ljudi diljem svijeta, od 10-25% populacije. Bolest je češća među ljudima višeg socio-ekonomskog statusa, kod žena, te osoba koje su pojačano izložene stresu. Čudno, ali iznimno je rijetka u pušača.

KAKo prepoznati afte?

Pojavi svake afte prethodi crvenilo i lagano pečenje tog dijela sluznice, na kojem se uskoro javlja mjehurić ispunjen bistrom tekućinom. Zbog tanke stijenke, mjehurić ubrzo puca, tekućina iz njega istječe, a na njegovom mjestu ostaje ranica. Pri tome postanu izloženi tanki živčani završeci zbog čega su  izrazito osjetljive na svaki podražaj.

Bolnost je izrazito prisutna ako se jede vruća ili jako začinjena hrana (osobito kisela ili ljuta).  U pravilu se uvijek pojavljuju na tzv. nefunkcionalnoj sluznici (sluznica obraza, jezik, podjezični prostor), a vrlo rijetko na tzv. funkcionalnoj sluznici (zubno meso, tvrdo nepce).

Oblici afti

Postoje tri oblika afti. Najčešće su tzv. male afte koje se javljaju u 80 posto populacije. Samo ime kaže da su afte malene, te traju od sedam do 14 dana. U nekih oboljelih javljaju se kontinuirano tijekom nekoliko uzastopnih mjeseci (stalno nastaju nova oštećenja).

Sljedeći oblik koji je rjeđi, javlja se u oko 10 posto slučajeva, karakterizira pojava velikih afti, većih od jednog centimetra. Često ih prati povišena temperatura. Zbog svoje veličine i dubljeg prodora u sluznicu zarastanje je dulje nego kod malih afti.

Treći oblik karakterizira veliki broj sićušnih oštećenja koja se međusobno stapaju i izrazita bolnost, jer nastaju na jako upaljenoj podlozi, sluznici.

Terapija

Terapijom se na početku ponajprije nastoji spriječiti bol primjenom površinskih anestetika. Nakon toga se pristupa smirivanju upale različitim pripravcima u stomatološkoj ordinaciji. Kući se upala može smirivati ispiranjem čajevima (od kamilice,žalfije) . Potrebno je održavati dobru higijenu usta i izbjegavati pušenje, alkoholna pića, te je poželjno uzimati vitamine B.

Smile Studio
Master



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.