stres

Kako stres utječe na zdravlje vaših zuba

Sve veća briga za zdravlje, ekonomski pritisak i neizvjesnost u kojoj se nalazimo zasigurno mnogima stvaraju stres. Svi znamo da stres negativno utječe na naše mentalno zdravlje, ali jeste li znali da stres oštećuje i naše zube i desni? Istraživanja su pokazala da postoji veza između dugotrajnog stresa i pogoršanja oralnog zdravlja. U ovom blogu saznajte kako to stres negativno utječe na naše zube.

Grickanje noktiju

Mnogi ljudi u stresnim situacijama grizu nokte, olovke i slične predmete a ova loša navika može imati ozbiljne posljedice kao što su:

  • infekcija usta uzrokovana prijenosom mikroba s ruku u usnu šupljinu
  • prijenos bakterija ili virusa s ruku kroz usta na ostatak vašeg tijela
  • širenje virusnih bradavica s ruku na usta
  • oštećenje cakline zuba

Afte

Ako patite od afti, one se često razvijaju zbog nedostatka vitamina B i visoke razine stresa. Ostali uzroci uključuju hormonalnu neravnotežu, osjetljivost na natrijev lauril sulfat (sredstvo za pjenjenje koje se nalazi u pastama za zube) i alergijske reakcije na bakterije iz usta.

Sindrom gorućih usta

Stres također može uzrokovati sindrom pečenja u ustima – kroničnu goreću bol u ustima. Bol od sindroma gorućih usta može utjecati na jezik, desne, usne, unutrašnjost vaših obraza i šire područje cijelih usta. Bol može biti ozbiljna, kao da ste opekli usta.

Poremećaj STMZ

STMZ ili sindrom temporo-mandibularnog zgloba rezultira krutošću, oticanjem, bolom i iskakanjem u donjoj čeljusti odmah ispod ušiju. Takva pretjerana uporaba čeljusnih mišića uzrokuje stiskanje i struganje zuba o zub što ih oštećuje.

Bruksizam

Smile Studio Bruksizam

Stiskanje zubi noću dok spavate može rezultirati ozbiljnim posljedicama kao što su poremećaji spavanja, kronična bol u čeljusti, slomljeni ili izgubljeni zubi i jaka glavobolja.

Infekcija desni

Dugotrajni stresni napadi i smanjena sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija mogu rezultirati infekcijama koje uzrokuju propadanje zuba, loš zadah i krvarenje desni. Ove infekcije slabe imunološki sustav tijela i omogućavaju širenje štetnih bakterija.

Problemi sa zubima mogu imati veliki utjecaj na to kako se osjećate i stvoriti vam puno tjeskobe. Dakle, opet stres! I kao što ste upravo pročitali, stres jednostavno još više pogoršava probleme. Zaustavite ovaj začarani ciklus tako što ćete se najprije pozabaviti rješavanjem stresa u svom životu. Nastojte se naspavati, uključite svakodnevnu fizičku aktivnost, duboko disanje ili meditaciju i provedite vrijeme povezujući se s najmilijima. Zatim posjetite stomatologa kako biste istražili mogućnosti prevencije i liječenja.



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!