Zdravi zubi vitamini i minerali

Koji su vitamini i minerali neophodni za zdrave zube

Svi dijelovi tijela zahtijevaju njegu i hranjive tvari, pa tako ni usta nisu iznimka. Zdrava prehrana znači zdrave zube zato je za održavanje jakih i zdravih zuba neophodna prehrana bogata hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Uravnotežena prehrana koja uključuje mnogo voća i povrća pozitivno pridonosi zdravim zubima: jača zaštitu, sprječava oralne bolesti i pojavu karijesa. Obično su to problemi koji se javljaju bez obzira na dob. U nastavku saznajte koja hrana pomaže da zubi budu jaki i zdravi, upoznajte vitamine i minerale koji pomažu našim zubima.

Vitamin D

Ovaj vitamin je neophodan za naš organizam, a proizvodi ga tijelo samo kada je izloženo suncu. Neka su istraživanja pokazala da može pomoći u prevenciji nekih parodontnih bolesti. Također pomaže u apsorpciji kalcija kako bi se povećala gustoća kostiju i bolje iskoristile njegove dobrobiti u tijelu. Vitamin D neophodan je kako bi kalcij mogao obavljati svoje funkcije, osim što sprječava upalu desni i povećava gustoću kostiju. Važno je da djeca koja su u fazi formiranja zuba i starije osobe dobiju potrebnu količinu ovog vitamina.

Glavni način dobivanja vitamina D je izlaganje suncu, iako ga ima i u nekim namirnicama poput lososa, goveđe jetre, konzerviranoj tuni, u nekim gljivama, obogaćenoj hrani i pićima. Također u mlijeku, margarinu, mliječnim proizvodima, soku od naranče, žitaricama i žumanjcima.

Vitamin A

Postoje dvije vrste vitamina A, postoji onaj životinjskog podrijetla koji se nalazi u proizvodima poput mesa, ribe te mliječnim proizvodima poput sira, mlijeka i jogurta. A tu je i onaj biljnog porijekla koji se nalazi u voću i povrću kao što su mrkva, breskve, mango, špinat i rajčice. Jedan je od vitamina koji pomaže u formiranju zuba. Smatra se vrlo važnim da bude u prehrani djece u fazi rasta jer pomaže ojačati imunološki sustav, čime se sprječavaju infekcije.

Vitamin C

Ovaj vitamin je izuzetno neophodan za rast tkiva koje čine tijelo. Održava propusnost krvnih žila, štiteći ih od napada bakterija. Vitamin C odgovoran je i za jačanje drugih tkiva koja čine usta što pomaže u sprječavanju problema sa zubima kao što je gingivitis, bolest koja zahvaća desni. Također potiče stvaranje kolagena, a to se pokazalo pozitivnim kako za oralno zdravlje, posebno za desni, tako i za samo tijelo. Vitamin C potiče zacjeljivanje tkiva i sprječava klimanje zuba, a može se naći u širokom izboru povrća i voća, posebno u onom koje je citrusno.

citrusi

Kalcij

Kalcij je mineral koji pomaže u izgradnji i jačanju kostiju i bez obzira na dob, svatko treba unositi dovoljno kalcija jer je ključan za razvoj i održavanje zubi. Oralno zdravlje beba i djece uvelike ovisi o kalciju. Kalcij pomaže učvršćivanju zubne cakline i jača čeljust.

Kada osoba ne unese potrebnu količinu, tijelo ga počinje izvlačiti iz kostiju, a to može utjecati na potporu zuba povećavajući šanse da ćete razviti bolesti zuba i desni kao što su karijes ili parodontoza. Kalcij možete pronaći u nekim namirnicama kao što su: mlijeko, sir, jogurt, brokula i losos. Također u žitaricama, povrću i tamnozelenom povrću, orašastim plodovima i maloj plavoj ribi poput srdela.

Fosfor

Fosfor je jedan od glavnih odgovornih za održavanje strukture kostiju, stoga je jedan od minerala koji pomažu našim zubima. Njegov nedostatak može uzrokovati razvoj karijesa i probleme s kostima. Jedan je od najzastupljenijih minerala u tijelu, a uz kalcij odgovoran je za izgradnju kostiju, a time i zuba. Budući da se fosfor nalazi u mnogim namirnicama, rijetko se događa da osoba ima manjak ovog minerala. Ovaj mineral se može naći u raznim namirnicama, kao što su: školjke, sardine, bakalar, škampi, tuna, soja, leća, govedina, kruh od cjelovitih žitarica, mliječni proizvodi i mnogi drugi.

Kalij

Kalij je, kao i kalcij, bitan dio zdravih zuba i kostiju. Jedna od njegovih glavnih funkcija je održavanje ravnoteže vode i kiselinske baze u tijelu, a one su izravno povezane s prijenosom živčanih impulsa.

Dovoljna konzumacija voća i povrća bogatog ovim mineralom pomaže u izbjegavanju osjetljivosti. Kalij se nalazi u bananama, grahu, rajčici, blitvi, krumpiru, slatkom krumpiru, avokadu, suhim šljivama.

Još jedan važan mineral o kojem smo već pisali je fluor, a o njemu možete pročitati više OVDJE.

Postoji mnogo vitamina i minerala koji pomažu našim zubima. Konzumacija prehrane bogate voćem i povrćem, te dobra oralna higijena ključ su savršenog osmijeha. Kontaktirajte nas već danas, zakažite svoj termin i provjerite zdravlje svojih zuba. U Smile studiu ste na pravom mjestu i u sigurnim rukama.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.