Privikavanje na zubnu protezu

Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Prijelaz na zubnu protezu može zahtijevati veliku prilagodbu. Djelomične ili potpune zubne proteze u početku mogu biti neugodne i mnoge pacijente brine kako se priviknuti na zubnu protezu. Dobra vijest je da postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili nelagodu i navikli se na novu protezu.

Može proći i 4 do 8 tjedana prije nego li se potpuno naviknete na novu zubnu protezu. Isprva se mogu doimati vrlo glomaznim te vam često izazivaju osjećaj kao da vam guraju usne, ali to je sasvim normalno i taj osjećaj će s vremenom nestati.

Vjerojatno ćete u ustima imati puno više sline kada prvi put počnete nositi zubnu protezu. Prekromjerna slina je prirodna tjelesna reakcija na nešto što vam se stavlja u usta, ali ubrzo će prestati. Pijuckanje i gutanje vode će smanjiti nakupljanje sline u ustima.

Skidanje proteze noću idealno je vrijeme da se zubno meso odmori, ali ponekad osobne okolnosti mogu učiniti da to nije izvedivo. Preporučljivo je malo odmora od zubne proteze svaki dan, pa pokušajte to učiniti onda kada osjetite da je idealan trenutak za to.

Prilagodba i bolna područja

Sasvim je normalno da tijekom prvih nekoliko dana nošenja proteze razvijete male točke pritiska i bolne točke ispod i oko baze proteze. Ispiranje toplom slanom vodom olakšati će situaciju.

Ako se nelagoda nastavi, mogu se napraviti male prilagodbe površine za prijanjanje proteze. Ako iritacija postane previše bolna, prestanite nositi protezu i posavjetujte se sa svojim stomatologom.

U većini slučajeva, nova djelomična proteza bit će poduprta vašim prirodnim zubima i desnima. Ako prvi put nosite djelomičnu protezu, osobito onu koja zamjenjuje stražnje zube i ima minimalnu potporu na zubima, tijekom prilagodbe možete osjetiti blagu bol na desnima.

Hrana

Za navikavanje na žvakanje s protezom trebat će vremena i malo prakse. Vaši obrazi, usne i jezik moraju se prilagoditi obliku same baze proteze i novom položaju zuba proteze.

Žvakanje je uvijek problematično kada počnete nositi protezu i potrebno je neko vrijeme prije nego što počnete normalno jesti. Prvih nekoliko dana svakako biste trebali izbjegavati tvrdu, hrskavu i ljepljivu hranu, poput sirovog povrća, čipsa i mesa. Držite se meke hrane koju je lako žvakati, jedite polako i režite hranu na male komadiće.

Iako imamo prirodnu sklonost da preferiramo jednu stranu usta kada žvačemo, pokušajte koristiti obje strane, jer to pomaže u sprječavanju izvlačenja proteze iz položaja. Također, pokušajte izbjegavati kidanje ili rezanje hrane prednjim zubima.

Ako imate potpunu protezu, pokušajte slijediti nekoliko od ovih savjeta kako biste znatno olakšali razdoblje prilagodbe:

  • Žvačite u smjeru gore-dolje, a ne s jedne na drugu stranu
  • Izrežite hranu na male komadiće i jedite polako
  • Žvačite s obje strane usta u isto vrijeme
  • Izbjegavajte pomicanje donjih prednjih zuba proteze prema naprijed prema gornjim prednjim zubima proteze
  • Kada prvi put jedete vani izbjegavajte hrskavu i ljepljivu hranu
  • Uz obrok popijte čašu vode. To će smanjiti količinu hrane koja se lijepi za vaše proteze
  • Vježbajte govor
  • Vježbajte mišiće lica

Čuvajte stare proteze

Ako ste prije ove imali stare proteze, čak i ako su bile estetski nezadovoljavajuće i loše vam pristajale, trebali biste ih zadržati kao rezervne. Vaše nove proteze mogu zahtijevati prilagodbe koje zahtijevaju da budete bez njih jedan dan, tako da zamjenski set odlično dođe.

Brinite o svojoj protezi

Važno je svakodnevno čistiti protezu kako biste spriječili nakupljanje mrlja i održali dobru oralnu higijenu. Većina problema s kojima se susreću korisnici zubnih proteza posljedica je nepravilne brige o njima. Treba ih očistiti mekom četkicom i kremom za protezu nakon uklanjanja navečer i ponovno prije nego što ih vratite sljedeći dan. Izbjegavajte ih čistiti pastom za zube jer je previše abrazivna i može oštetiti površinu proteze.

Održavanje zubne proteze

Treba ih namočiti u hladnoj vodi preko noći i možete dodati otopinu za čišćenje ako želite pomoći u uklanjanju mrlja. U idealnom slučaju, proteze se ne smiju ostaviti da se suše predugo i nikada ih ne stavljajte u kipuću vruću vodu jer se mogu iskriviti. Također morate imati na umu da svaki dan čistite jezik, desni i gornji dio usne šupljine kako bi vaša usta bila zdrava.

Zaključak

U konačnici, nemojte propustiti nijedan od vaših posjeta stomatologu nakon prvih nekoliko mjeseci nošenja proteza. Čak i sada kada imate nove zube, jednako je važno uvijek pratiti svoje redovite preglede i voditi brigu o oralnoj higijeni kod kuće. Iako sada razmišljate kako se priviknuti na zubnu protezu, vodite računa o tome da se mnoge osobe dobro prilagode nošenju proteza i općenito osjete poboljšanje kvalitete života. Slijedite ove savjete i bit ćete na putu da bez problema jedete, žvačete i govorite.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!