Izbijeni zub? Požurite!

Izbijanje zuba zbog traume u području lica ili čeljusti čini se kao najteži oblik traume vezan za zube. Barem gledano iz očiju osobe kojoj se ovakva nezgoda desila. Bila izolirana ozljeda ili je popraćena ozljedama ostalih dijelova tijela, to je uvijek psihički vrlo stresna situacija. I kod ovakve traume najčešće se radi o izbijenim gornjim prednjim zubima.

Vrijeme do dolaska stomatologu je ključno

Što napraviti u takvoj situaciji? Naravno pohitati što prije stomatologu! Stomatolog će napraviti pregled i rendgenski snimak radi pregleda okolnih struktura. Ako je to moguće vratit će prethodno pripremljen zub na svoje mjesto. Za izbijeni zub vrlo je bitno vrijeme od trenutka izbijanja do vraćanja u kost. Pokazalo se da ako je vrijeme od izbijanja do reimplantacije (vraćanja na njegovo mjesto) kraće od 20 minuta, mogućnost dugoročnog uspjeha i očuvanja zuba penje se do 90%. Generalno, vrijeme do 2 sata od izbijanja zuba smatra se povoljnim za uspjeh reimplantacije i terapije. No, ako je proteklo više od 2 sata od izbijanja, mogućnosti za uspjeh terapije padaju.

Kako transportirati izbijeni zub?

Vrlo bitno je i kako ćete takav izbijeni zub donijeti do ordinacije. Obično u takvoj stresnoj situaciji ljudi zamotaju izbijeni zub u maramicu. Ponekad ga, ako je prljav od npr. zemlje i prethodno očiste. Ništa od navedenog nije dobro za zub, naprotiv vrlo štetno.

Najbolje bi bilo držati izbijeni zub u ustima, pod jezikom ili obrazom. Ako ga morate očistiti onda to smije biti samo u hladnoj vodi i bez čišćenja, struganja (četkicom, noktima…). Ako ne možete tako donijeti izbijeni zub, onda to možete učiniti u čaši obične vode, mlijeka ili u rupčiću natopljenom vodom ili mlijekom.

Što dalje?

Nakon što je zub vraćen na svoje mjesto, ako su za to postojali uvjeti, zub se „veže“, pomoću žičice, za susjedne zube na period od 14 do 21 dana. Za to vrijeme vrlo je bitno da se konzumira mekana hrana i da se ni na koji način ne opterećuje pričvršćeni zub. Nakon ovog perioda žičica se skida te se i dalje treba paziti još neko vrijeme tijekom jela da se ne preopterećuje ovakav zub.

Nakon 2 do 3 tjedna rade se testovi na osnovu kojih se odlučuje da li je potrebno izvaditi pulpu zuba („živac“) te napuniti korijenski kanal. Naime pulpa ovakvih zuba ima vrlo rijetko šansu za preživljavanjem pa ju je potrebno odstraniti.

U narednom periodu zub se prati, a rendgenskim snimkama kontrolira stanje korijena. Ovo je bitno kako bi se rano uočile neželjene promjene i kako bi se na vrijeme moglo krenuti s adekvatnom terapijom.

Ponekad nažalost zub nije moguće vratiti na svoje mjesto ili je u periodu nakon njegovog  vraćanja ipak došlo do gubitka. Danas nam je zahvaljujući suvremenoj stomatologiji moguće ovakav izgubljeni zub nadoknaditi implantatom, te tako sačuvati susjedne zube i kost.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!