Problemi sa zubima i kućna prva pomoć

Kućna prva pomoć kada se dogode problemi sa zubima

Većina domova ima medicinski ormarić koji sadrži osnovne lijekove i potrepštine koje mogu pružiti olakšanje za manje zdravstvene probleme. Nažalost, vrlo malo njih uključuje potrepštine za slučajeve kad je potrebna kućna prva pomoć jer su se dogodili problemi sa zubima. 

Kao rezultat toga, kada se pojave problemi sa zubima, odgovarajuća prva pomoć se ne primjenjuje odmah, što kasnije može uzrokovati velike poteškoće. Zato je vrlo važno unaprijed se pripremiti, dobro planirati i ne čekati da se pojavi problem prije nego što odete u kupovinu potrebnih stomatoloških potrepština.

Što dodati u svoj kućni stomatološki pribor

Za početak, u svoj stomatološki pribor prve pomoći možete dodati topikalnu otopinu za ublažavanje zubobolje. Sljedeća na redu je sterilizirana kutijica ili epruveta u koju možete spremiti izbijeni zub kako biste ga mogli odnijeti svojem stomatologu ako postoji mogućnost da ga spasi. 

Najčešće hitnoće i problemi sa zubima

Odvojite vrijeme kako biste naučili neke tretmane prve pomoći koji će vam olakšati stanje i spasiti vaše zube od daljnjeg oštećenja dok čekate na pregled kod svojeg stomatologa. U nastavku vas savjetujemo što trebate učiniti kada vam se dogode uobičajeni problemi sa zubima.

1. Zubobolja

Kada se pojavi nagla zubobolja slijedite ove korake: 

 • Pregledajte usnu šupljinu da bi ustanovili odakle dolazi bol. Može biti u pitanju hrana ili nešto drugo što se zaglavilo između zuba ili desni pa vam uzrokuje bol. 
 • Ako je tako, uklonite ga zubnim koncem ili interdentalnom četkicom te očetkajte zube i desni te stavite hladan oblog preko tog mjesta. 
 • Ako se bol ne smiri, uzmite lijek protiv bolova koji se može nabaviti bez recepta. To će vam osigurati barem privremeno olakšanje. 
 • Posjetite svojeg stomatologa ako bol potraje.

Nemojte dirati zube predmetima koji nisu namijenjeni liječenju vaših zuba, jer to može dovesti do ozbiljne, potencijalno opasne infekcije. Ponekad otvoreni dentinski tubuli uzrokuju preosjetljivost zuba. U tom slučaju, propolis je prirodni lijek koji može pomoći.

Zubobolja

2. Izbijeni zub

Izbijeni zub nije beznadni slučaj. Zub možda možete spasiti ako slijedite sljedeće korake tretmana prve pomoći: 

 • Podignite zub za krunicu (ne za korijen). 
 • Nemojte  četkati korijen, čak i ako je prljav, samo ga dobro isperite vodom 
 • Vratite zub u alveolu (zubnu čašicu) ukoliko možete 
 • Nemojte pritom forsirati jer ga možda ne pozicionirate ispravno. 
 • Ukoliko ne uspijete, možete ga “spremiti” između obraza i desni ili u čistu posudu koja sadrži mlijeko ili slinu 
 • Odmah otiđite svojem stomatologu, po mogućnosti u roku od sat vremena, kako bi on mogao pronaći način za ponovno pričvršćivanje, odnosno spas zuba.

3. Puknut i/ili otkrhnut zub

U slučaju da vam pukne zub slijedite sljedeće korake:

 • Očistite područje na način da dobro očetkate zube 
 • Grgljajte antiseptičkom vodicom za ispiranje usta 
 • Stavite hladni oblog ili uzmite analgetik (lekadol, ibuprofen i slično) ako osjetite bilo kakvu bol 
 • Ako pronađete odlomljeni zub (ili njegove dijelove), stavite ga u posudu s mlijekom ( ili barem vodom ) i odnesite ga svojem stomatologu, možda će ga moći spasiti 

Također je važno zapamtiti da ovo može biti hitan slučaj ovisno o težini oštećenja zuba. Ako je u pitanju hitan slučaj, odmah posjetite svojeg stomatologa. 

Otkrhnuti zub

4. Rane u ustima

Ranice u ustima mogu biti uzrokovane traumom, na primjer kada slučajno ugrizete unutarnju stranu obraza ili ako se ortodontski aparatić stalno trlja o unutarnju stranu usta. Kao i kod prethodnih stomatoloških hitnoća, hladan oblog i/ili uzimanje analgetika može smanjiti bol. 

Također potrebno je očistiti zube i usta jer ostaci hrane mogu iziritirati ranu. Ako je ranica uzrokovana virusom herpes simplex, pokušajte u ustima mućkati otopinu soli u vodi. Ima antiseptički učinak koji može spriječiti širenje virusa. 

Zapamtite, sve su ovo samo tretmani prve pomoći, što znači da samo privremeno rješavaju problem. Čak i ako se ujutro osjećate bolje, svakako je preporučljivo da posjetite svojeg stomatologa koji će ispravno dijagnosticirati i liječiti problem te spriječiti sva daljnja oštećenja na vašim zubima i desnima.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!