Umnjaci : Sve što vas je  zanimalo o „zubima mudrosti“

Umnjaci, osmice ili zubi mudrosti zadnji su zubi koji izrastaju, obično u razdoblju od 17 do 24 godine. Umnjaci su pravi pokazatelj kako je ljudsko tijelo fascinantan stroj i kako nas evolucija polako mijenja iz dana u dan, jer upravo oni evolucijski napredniji među nama više nemaju umnjake.  Zbog kasnog izrastanja umnjaci često uzrokuju probleme, te ih se u nekim slučajevima preporučuje i izvaditi. Što su umnjaci i zašto nestaju, kada biste trebali vaditi umnjake i kako izgleda cijeli zahvat, saznajte u nastavku.

Što su umnjaci?

Umnjaci ili osmice treći su kutnjaci smješteni u donjoj i gornjoj čeljusti i izrastaju nakon što su svi ostali zubi zauzeli svoju poziciju. Glavna je zadaća umnjaka mljevenje i mrskanje hrane kako bi je naš probavni sustav bolje apsorbirao. Međutim, iako se umnjaci pojavljuju kod većine ljudi, nekima nikada neće izrasti. Razlog tome leži u:

  • Promjeni prehrane
  • Povećanju površine mozga


Od pračovjeka pa sve do danas došlo je do značajnih promjena prehrambenih navika. Pračovjeku su umnjaci bili potrebni jer se hranio neprerađenom hranom koju je sam ulovio ili ubrao, dok se prehrana modernog čovjeka bazira na potpuno ili djelomično prerađenoj hrani za koju umnjaci jednostavno nisu više potrebni. Kako smo evoluirali, napredovao je i naš mozak koji je danas puno veći nego mozak pračovjeka, zbog čega umnjaci imaju manje mjesta za izrastanje.

Koje sve probleme mogu uzrokovati umnjaci?

Iako nam zbog evolucije umnjaci više nisu potrebni, a i nemamo mjesta za njih, većina ljudi još uvijek ima umnjake, ali su često izvor problema sa zubima i desnima te ih se na koncu ipak mora izvaditi. Najčešći problemi s umnjacima su:

  • Zbijenost zubi
  • Otežana dentalna higijena
  • Rast u krivom smjeru

Kako umnjaci izrastaju posljednji, jedan od najčešćih problema do kojeg dolazi je tercijarna kompresija ili zbijenosti zubi zbog nedostatka mjesta u čeljusti. Umnjaci također mogu biti pritisnuti od strane okolnih zubi zbog čega se pomiču i počinju rasti u krivom smjeru, uzrokujući bol i upalu koja razara kosti i živce. Umnjak koji pokušava izrasti, djelomično je izbačen iz zubnog mesa i kao takav savršena klopka za sakupljanje ostataka hrane i razvoj bakterija. Ako umnjak i uspije niknuti, radi svoje specifične pozicije često je podložniji stvaranju karijesa zbog nemogućnosti održavanja pravilne higijene.



Koji su simptomi problema s umnjacima?

Neki od simptoma problema s umnjacima su:

  • neugodni zadah
  • nemogućnost potpunog otvaranja usta
  • bol i neugoda
  • povećana pojava karijesa i bolesti desnih

 

Ako ste primijetili neke od ovih simptoma preporučujemo vam da posjetite svoga stomatologa i provjerite stanje s umnjacima. Kako bi vaš stomatolog mogao procijeniti stanje umnjaka najprije će snimiti ortopan – detaljnu rendgensku snimku svih zubi. Nakon izrade ortopana stomatolog će moći sa sigurnošću zaključiti je li potrebno pristupiti zahvatu vađenja umnjaka. 

Kako izgleda zahvat vađenja umnjaka?

Vađenje umnjaka je rutinski zahvat i nije ništa bolniji od bilo kojeg drugog dentalnog zahvata. Umnjak može izvaditi vaš stomatolog, a ako se radi o nešto kompliciranijem slučaju uputit će vas oralnom kirurgu.

Zahvat se odvija pod lokalnom anestezijom koja se ubrizgava na područje okolo umnjaka. Tijekom vađenja zuba osjetit ćete lagani pritisak jer stomatolog mora proširiti prostor desni koje okužuju zub, ljuljajući umnjak naprijed nazad. U nekim slučajevima neće niti moguće izvaditi cijeli umnjak odjednom pa će biti potrebno zub razrezati u manje komadiće kako bi se u potpunosti uklonio. Zahvat traje otprilike 20 minuta, a nakon što je umnjak izvađen pojaviti će se oteklina. Oticanje i lagana bol bit će najizraženija prva 3 dana, a može potrajati i do 2 tjedna.

Koji je proces oporavka nakon vađenja umnjaka?

Oporavak nakon vađenja umnjaka trajat će neko vrijeme i osjetit ćete laganu neugodu i bol na mjestu izvađenog umnjaka. Prvih 24 sata nakon zahvata preporučuje se izbjegavati:

  • ispiranje ustiju tekućinom
  • pušenje
  • konzumiranje alkohola
  • pijenje vruće tekućine kao što su juhe i čajevi
  • fizička aktivnost

 

U sljedećim danima koji vas očekuju naoružajte se strpljenjem jer oporavak može potrajati i do 2 tjedna. Kako biste si olakšali svakodnevicu savjetujemo da popijete ibuprofen ili paracetamol za smanjenje boli, a hranu konzumirate u tekućem obliku kako ne biste otvorili ranu. U prvih tjedan dana također preskočite težu fizičku aktivnost, a tijekom noći si pomognite tako da ćete ispod glave staviti dodatni jastuk. Ako primijetite kako se krvarenje ne zaustavlja, ili osjećate jaku bol obavezno se obratite svom stomatologu koji će vam, u slučaju da se razvila infekcija, prepisati terapiju antibioticima

Iako umnjake nazivamo zubima mudracima i nekoć se smatralo kako njihovim rastom sazrijeva i naša mudrost, realna situacija je ipak potpuno suprotna jer evolucijski napredniji danas uopće nemaju umnjake. Dok umnjaci kod nekih mogu biti uzrok raznih problema sa zubima i desnima, kod drugih će situacija biti sasvim normalna. Kako biste na vrijeme uočili i prevenirali probleme s umnjacima, redovito posjećujte svoga stomatologa koji će ustanoviti imate li ili nemate umnjake, postoji ti potreba da se vade i kako na najbezbolniji način izvaditi ove zube.

Smile Studio
SmileMarketing



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.