vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka – zašto se često ne može izbjeći?

Naši stari kažu da tek kada dobijemo zadnje zube, umnjake, postajemo mudri i pametni. No, nije tako! Umnjaci niču između 18. i 30. godine života. Obzirom na tako kasno nicanje i mjesto njihova nicanja, često nam stvaraju probleme. Vađenje umnjaka tada je jedino rješenje. 

U prijašnjem blogu “UMNJACI – ZAŠTO IH NEKI IMAJU A NEKI NE” pisali smo o tome zašto nekim osobama umnjaci niknu a drugima ne, od kuda potječe naziv umnjaci i što struka misli o njihovom vađenju. Ovaj blog posvetili smo komplikacijama koje umnjaci izazivaju i načinima njihovog saniranja.

nicanje umnjaka

Ovi pametni zubi mogu početi stvarati problem već tijekom nicanja. Nije rijetko da za vrijeme svog razvoja zauzmu sasvim krivi smjer s obzirom na preostale zube. Umnjaci znaju biti položeni gotovo horizontalno, okomito na preostale zube. U tom položaju znaju početi tiskati zub ispred sebe. Tada možete osjećati blagu nelagodu, napetost pa i jače bolove i osjetljivosti na dodir zuba ispred umnjaka.

Nicanje umnjaka
Nicanje umnjaka često uzrokuje nelagodu, bolove i osjetljivost

Upala zubnog mesa oko umnjaka

Ono što najčešće uzrokuje probleme kod nicanja umnjaka i dolazak stomatologu je upala mesa oko umnjaka. Ovaj problem nastaje kada umnjak djelomično iziđe iz zubnog mesa, dok se dio krune nalazi ispod. U ovakvom položaju zubno meso nije čvrsto priljubljeno uz izrasli dio zuba i tako između zubne krune i zubnog mesa nastaju džepovi u kojima se zadržavaju ostaci hrane i bakterije.

Kada se bakterije dovoljno namnože u takvim džepovima izazivaju upalu. Tada osjećamo bolnost tog područja, a često je praćena i otežanim otvaranjem usta. Ponekad se može pojaviti i otok limfnih čvorova vrata. Ukoliko je upala izrazito jaka potrebno je popiti jednu dozu antibiotika, a stomatolog otvara i ispire nastali upaljeni džep. Nekada se ova upala javi samo jednom u životu, no postoje slučajevi kada su one vrlo česte. Tada je potrebno najprije smiriti upalu, a zatim pristupiti vađenju takvog umnjaka.

Vađenje umnjaka

Umnnjaci često izazivaju probleme i kod vađenja

Koliko znaju stvarati problema tijekom nicanja tako znaju stvarati probleme i kada ih odlučimo vaditi. Naime, u vrlo velikom postotku vađenje umnjaka potrebno je izvesti kirurški. Samo kirurško vađenje umnjaka nekada prolazi vrlo brzo i lagano, no nekada ide i teže. U svakom slučaju nakon zahvata dolazi do lokalnog otoka, pa je potrebno hladiti područje s ledom, a eventualna bolnost se riješava tabletama protiv bolova.

Ako i vama vaši umnjaci stvaraju probleme slobodno nam se obratite za pomoć. Smile Studio stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!