Zubni kamenac – neugledna pojava koja može uzrokovati puno veće dentalne probleme 

Kad spomenemo zubni kamenac, svatko zna o čemu se radi. Gotovo svi ste bar jednom u životu čistili zubni kamenac i znate kako neprivlačno može izgledati ako se zanemari. No, iako većina ljudi misli kako se radi samo o estetskom nedostatku, jer zubi na kojima i uz koje se taloži kamenac nisu estetski najljepši prizor koji možete vidjeti, bitnije je znati da kamenac izaziva upalu zubnog mesa (gingive) i dubljih potpornih dijelova zuba (parodonta), a potencijalno može urokovati i veće probleme. Danas ćemo detaljnije objasniti sve vezano uz zubni kamenac i naučiti zašto nastaje i što uzrokuje zubni kamenac, zašto je opasan i kako ga uspješno spriječiti. 

Što je zubni kamenac i kako nastaje?

Osnova za stvaranje zubnog kamenca je plak. Plak je vrlo tanka, oku nevidljiva naslaga bakterija i ostataka hrane na površini zuba koju je moguće ukloniti samo mehaničkim čišćenjem (npr. četkicom za zube ) i upravo je zato iznimno važno redovito četkati zube. Ako ne čistimo plak on već tokom nekoliko dana sazrijeva u ustima, a broj bakterija penje se na vrtoglavih 100-300 milijuna mikroorganizama na miligram težine. Kao pokušaj našeg organizma da se obrani od ovakve najezde bakterija, plak počinje mijenjati svoj sastav i počinje kalcifikacija odnosno mineralizacija, što rezultira nastankom zubnog kamenca. Mineralizacija plaka događa se kada se kalcij i fosfat, koji se nalaze u slini, talože na plaku. Kalcij i fosfat stvaraju kristale koji se vezuju za plak, stvarajući tvrdu, žutu ili smeđu supstancu odnosno – zubni kamenac. Iako je mineralizacija način na koji se naše tijelo bori protiv bakterija, događa se suprotno jer je gruba I hrapava površina nataloženog kamenca idealna za zadržavanje bakterija. 

Iako svi imamo plak, obilniji je i lakše se stvara kod osoba koje često uzimaju kašastu, mekanu i ljepljivu hranu kao što su slatkiši, bijeli kruh ili čokolada. Suprotno tome, tvrda i sirova hrana kao što su crni kruh, sirovo voće i povrće svojom konzistencijom, ali i mehaničkim učinkom tijekom žvakanja smanjuju stvaranje plaka. Plak također lakše nastaje na površinama koje nisu dostupne čišćenju, odnosno na mjestima gdje četkica ne prolazi, zato su interdentalne četkice i zubni konac naši saveznici za teško dostupna mjesta.

Koje vrste zubnog kamenca postoje?

3D skenom u Smile studiu možemo u potpunosti vidjeti stanje sa zubnim kamecem

Postoje dvije vrste kamenca koje se razlikuju po svojem sastavu i mjestu gdje nastaju. 

 Jedna vrsta je zubni kamenac koji nastaje iznad nivoa zubnog mesa, obično na površinama zuba koje se nalaze nasuprot izlazištima sline iz žlijezda slinovnica, kao što je na unutarnjoj površini donjih prednjih zuba, te na vanjskoj površini gornjih kutnjaka. Bijeložute je boje. Odlaže se i na drugim površinama, koje naravno pogoduju stvaranju plaka, pa nije rijetko da se nađe i na zubnim protezama. 

 Druga vrsta je kamenac koji se stvara ispod zubnog mesa. Tamno smeđe ili zelenocrne je boje, vrlo je tvrd i čvrsto prianja uz površinu korijena zuba. Teže se čisti od onog koji nastaje iznad zubnog mesa. Obično se nalazi kod kroničnih upalnih procesa parodonta. U postojanje ovakvog kamenca možete posumnjati ako vam rub zubnog mesa nije svijetlo roze boje već taman, sivkast što je rezultat prosijavanja kamenca kroz gingivu. 

Zašto je zubni kamenac opasan?

Zubni kamenac osim što izgledom nije nimalo privlačan, može uzrokovati i puno ozbiljnije probleme sa zubima: 

  • Parodontalnu bolest / upalu zubnog mesa 

Parodontalna bolest je ozbiljno stanje koje uključuje oštećenje desni i okolnih tkiva koja podržavaju zube. Kamenac može uzrokovati parodontalnu bolest jer se bakterije mogu nakupiti oko desni i uzrokovati upalu. 

  • Loš zadah 

Nakupljanje bakterija oko zubnog kamena može uzrokovati loš zadah. Bakterije proizvode plinove koji imaju neugodan miris, što može biti neugodno za osobu koja ima problem s lošim zadahom. 

  • Otežava čišćenje zuba 

Kada se na zubima nakupi zubni kamenac, to otežava uklanjanje plaka i bakterija. Čišćenje zuba postaje teže i vjerojatnije je da će se bakterije dodatno nakupiti, što može dovesti do daljnjih problema. 

  • Gubitak zubi 

Ako se parodontalna bolest ne liječi, to može dovesti do gubitka zuba. Kamenac može biti jedan od uzroka parodontalne bolesti, pa je važno ukloniti ga redovitim čišćenjem zuba kako bi se spriječio gubitak zuba. 

Koliko često moram čistiti zubni kamenac?

Preporučuje se da se zubni kamenac uklanja barem jednom godišnje u stomatološkoj ordinaciji jer na taj način u potpunosti uklanjamo nakupljeni kamenac. Međutim, frekvencija uklanjanja zubnog kamenca može varirati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su individualne potrebe pacijenta, stanje oralnog zdravlja i prisutnost drugih oralnih problema. 

Osobe s većom sklonošću stvaranja zubnog kamenca, kao što su pušači ili osobe koje konzumiraju velike količine šećera, češće će morati posjećivati stomatologa kako bi se uklonio zubni kamenac, čak svakih 3 do 6 mjeseci. Također, osobe s parodontalnom bolesti ili drugim oralnim problemima trebale bi češće uklanjati zubni kamenac kako bi se spriječilo daljnje napredovanje bolesti i poboljšalo stanje oralnog zdravlja. 

 Ako primijetite da se na vašim zubima nakuplja zubni kamenac ili imate druge simptome poput krvarenja desni, lošeg zadaha ili bolova u ustima, što prije se obratite svom stomatologu. On će vam savjetovati o najboljoj učestalosti uklanjanja zubnog kamenca na temelju vašeg individualnog oralnog zdravlja i stanja zubi. 

 U svakom slučaju, iznimno je važno redovito održavati oralnu higijenu, uključujući pranje zubi, korištenje interdentalnih četkica i ispiranje usta antibakterijskim sredstvima kako bi se smanjilo nakupljanje plaka i bakterija, a time i rizik od nastanka zubnog kamenca. Redoviti posjeti stomatologu, zajedno s dobrim oralnim higijenskim navikama, ključni su za održavanje zdravih zubi i desni, a bakterije će držati podalje od vaših zubi. Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!