Zubni implantati i postupak ugradnje | Smile Studio
18519
post-template-default,single,single-post,postid-18519,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Zubni implantati i postupak ugradnje

U jednom od prethodnih članaka započeli smo priču o zubnim implantatima. U ovom ćemo vam pokušati opisati sam postupak implantacije tj. ugradnje implantata.

Implantati – postupak ugradnje

Prvi dio implantata kirurškim putem usađujemo u kost. Taj postupak izvodi se pod lokalnom anestezijom i  traje kratko. Nakon usađivanja implantata dolazi razdoblje u kojem implantati ostaju u kosti i“miruju”. U donjoj čeljusti  puštaju se 3 mjeseca, a u gornjoj čeljusti obično 6 kako bi došlo do potpune integracije implantata sa kosti. Ovaj period  može biti duži ili kraći što ovisi od slučaja do slučaja, a o njemu odlučuje terapeut. Za to vrijeme implantati se nalaze unutar kosti i prekriveni su sluznicom te su “nevidljivi” u usnoj šupljini.

Ponekad je moguće na tek postavljene implantate odmah staviti protetsko riješenje (krunicu ,most..) koje pacijentu omogućava normalnu funkciju žvakanja i estetsko rješenje ako se radi o nedostatku zuba u vidljivom području. Po isteku 3, odnosno 6 mjeseci implantati se “otvaraju”. Otklanja se sluznica iznad njih i postavljaju se kapice koje služe kako bi  meko tkivo oko istih zacijelilo i formiralo se na način koji će kasnije estetski na najbolji način oponašati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega se skidaju i uzima se otisak na osnovu kojega se izrađuje definitivno protetsko riješenje.

Implantat nam može poslužiti za nadoknadu jednog zuba, više zubiju kada se usađuju dva ili više implantata ovisno o nedostatku. Također može služiti kao sredstvo koje će učvrstiti protezu. To se pokazalo kao izrazito dobro rješenje kod donje totalne proteze s kojom pacijenti imaju velikih problema s nošenjem. Kao što vidimo mogućnosti protetske rehabilitacije su izrazito velike  i sežu sve do mogućnosti opskrbe potpune bezube čeljusti fiksnim protetskim radom, odnosno mostom.

Vijek trajanja implantata

Vrlo često pacijente koji se odlučuju za ovakvu vrstu terapije zanima dugotrajnost implantata. Pogrešno je mišljenje da se implantatima nakon što je na njih postavljeno protetsko rješenje ne može ništa desiti! Kao vrlo bitan faktor za dugovječnost implantata kao i cijelog protetskog rješenja je higijena. Osim normalnih četkica obavezna je svakodnevna upotreba dodatnih sredstava za oralnu higijenu (interdentalnih četkica, konaca..) o čijem izboru i načinu korištenja bi vas trebao educirati stomatolog. Naravno da je i redovita kontrola, o čijoj učestalosti također odlučuje stomatolog, vrlo bitna.

Nadamo se da smo vam ovime približili postupke prilikom ugradnje zubnih implantata te da ćete se lakše odlučiti za ugradnju istih. Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite ili se jednostavno naručite na prvi pregled.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail