Zubni implantati i bolest desni

Zubni implantati i parodontoza

 

Zadaju li vam zubi razloga za brigu i čine vas nesretnima? Bez obzira na razloge nezadovoljstva radi vašeg osmijeha, važno je zapamtiti da nikad nije prekasno učiniti nešto po tom pitanju. Potrebna vam je nadoknada jednog ili više zuba ili ih jednostavno trebate ukloniti i vjerojatno kao jednu od solucija stomatolog je predložio zubne implantate. Zubni implantati iznimno su kvalitetno rješenje jer u osnovi estetski i funkcionalno izvrsno oponašaju prirodne zube.

Zahvat ugradnje implantata je nešto složeniji, ali u suštini vijak se ugrađuje u čeljust i ostavlja da kost sraste s njim. Nakon toga se protetski nadomjestci, bilo uklonjivi ili trajni, pričvršćuju na implantat i služe kao zamjenski zubi. Više o zubnim implantatima saznajte ovdje. 

Međutim, česta briga kod zubnih implantata je bolest desni. Dakle, može li se nekome s parodontozom ugraditi implantate?

 

Što je parodontoza ili parodontitis?

Parodontitis, možda poznatiji kao parodontoza, često je oralno stanje u kojem zubno meso pojedinca postaje natečeno, upaljeno, bolno i osjetljivo.

Ova infekcija desni uzrokovana je bakterijama unutar plaka i kamenca koji se mogu nakupljati na zubima oko i ispod desni. Bolest desni može uzrokovati da desni postanu bolne, natečene, upaljene i osjetljive, iako također može uzrokovati njihovo povlačenje i na kraju uzrokovati gubitak zuba. Zapravo, bolest desni je jedan od glavnih uzroka gubitka zuba kod odraslih.

 

Parodontitis

Zubni implantati i bolest desni

Ako izgubite zube zbog bolesti desni, prirodno je da će jedna od vaših glavnih briga biti hoćete li moći ili ne ugraditi zubne implantate. Nažalost, odgovor je ne, odnosno barem ne odmah. Ako je vaša bolest desni toliko uznapredovala da je uzrokovala gubitak zuba, velike su šanse da će uzrokovati i gubitak koštanog tkiva, što znači da se implantati ne bi imali u što ugraditi i učvrstiti. Potrebno je u potpunosti izliječiti infekciju desni te ukoliko je moguće izvršiti regeneraciju kosti. Tek tada bi bila moguća ugradnja implantata.

 

Mogu li bolesti desni utjecati na zubne implantate?

Ako već imate zubne implantate, mogli biste biti zabrinuti može li bolest desni utjecati na njih, i to s pravom. Parodontna bolest doista može utjecati na zubne implantate jer se može proširiti i ako oslabi desni i/ili koštano tkivo u koje su implantati ugrađeni, oni se na kraju mogu olabaviti i ispasti. Za to zapravo postoji tehnički izraz koji koriste stomatolozi, a to je periimplantitis. Ovo je još jedan razlog da ne zaboravite održavati dobru oralnu higijenu, čak i ako imate zubne implantate.

 

Simptomi koji ukazuju na probleme sa zubnim implantatima

Ako imate zubne implantate i zabrinuti ste da parodontoza može utjecati na njih, važno je biti svjestan znakova da nešto nije u redu s vašim zubnim implantatima. Što prije uočite sljedeće znakove upozorenja, brže možete djelovati i učiniti sve da spriječite daljnje potencijalne probleme s oralnim zdravljem:

Bol ili nelagoda

Ako imate zubne implantate i zabrinuti ste da parodontoza može utjecati na njih, važno je biti svjestan znakova da nešto nije u redu s vašim zubnim implantatima. Što prije uočite sljedeće znakove upozorenja, brže možete djelovati i učiniti sve da spriječite daljnje potencijalne probleme s oralnim zdravljem:

Ideja iza ugradnje zubnih implantata, barem djelomično, jest da oni zaustave bilo kakvu bol ili nelagodu koja je možda uzrokovana lošim ili pokvarenim zubima. Zubni implantati ne bi trebali boljeti. Ako počnete osjećati bilo kakvu nelagodu ili bol u ili oko zubnog implantata, to bi moglo biti zbog činjenice da je u ranoj fazi problema.

Vidljivo povlačenje zubnog mesa oko implantata

Još jedan znak da vaš implantat možda otkazuje zbog bolesti desni je povlačenje desni. Ako vidite da vam se desni počinju povlačiti oko mjesta ugradnje, velika je vjerojatnost da je to uzrokovano bolešću desni i neće proći dugo prije nego što počnu utjecati na kost koja ih okružuje.

Vidljiv gnoj

Znamo da ne zvuči primamljivo, ali ako imate vidljiv gnoj na i oko područja gdje se nalazi vaš implantat, to ukazuje na infekciju koja bi mogla dovesti do problema s implantatom.

Loš zadah

Svi s vremena na vrijeme dobijemo neugodan zadah, osobito ujutro ili nakon određenih namirnica, ali ako redovito osjećate halitozu (loš zadah), to bi moglo biti uzrokovano bakterijama koje uzrokuju polaganu infekciju desni.

Vidljivi navoji na implantatu

Zubni implantat je u osnovi vijak u kosti. Ako su vidljivi navoji na implantatu, to znači da nije uvrnut tako duboko kao što je izvorno bio što znači da ima manje potpore i na kraju će, ako se nastavi, implantat olabaviti i ispasti.

Krvarenje oko područja implantata

Bolest desni uzrokuje slabljenje desni što znači da krvare čak i pod najmanjim pritiskom. Ako vaše desni iznenada počnu krvariti tijekom pranja zuba, to može biti uzrokovano bolešću desni, što znači da postoji opasnost od gubitka implantata.

 

Koji je najbolji tretman za periimplantitis?

Kao što je spomenuto, ako ste zabrinuti zbog poblema sa svojim zubnim implantatima, važno je znati znakove upozorenja i brzo djelovati.

Srećom, najlakši način za prevenciju periimplantitisa jednostavno je dobra oralna higijena i čišćenje implantata. Četkajte zube dva puta dnevno, pažljivo čistite koncem i interdentalnim četkicama i svakako posjećujte stomatologa radi redovitih pregleda barem dvaput godišnje. Uočite li neke neugodne simptome nemojte sjediti i čekati da se stanje pogorša, već nam se slobodno javite kako bi riješili vaš problem.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!