Faccette dentali - Ljuskice za zube

Zubne ljuskice – prednosti i nedostaci

Zubne ljuskice su vrlo praktično stomatološko rješenje i mogu učinkovito sakriti mnoštvo nedostataka na zubima. Savršeno su rješenje za zube s mrljama koje se ne mogu izbjeliti. Ljuskice za zube su također brzo i jednostavno rješenje za otkrhute zube, lomove i pukotine na zubima. Osobi koja ne želi proći dugotrajnu ortodontsku terapiju za razmaknute ili blago iskrivljene zube, ljuskice mogu ispraviti osmijeh u nekoliko bezbolnih postupaka.

Nije čudno što su i stomatolozi i pacijenti ljubitelji ljuskica, pa su danas jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji. Neovisno o tome, svaka stomatološka restauracija ima svojih dobrih i loših strana. Osoba koja želi zubne ljuskice trebala bi istražiti što su i kako funkcioniraju. Trebali bi također izvagati sve prednosti i nedostatke.

ŠTO SU ZUBNE LJUSKICE?

Zubne ljuskice su tanki prozirni listići koji se lijepe na prednju površinu zuba i izgledaju poput zuba. U osnovi su tanje gdje se zub susreće s desnima, a deblje na grizućem kraju zuba. Većina varijanti ljuskica izrađena je po mjeri kako bi odgovarala obliku, boji i konturi zuba pojedinca.

Svi zubni nadomjesci, pa tako i ljuskice, trebali bi se stopiti s ostatkom zuba. Tanke su pločice, što omogućuje da ih se postavi na zub, a da ne povećaju njegovu masu. Izrađene su od materijala u boji zuba poput kompozitnih smola ili porculana, što im pomaže da se stope s ostatkom zuba.

Zubne ljuskice su također izdržljive, sve dok se njihov korisnik suzdrži da ih ne podvrgne nepotrebnom pritisku ili naprezanju. U nastavku donosimo što bi sve trebala razmotriti osoba koja razmišlja o ljuskicama za zube.

ZAŠTO SU LJUSKICE DOBRA IDEJA

Osim očite prednosti ravnih, pravilnih i bijelih zuba, postoje i druge prednosti zubnih ljuskica:

  • Ljuskice su konzervativnija restauracija zuba od krunica. Stomatolog treba ukloniti samo malo cakline kako bi mogao smjestiti ljuskicu. Suprotno tome, zubnoj krunici treba puno više prostora zbog čega se uklanja i caklina i dentin (unutarnji dio zuba).
  • Ljuskice su svestrane na nekoliko načina. Za početak, stomatolog može stvoriti ljuskicu koja odgovara nijansi zuba osobe. Postoje i varijante porculanskih ljuskica (poput prešanog porculana) koje su dovoljno jake da pruže strukturnu potporu malo oštećenim zubima. Ova vrsta ljuskica također je dovoljno jaka da traje desetljećima. Neke su ljuskice dovoljno čvrste da budu konzervativna alternativa krunici, posebno kada zub ima minimalno oštećenje.

LOŠE STRANE LJUSKICA

Svaki protetski rad na zubima, uključujući ljuskice, imaju svoje nedostatke. Na primjer:

  • Zubne ljuskice su nepovratne jer stomatolog mora ukloniti tanki sloj cakline prije nego što postavi ljuskice preko zuba. Postoje i ljuskice koje se lijepe na površinu zuba bez brušenja ali područje njihove upotrebe je usko.
  • Ljuskice su neodgovarajuća restauracija za zube koji su jače oštećeni. Zubne krunice su bolja opcija u takvim situacijama.
  • Kompozitne ljuskice osjetljive su na mrlje, pucanje i lomljenje.
  • Porculanske ljuskice su potpuno otporne na mrlje, ali pri velikim silama postoji mogućnost pucanja. Zato se ne preporučaju osobama koji škripe zubima noću.
  • Najpristupačnije kompozitne ljuskice imaju kraći životni vijek, dok su najtvrđe i najtrajnije porculanske ljuskice skuplje.
Primjer slučaja - ljuskice za zube

Ukoliko želite ispraviti nedostatke na prednjim zubima kako bi konačno imali prekrasan osmijeh o kojem oduvijek sanjate, ljuskice za zube možda su pravo rješenje za vas. U Smile Studiu naša je misija stvarati zdrave i lijepe osmijehe, a zubne ljuskice uspješno ugrađujemo dugi niz godina. Više informacija o procesu postavljanja ljuskica, cijeni te odgovore na najčešće postavljana pitanja potražite OVDJE

Ukoliko imate pitanja, slobodno nam se obratite ili se naručite na pregled kako bi mogli utvrditi jeste li dobar kandidat za ljuskice za zube.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!