Zubi - Građa Struttura del dente

Zubi – Njihova građa i kompleksnost

Odlučili smo vam malo bolje pojasniti od čega se sve sastoji zub jer osnovni dio prevencije je upravo edukacija pacijenta. Samo zdravi i njegovani zubi služit će vas puno godina. Da biste ozbiljnije shvatili i bolje razumjeli važnost održavanja oralne higijene, u nastavku pročitajte više o anatomiji zuba.

ANATOMSKI DIJELOVI ZUBA

S anatomskog gledišta zub se sastoji od tri dijela. To su kruna, vrat i korijen zuba.

Kruna zuba

Kruna je funkcionalni dio zuba vidljiv iznad zubnog mesa ili gingive. Najvećim dijelom je izgrađena od dentina kojeg prekriva caklina. U sredini ispod dentina nalazi se pulpna komora ispunjena zubnom pulpom (krvnim žilama i živcima).

Vrat zuba

Vrat je suženje gdje se spajaju kruna zuba i korijen zuba, odnosno caklina i dentin.  Kao i korijen zuba, ovaj dio najčešće nije vidljiv jer je prekriven sluznicom usta. Između zuba i sluznice nalazi se uzak prostor dubine do 1,5 mm koji se naziva fiziološki džep.

Korijen zuba

Korijen je nevidljivi dio zuba koji ga podupire i učvršćuje u čeljust. Korijen je pričvršćen u čeljusnu kost vlaknastim ligamentom koji se naziva parodontalni ligament.

Najveći dio tvrdoga tkiva zubnoga korijena tvori dentin, koji je na površini prekriven tankim slojem cementa. U središnjem dijelu korijena, ispod cementa i dentina, nalaze se korijenski kanali. Oni su produžetak pulpne komorice iz zubne krune i ispunjeni su zubnom pulpom.

Na samom kraju korijena koji se zove apex nalazi se otvor kroz koji prolaze krvne žile i živci.

Broj korijena u zubu ovisi o kojem se zubu radi pa tako zub može imati jedan, dva ili tri korijena.

Struktura zuba- pulpa ili živac

Struktura/građa zuba

Kada govorimo o strukturi, tj. histološkoj građi zuba tada valja spomenuti caklinu, dentin, cement i pulpu kao najbitnije dijelove.

Caklina

Zubna caklina prekriva vanjsku površinu krune zuba. Najbitnije funkcije su da nam omogući žvakanje i pruža poput omotača zaštitu unutarnjih „osjetljivijih“ dijelova zuba.

Ona je najtvrđi dio našeg tijela, s preko 95 posto mineralnog dijela i samo 3 posto vode. Debljina joj varira od 2,5 do 1,3 mm. Najdeblja je na dijelovima koji su direktno izloženi žvačnim silama, dok su bočni dijelovi tanji. Boja joj je siva ili plavkasto-bijela i djelomično je transparentna.

Budući da je caklina prozračna, boja dentina i bilo kojeg restorativnog materijala ispod cakline bitno utječu na samu boju zuba.

Dentin

Dentin se nalazi ispod cakline i žućkaste je boje. Prožet je mikro kanalićima. Kada se caklina ošteti, tim kanalićima toplina i hladnoća dolaze do zuba. U tom trenutku javlja se svima dobro poznata osjetljivost zuba. Mineralni dio čini 70% njegove strukture što nam ukazuje da je mekši od cakline.

Cement

Cement zuba tkivo koje pokriva dentin na korijenskom dijelu zuba. Glavna uloga cementa u zubu je da služi kao medij koji povezuje pomoću ligamenata zub i kost, točnije čeljust.

Najdeblji je u području vrha i račvanja korjenova, a prožet je sustavom kanalića. Po sastavu je sličan kosti s udjelom mineralnih tvari od 45% što ga čini mekšim od cakline i dentina.

Cement i dentin imaju regenerativna svojstva što znači da se stvaraju tijekom cijelog života.

Dentin, caklina i cement su tvrda zubna tkiva, za razliku od pulpe koja je meko tkivo.

Pulpa

Struktura i grada zuba - Pulpa

U razgovoru se često za pulpu kaže „živac“, što nije potpuno točno. Naime, pulpa je mekano tkivo sačinjeno od krvnih i limfnih žila, živaca, kolagenih i elastičnih vlakana te vezivno-tkivnih stanica.

Primarna funkcija  je stvaranje dentina te ima hranidbenu ulogu, opskrbu krvlju i hranjivim tvarima, zatim senzoričku funkciju- registracija temperature, mehaničkih i kemijskih čimbenika. Volumen je u prosjeku vrlo malih 0,02 cm kubična.

S godinama  pulpa se postupno smanjuje zbog odlaganja dentina.

Oboljenjima pulpe bavi se grana stomatologije koja se naziva endodoncija.

Sad vidite da zub nije samo „zub“ već je vrlo kompleksan organ. Tko bi rekao da nešto tako maleno može biti toliko složeno? Nadamo se da nismo previše zakomplicirali. Ako imate dodatnih pitanja o građi zuba rado ćemo odgovoriti na njih.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!