Zubar, stomatolog ili ortodont – koga trebam?

Kada vodimo razgovor sa prijateljima ili poznanicima o bilo kojoj temi vezanoj uz zube, u skoro 90% slučajeva čuti ćete kako namjeravaju posjetiti, zubara. Ali tu i tamo desi se da ćete čuti nekoga tko će reći kako ima odličnog stomatologa koji mu je riješio sve probleme sa zubima. Zatimsretnete neku treću osobu koja kaže kako već mjesecima ide kod ortodonta jer popravlja zube.
I tada se zapitate, treba li meni stomatolog, zubar ili ortodont ili su to sve samo različiti nazivi za istog doktora koji popravlja zube?

Odgovor je ne. Radi se o tri različite profesije koje se bave drugačijim poslovima na području dentalne medicine, iako mnogi od nas misle kako su termini stomatolog, zubar i ortodont jedna osoba koju ljudi jednostavno drugačije zovu.

Tko je zubar, a tko stomatolog?

Stomatolog

Zubar je najčešći termin kojeg koristimo u svakodnevnom razgovoru iako danas u biti pričamo o posjetu stomatologu, a ne zubaru. Koja je razlika?

Zubar je postala osoba koja je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća završila višu dvogodišnju zubarsku školu i liječi isključivo zube, odakle i dolazi sam naziv, zubar. Međutim u pravilu, zubari ne postoje već četrdesetak godina iako se termin zadržao sve do danas. Stomatolog je s druge strane osoba koja je završila petogodišnji studij Stomatološkog fakulteta, te osim zubi, liječi i desni, sinuse, čeljusne zglobove te usne.

Kako sva navedena tkiva čine stomatološki sustav, odatle potječe i sam naziv, stomatolog. Upravo ćete kod stomatologa redovito odlaziti na provjeru općeg stanja vaših zubi, očistiti kamenac ili sanirati karijes, te će vas savjetovati o tome kako pravilno održavati zdravlje zubi sukladno dijagnozi koja je vam je postavljena.

Tko je ortodont?

Ortodont je stomatolog koji je dodatno završio specijalizaciju iz ortodoncije, a ortodoncija je područje stomatologije koje proučava estetiku zuba, čeljusti i lica.
Ortodont se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa te proučava razvojne poremećaje i sve čimbenike koji mogu uzrokovati malokluzije, odnosno probleme sa zagrizom. Nakon što ortodont postavi dijagnozu dizajnirati će i postaviti funkcijske i korektivne naprave, odnosno aparatiće za zube.

Dakle, ortodonta ćete potražiti kod konkretnih problema sa položajem zubi kako biste popravili strukturu lica ili čeljusti.

Postoji mnogo grana stomatologije koje se bave određenim specifičnim problemima vezanim uz dentalno zdravlje. Neke od njih su dječja stomatologija, oralna kirurgija… Ono što je najvažnije za zdravlje vaših zubu je redovito posjećivati svoga stomatologa te obavljati preventivne preglede svakih 6 mjeseci, kako biste uspješno održavali zdravlje svojih zuba i riješili potencijalne probleme već u početku. Ukoliko se desi da vam je potreban specijalist, vaš stomatolog će vas uputiti dalje kako biste što prije riješili svoj problem.

U međuvremenu, četkajte i pazite svoje zube i provjerite kad ste zadnji puta bili kod svoga stomatologa

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.