zdravlje zubi u trudnoci

Zdravlje zubi u trudnoći

Sigurni smo da i među našim čitateljima i pratiteljima ima trudnica ili onih koje planiraju trudnoću. Iz tog razloga, ovaj blog posvetit ćemo zdravlju zuba u trudnoći. Trudnoću prate hormonske promjene koje mogu povećati rizik nastanka gingivitisa i karijesa. U trudnoći se zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena može javiti povećanje zubnog mesa (gingive).

Povećanjem gingive stvara se nešto dublji prostor između nje i zuba (normalno iznosi 0.5-2.0 mm) što pogoduje zadržavanju zubnog plaka i posljedično povećanju broja bakterija i upale zubnog mesa – tzv. trudničkog gingivitisa. Ubrzo se prilikom četkanja zamjećuje krv. Ovakve promjene mogu zahvatiti pojedinačna mjesta, ali i čitavo zubno meso.

Trudnički gingivitis

koliko traje upala zubnog mesa

Budući da je takvo otečeno i upaljeno zubno meso bolno za četkanje i krvari, veliki broj trudnica izbjegava redovno četkanje zubi. Na ovaj način raste rizik da upala zahvati i dublje strukture što dovodi do razvoja parodontitisa. Parodontitis ne samo da ima jako loše posljedice na zube i zdravlje majke, već može utjecati i na plod.

Trudnički epulis

Još jedna pojava do koje može doći za vrijeme trudnoće je i trudnički epulis. To je zapravo dobroćudna izraslina ili granulom koja se javlja između dva zuba i crvene je boje. Ako stvara probleme prilikom jedenja i govora, moguće ju je otkloniti. Inače će se sama povući nakon trudnoće.

Kiselost u usnoj šupljini

Mučnina i povraćanje česta su pojava u prvom tromjesečju trudnoće. Povraćanje uzrokuje kiselost u ustima zbog želučane kiseline, a kiselina dovodi do promjene oralne flore i pH sline, pa može uzrokovati oštećenja cakline. Zato zube ne treba četkati odmah nakon povraćanja kako se ne bi još više oštetili. Trebalo bi pričekati barem sat vremena.

Upotreba četkica dodatno može izazivati nagon na povraćanje. No nemojte odustati, četkanje zubi i održavanje oralne higijene je vrlo bitno.

Zdravi zubi u trudnoći

Kvalitetna oralna higijena, zdrave namirnice te redoviti preventivni pregledi ključni su faktori za zdrave zube u trudnoći. Ako postoji osjetljivost zubnog mesa, preporučujemo korištenje mekih četkica za zube.

Iako ovi problemi znaju nakon porođaja nestati sami od sebe, valja voditi brigu o zubima i nakon trudnoće. Ne zaboravite otići na preventivni pregled jer prevencija je najbolja strategija u borbi protiv parodontnih bolesti.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!