Zašto je važno pravilno žvakanje hrane?

Bilo da uživate u poslasticama ili se hranite zdravo, način na koji žvačete mogao bi utjecati na vaš ukupni užitak u obroku. Žvakanje hrane može se činiti jednostavnim i instinktivnim, ali način na koji žvačete može utjecati na zdravlje vaše usne šupljine i crijeva. U nastavku saznajte više o tome kako i zašto pravilno žvakati i vjerojatno ćete još više uživati u hrani.

Koja je svrha žvakanja?

Oduvijek je žvakanje primarni način razgradnje hrane na manje, lakše probavljive čestice koje mogu jednostavnije proći kroz probavni trakt. Naravno, različitoj hrani potrebna je različita količina žvakanja da bi se razgradila. Danas je većina hrane dovoljno mekana da se usitni uz umjereno žvakanje, ali još uvijek mnogi nisu svjesni utjecaja pravilnog žvakanja na naše oralno zdravlje.

Važno je temeljito žvakati hranu iz razloga koji imaju veze sa svim aspektima našeg zdravlja. U nastavku vam donosimo dva glavna razloga zašto biste trebali usporiti i žvakati hranu.

  1. Pravilno žvakanje hrane pomaže probavi

Žvakanje hrane pomaže tijelu dati signal da je vrijeme da pokrene probavne “motore”. Kada polako žvačemo, tada našem tijelu dajemo vremena da pripremi sve sustave potrebne za razgradnju čestica hrane i preradu hrane kroz probavni trakt.

Temeljito žvakanje hrane omogućuje da apsorbiramo više hranjivih tvari. Budući da polagano žvakanje daje probavnom sustavu vremena da se pripremi za hranu koja mu dolazi, naš organizam može izvući što više hranjivih tvari.

A kako sve to utječe na opće i oralno zdravlje? Brojna istraživanja sugeriraju da su hranjiva prehrana i zdrava crijeva snažno povezani sa općim zdravljem pa tako i zdravljem naših usta. Što bolje naša tijela mogu apsorbirati hranjive tvari, to će i tijelo biti zdravije.

  1. Pravilno žvakanje hrane povećava proizvodnju sline

Što više žvačete, to će vaša usta proizvoditi više sline, a to je važno iz više razloga. Za početak, ta slina sadrži probavne enzime koji oblažu hranu i olakšavaju probavu.

Proizvodnja sline važna je za oralno zdravlje i na drugi način. Kada se slina oslobađa u našim ustima, ona pomaže “isprati” čestice hrane i bakterije sa zuba. To smanjuje količinu čestica koje se zalijepe za naše zube tijekom obroka, što može usporiti stvaranje plaka i zubnog kamenca. Adekvatna proizvodnja sline također igra veliku ulogu u remineralizaciji zuba, što pomaže u zaštiti od karijesa.

Pravilno žvakanje hrane je vrlo važno

Kakvo je pravilno žvakanje hrane?

Prema studijama, hranu treba sažvakati oko 32 puta. Hranu koju je teže žvakati, poput odreska i orašastih plodova, potrebno je sažvakati do 40 puta po svakom zalogaju. Za hranu koja je mekša, kao što je pire krumpir i lubenica, možete se izvući sa žvakanjem samo 5 do 10 puta. Prije nego krenete i zagrizete više nego što možete sažvakati, evo par savjeta kako biste trebali žvakati hranu:

  • Prije svega, nemojte preopteretiti žlicu ili vilicu. Ako vam hrana pada sa strane, to je možda ipak prevelika količina.
  • Žvačite zatvorenih usta, jezikom pomičući hranu s jedne na drugu stranu i lagano okrećući čeljust.
  • Žvačite polako i ravnomjerno, brojeći otprilike tridesetak zalogaja. Osigurajte da hrana u vašim ustima izgubi svu svoju teksturu prije nego što je progutate.
  • Pričekajte dok ne sažvačete i progutate hranu u ustima prije nego što popijete tekućinu. Pijenje previše tekućine za vrijeme jela zapravo može usporiti probavni proces razrjeđivanjem enzima u tijelu koji razgrađuju hranu.

Dakle, način na koji žvačemo hranu ipak nije nebitna i bezazlena stvar jer uistinu je važno uzeti vremena za pravilno žvakanje hrane. Iako ovo može zahtijevati malu prilagodbu s vaše strane, kako budete stvarali pažljivije prehrambene navike, taj će se trud isplatiti u obliku boljeg zdravlja zubi i boljeg općeg zdravlja u budućnosti.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!