cirkon keramika ceramica

Usporedba metal-keramičkih, cirkon-keramičkih i staklo-keramičkih krunica

Tehnološki napredak napravio je velike promjene u stomatologiji, posebno kada govorimo o fiksnoj protetici, tj. o krunicama i mostovima. Oni se izrađuju od keramike. Keramika savršeno oponaša nijansu, transparentnost i živost boje vaših zubi, a i funkcionalno skoro u potpunosti oponaša karakteristike cakline. Čvrsta je, ali ujedno ima svojstvo abrazivnosti, poput prirodnog zuba.

Ovisno o vrsti baze na koju se kasnije peče keramika, razlikujemo metal-keramiku (standardno rješenje kod kojeg se keramika peče na metalnu bazu koja joj daje čvrstoću i dugovječnost), cirkon-keramiku te kao najnoviji i najsuvremeniji materijal koji se koristi u modernoj protetici je staklo keramika.

Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice su ono što biste nazvali tradicionalnim krunicama. Bazu ovakve krunice čini metal na koji se onda slaže keramika. To su cjenovno najpristupačnije krunice, ali imaju najviše nedostataka, koji uključuju lošije estetske karakeristike (prije svega zbog netransparentnosti metalne baze), mogućnost vidljivog tamnog ruba i eventualnu nelagodu alergijske reakcije.

Metal-keramika i cirkon-keramika

STAKLO KERAMIČKE KRUNICE

Cirkonske krunice su donijele revoluciju u stomatologiji, donijevši  promjene na polju estetike, preciznosti i biokompatibilnosti. Zahvaljujući bijelo/žutoj boji cirkona i djelomičnoj transparentnosti omogućile su puno bolju estetiku, individualizaciju boje i oblika.

S ovim krunicama započela je era CAD-CAM tehnologije – kompjuterizirane tehnologije dizajniranja i izrade krunica čime se postiže veća prezicnost i bolja prilagodba obliku zuba.

Cirkon predstavlja biokompatibilni materijal s kojim nisu zabilježene alergijske reakcije i na čijoj se površini zadržava puno manji broj bakterija. To u konačnici ima za rezultat manju mogućnost upale zubnog mesa i kosti oko zuba.

Od ostalih karakteristika bi izdvojili da cirkon ima izrazito veliku tvrdoću zbog čega se može kosititi od pojedinačne krunice do mostova kojim se povezuju svi zubi.

Cirkon-keramičke krunice

CIRKON KERAMIKA

Staklo keramičke krunice su krunice sa izrazito dobrom transparentnošću (boljom i od cirkona) što ih najviše približava karakteristikama prirodnih zuba. Zbog toga one predstavljaju najbolje estetsko riješenje. Nedostatak ovog materijala je što nema veliku čvrstoću zbog čega ga možemo koristiti samo na pojedinačnim krunama ili eventualno na malim mostovim (do 3 zuba).

Glavna karakteristika im je izrazito dobra transparentnost (boljom i od cirkona) što ih najviše približava karakteristikama prirodnih zuba. Zbog toga one predstavljaju najbolje estetsko riješenje. Nedostatak ovog materijala je što nema veliku čvrstoću zbog čega ga možemo koristiti samo na pojedinačnim krunama ili eventualno na malim mostovim (do 3 zuba).

Presjek metal-keramičke i cirkon-keramičke krunice
TransparentnostČvrstoćaBiokompatibilnostPreciznost izrade
Metal keramičke krenuice-++-/++
Cirkon keramičke krenuice+++++++
Staklo keramičke krenuice+++++++

Ako van zanima naša preporuka, više možete pročitati na članku o najboljem rješenju za nadomjestak jednog zuba.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji 25. i 24. siječnja.