UPUTE NAKON ZAHVATA

Pripremili smo za vas kratke upute koje će vam omogučiti kvalitetniji i brži oporavak nakon vašeg zahvata.

LIJEKOVI NAKON ZAHVATA

Nakon zahvata pridržavajte se uputa vezanih za lijekove koje vam pripiše stomatolog. Najčešći lijekovi koji se koriste nakon zahvata su:

  • Antibiotici
  • Lijekovi protiv bolova
  • Tekućine za ispiranje usta

OTOK

Kako bi otok bio što manji preporučamo odmah nakon zahvata početi ledom hladiti područje zahvata i  hladiti taj i sljedeći dan nakon zahvata. Preporučeno je kroz dan naizmjenice 10-15 minuta hladiti pa 10-15 minuta pauzirati.

Otok će biti najveći dan nakon zahvata i nakon toga će početi splašnjavati.

Kako bi otok bio šta manji kod kuće pokušajte da glava bude uvijek u povišenom položaju, nemojte ležati, sjedite i izbjegavajte veću fizičku aktivnost – treninge.

KRVARENJE

Prvih dana nakon zahvata moguća je pojava blage sukrvice što je normalna pojava.

BOL

U slučaju pojave bolova nakon zahvata potrebno je uzeti lijekove za bolove. Preporučamo Voltare ili Ibuprofen.

HEMATOM/PLAVICA

U malom postotku nakon zahvata se na licu može pojaviti hematom i to predstavlja normalnu pojavu koja vas ne treba zabrinjavati. Kroz sljedećih tjedan- dva će proći kroz sve faze promjene boje ( od ljubičaste do žute ) i na kraju nestati. Kako bi ubrzali njegov nestanak možete u ljekarni zamoliti da vam daju preparat za tu svrhu ( heparinske masti ).

HRANA I PIĆE

Prvih par dana jedine mekšu hranu i izbjegavajte hranu koja sadrži sjemenke ( sezam, lan…. ) i pretoplu hranu i piće.

FIZIČKA AKTIVNOST

Izbjegavate težu fizičku aktivnost ( treninge ).  Lagane, umjerene šetnje i izlazak na zrak su preporučljive. Ljeti izbjegavajte par dana izlaganje direktnom suncu i vrućinama.

MIMIKA

Prvi tjeda nakon zahvata izbjegavajte se jako smijati, raditi grimase i sve pokrete koji napinju mišiće lica jer takve aktivnosti izazvaju dodatnu napetost na mjestu šavova, pa oni mogu popustiti.

ODRŽAVANJE HIGIJENE

Nakon zahvata ne treba preskakati četkanje zubiju ( ujutro i navečer ).

Bitno je da prvih 3-4 dana ne dirate četkicom područje u kojem je izvršen zahvat, nakon tog perioda možete početi nježno četkati ( mekanom četkicom ) i u perodu od 15 dana trebali bi četkati normalnim njeznim pritiskom. Osobito je bitno pridržavati se ovog protokola u područjima u kojima su ugrađeni implantati i na kojim se nalaze vijci za zacjeljivanje – mali valjkasti dijelovi koji su vidljivi u ustima.

Ostala područja normalno četkajte od prvog dana nakon zahvata.

POVRATNA INFORMACIJA

Obavezno se javiti dan nakon zahvata i 4. dan nakon zahvata. Opište kako se osjećate – otok, bolnost, crvenilo….

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, slobodno nas kontaktirajte na info@smilestudio.hr ili brojeve telefona +385 (0)51 678 678 / +385 (0)51 678 679

Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!